Djoser sawadee
Reisverslagen IJsland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie IJsland boeken

'Fly-drive Zuidwest-IJsland'

Nuttige adressen

Ambassade IJsland
Hans Street 2A
SW1X OJE Londen
Tel. 00-44/2072593999

Voor België:
Kanselarij IJsland
Trierstraat 74
1040 Brussel
Tel: 2-286.17.00

Geldzaken

De meeste dorpjes in IJsland hebben wel een pinautomaat. De kleinere dorpjes hebben meestal geen eigen bank.

De IJslandse kroon is momenteel erg weinig waard. Daarom is IJsland voor toeristen wat betaalbaarder geworden. Met de huidige koers is het prijsniveau gemiddeld nog wel iets hoger dan in Nederland.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Autorijden in IJsland

Als je niet van plan bent het binnenland in te trekken, is een fourwheeldrive niet echt noodzakelijk. Let wel op dat je met een gewone auto niet op de f-wegen mag rijden, deze zijn alleen voor fourwheeldrives. Op de bewegwijzeringsborden vonden wij het niet altijd even duidelijk of een weg wel of niet een f-weg is, maar op een goede wegenkaart staat dit wel vermeld. Als je toch met een gewone auto een f-weg opgaat of als je offroad gaat rijden (ook met een fourwheeldrive) ben je niet verzekerd.

Een goede autoverzekering bij je huurauto met een zo klein mogelijk eigen risico is weliswaar duurder, maar kan zich vrij makkelijk terugverdienen. De kans is redelijk groot dat je met een normale auto op de gravelwegen lichte schade oploopt door opspringende stenen. Autoverhuurbedrijven zijn over het algemeen niet flauw en brengen voor iedere schade (hoe minuscuul ook) je eigen risico in rekening.

Benzine is met de huidige koers een stuk goedkoper dan in Nederland. Diesel is even duur als in Nederland.

Wees zo behulpzaam mogelijk voor mensen met autopech en lifters. Als je gewoon doorrijdt, kan het voor hen wel even duren voordat er weer iemand langskomt.

Klimaat en beste reistijd

Wij reisden eind april/begin mei en vonden dit een prettige tijd om te reizen omdat er nog weinig toeristen zijn. Veel IJslandse bezienswaardigheden heb je dan bijna voor jezelf. Daarnaast is accommodatie in deze tijd meestal goedkoper.

Nadeel is wel dat het nog behoorlijk fris is (5-10 graden) en er veel meer kans is op regen dan in de zomer (al ga je toch niet echt voor het weer naar IJsland). Een ander nadeel van buiten het hoogseizoen gaan is dat nog niet alle hostels en restaurants open zijn. Ook is een groot deel van het binnenland dan nog niet begaanbaar.

Eten en drinken

Uit eten is in IJsland wat duurder dan in Nederland. Wie echt betaalbaar wil eten is aangewezen op fastfood of kookt zelf. Zowel snackbars (maar dan op zijn IJslands met vooral hotdogs, burgers en pizza) als supermarkten zijn in vrijwel ieder dorpje aanwezig.

Gaan stappen is een nog duurdere aangelegenheid dan uit eten gaan. Voor een normaal glas bier betaalden wij gemiddeld zo een 3 euro. Alcoholische drank is buiten de horeca in IJsland alleen te koop bij de Vin Búd, een soort staatsslijterij.

Vakantie IJsland boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in IJsland en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in IJsland samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken IJsland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in IJsland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden