Djoser
Reisverslagen Iran
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Iran boeken

'Van Turkije naar Nepal (II)'

Nuttige adressen

Ambassade van Iran,
Duinweg 20-22, 2585 JX Den Haag.
Tel. 070-331 99 39/354 84 83

Algemeen

Lees je goed in over het land. Er is een aantal regels waar je je aan moet houden (man in lange broek, vrouw moet gesluierd, streng verbod op alcohol etc.). Verder zijn er een aantal gebruiken, zoals het in het reisverslag genoemde Ta-arof, die je moet weten om misverstanden te voorkomen. Makkelijk is het als je de Arabische cijfers leert, zodat je prijzen kan lezen. De Iraniër is aardig en behulpzaam, maar een tros bananen voor de dubbele prijs verkopen is zelfs voor hem erg verleidelijk.

Geldzaken

De Iranese Rial staat ongeveer met 7900 tegenover 1 dollar. De inflatie is de laatste jaren vrij beperkt door de stabiele stoom inkomsten uit de verkoop van olie.

Pinnen is in Iran onmogelijk. Dollars kan je bij banken wisselen. De koers op straat is gelijk of zelfs lager dan wat banken bieden. Het risico van op straat wisselen loont absoluut niet.

Bank Melli was in 2001 de enige bank waarbij je geld kon opnemen met je credit card (mastercard). American express of een andere creditcard vervaardigd in de USA werden niet geaccepteerd, al was er sprake van versoepeling van de regeling. Bank Melli zit in alle (middel)grote steden.

Het makkelijkste is het om cash dollars me te nemen. Iran is goedkoop dus het gaat om slechts een kleine hoeveelheid geld. Iran is een van de veiligste landen ter wereld, de kans op berovingen is nihil. Al zal de mentaliteit door de komst van steeds meer toeristen misschien veranderen.

Goedkoop hotel minstens 5 euro p.p.
Vervoer kostte 15 euro voor in totaal 3500 kilometer
Totale low budget: 13 euro per dag

Visum

Een visum aanvragen kan in Den Haag, maar dit is een heel karwei. De ambassade was in 2001 slechts op dinsdag en donderdag twee uur open. De rij is enorm en de kans dat je aan de beurt komt klein.

Je moet minstens drie keer naar de ambassade. Een keer om de aanvraag in te dienen (minstens 2 uur van te voren voor de ingang in de rij gaan staan), de tweede keer om je paspoort in te leveren en een week later om het visum op te halen.

Je bent kansloos voor een visum als je Israelische stempels in je paspoort hebt.

Een visum wordt voor maximaal 30 dagen verstrekt en je moet de data opgeven wanneer je in het land verwacht te zijn.

Vanaf de dag van het krijgen van het visum is deze geldig voor een periode van 2 maanden waarin je 30 dagen in het land mag zijn. Het ver van te voren regelen van het visum heeft dus geen zin! Vraag altijd 30 dagen aan, want bij een visum voor 2 weken heb ik gevallen gezien waarin mensen binnen 2 weken in het land moesten zijn!

De hele procedure duurde bij mij 7 weken en kostte mij 6 bezoekjes aan het consulaat. Het visum kostte in 2001 ongeveer 60 euro.

Een alternatief is om het visum te laten regelen door een bureau. Er zijn verschillende instanties die dit voor een kleine vergoeding doen.

Voor meer visum-informatie zie www.visum.nl.

Eten en drinken

De keuken van Iran is geen geweldige. Veel meer dan Doner Kebab is er voor de low budget reiziger niet te vinden en het aantal restaurants is ronduit beperkt.

In Tabriz en omgeving is Abgusht de lokale specialiteit. Dit gerecht is in het reisverslag reeds aan de orde gekomen.

Het water van Iran schijnt een van de zuiverste ter wereld te zijn en kan uit de kraan gedronken worden. Ik heb 50% van het water uit de kraan gedronken, veelal op straat gegeten en geen enkel probleem met mijn darmen gehad. Iran is het enige land van mijn reis waarin ik de gehele tijd 100% gezond ben geweest.

Rondreizen

Reizen doe je over het algemeen per bus. Er rijden op bepaalde trajecten treinen. Op de busstations zijn de bestemmingen regelmatig in het Latijnse schrift geschreven. In de gevallen dat dit niet zo is zijn er vele behulpzame mensen die je helpen in de juiste bus te stappen. Het verkeer is een verschrikking en kan een angstaanjagende gebeurtenis zijn.

Klimaat

Iran is in de zomer heel erg warm. Echter, omdat het een droge warmte is, is het er relatief goed uit te houden bij temperaturen boven de 40 graden. De meeste grote steden zijn op 1500 meter hoogte gebouwd waardoor het er iets minder warm is dat in de woestijngebieden. De beste tijd om Iran te bezoeken is in het voorjaar.

Veilig op reis

Iran is een van de veiligste landen ter wereld als je je houdt aan de islamitische regels van het land. Berovingen komen naar mijn weten niet voor. De mensen zijn extreem gastvrij en behulpzaam.

Het uiterste zuidoosten van Iran is de provincie Baluchistan. De regering heeft niet echt grip op dit gebied. Het gebied wordt bestuurd door stamhoofden en is daardoor minder veilig, al is het een stuk veiliger dan het gelijknamige gebied aan de andere kant van de grens met Pakistan.

Bij een bezoek aan Kerman merk je dat het armer is en dat er een andere sfeer hangt. De grote plaats Zahedan, nabij de grens met Pakistan, is een stad die zijn bestaansrecht leent aan louche zaken, wapenhandel etc. Bam ligt ook in dit gebied, maar hier proefde ik geen andere (louche) sfeer.

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

sawadee Koning Aap
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden