Reisverslagen India
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie India boeken

'Van Turkije naar Nepal (IV)'

Nuttige adressen

Ambassade India,
Buitenrustweg 2,
2517 KD Den Haag.
Tel. 070-3469771 / 070-3617072

Voor België:
Kanselarij Indië,
Vleurgatsesteenweg 217,
1050 Brussel.
Tel. 2-640.91.40

Visum

Met geluk kan je in 1 dag de aanvraag doen en je visum krijgen. Dit kostte in 2001 45 euro. Visum heeft een geldigheid van een half jaar vanaf de dag van aanschaf met multiple entree.

Geldzaken

100 rupee zijn gelijk aan 3 euro. Pinnen kan lang niet overal, maar wel in de steden waar veel toeristen komen. Indien pinnen niet kan wil het nog wel eens lukken met een creditcard, al werden hier soms zeer hoge bemiddelingskosten voor gevraagd.

Wisselen op straat heeft geen zin en de kans op oplichting is groot. Je krijgt een groot pakket biljetten waarvan onmogelijk snel te controleren is of je genept wordt. De hele dag wordt geprobeerd je te veel te laten betalen. Een rekening klopt zelden en bij alles wat je eet en drinkt moet je eerst vragen wat het kost. Het eten kost bijvoorbeeld 50 cent en je cola ineens 2 euro, omdat je vergeten bent de prijs te vragen.

Toeristen betalen vaak te veel omdat ze niet op de hoogte zijn van de werkelijke prijzen of omdat ze het niet erg vinden om een te hoge prijs te betalen. Het is immers nog steeds goedkoop. Doe hier niet aan mee! Misbruik wordt hierdoor gestimuleerd en je komt over als een rijke stinkerd.

Totale low budget kan voor 10 euro per dag.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

De taal

Als je redelijk Engels spreekt kun je je in India prima redden, zelfs de minder opgeleiden spreken die taal wel een beetje.

Eten en drinken

De Indische keuken is een zeer smaakvolle. Vooral de keuken in het zuiden heeft vele smaakvolle specialiteiten. Voor een westerling zal in vele gevallen het eten te spicy (heet) zijn. Vraag specifiek om 'torre torre spicy' (klein klein beetje heet).

Water kan je alleen drinken uit flessen. Wees er zeker van als je een fles opent dat het een nieuwe fles is! Er wordt nogal eens mee gesjoemeld. Een paar slokken lokaal water betekent onherroepelijk problemen.

Het eten mag dan weliswaar lekker zijn, hygiënisch is het allerminst. Bij een langer verblijf aan India is de kans op maag en darmproblemen bijna 100%. Wees heel nauwkeurig met wat je eet. Alles wat je kan koken of pellen is veilig, de rest niet. Vlees eten is uit den boze, salades ook omdat ze met fout water bereid zijn.

Het eten in Ladakh is geweldig. Naast de Indische keuken is er de Tibetaanse en Chinese keuken. Een overvloed aan keuze en geen dag hoef je hetzelfde te eten!

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Er zijn vele gevallen bekend van oplichting en kleine diefstallen. Je moet altijd op je hoede zijn, vooral in drukke treinen en toeristische gebieden. Geweldadige berovingen of ernstige misdrijven tegen toeristen komen nauwelijks voor.

In Kashmir, in het uiterste noordwesten van India, is de situatie wisselend. India en Pakistan hebben reeds 3 oorlogen gevoerd om dit gebied. Check de situatie ter plaatste bij een officiële instantie. Op straat zullen mensen zeggen dat het veilig is omdat ze toerisme willen stimuleren naar Kashmir.

De schitterende regio Ladakh, in het oosten van Kashmir, is nog niet betrokken geweest bij gewelddadigheden van moslimseparatisten. Toch moet je ook naar de situatie in deze regio informeren voordat je gaat, maar over het algemeen is het in Leh veilig.

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie India boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in India en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in India samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken India staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in India.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden