Djoser sawadee
Reisverslagen IJsland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie IJsland boeken

'De Laugavegur trekking'

Nuttige adressen

Ambassade IJsland
Hans Street 2A
SW1X OJE Londen
Tel. 00-44/2072593999

Voor België:
Kanselarij IJsland
Trierstraat 74
1040 Brussel
Tel: 2-286.17.00

Algemeen

De Laugavegur oftewel 'Weg van de warme bronnen', genoemd naar de hoofdstraat van Reykjavík, is ongetwijfeld de meest gelopen trekking is IJsland en wordt wel eens vergeleken met de Inca Trail in Peru. Het is een 3 à 4 daagse trekking van ongeveer 55 km (verplaatsing vanuit Reykjavík niet inbegrepen) van Landmannalaugar naar Þörsmörk.

De Laugavegur trekking illustreert de voor IJsland typische variatie in het landschap: van kale, nauwelijks begroeide lavavelden tot oerwoudachtige berkenbossen met alpiene plantengroei, van romantische groene dalletjes met kabbelende warme beekjes waarin je heerlijk kunt baden tot ijskoude kolkende rivieren waarvan je kuiten zowat bevriezen als je ze oversteekt, van boeiende passages langsheen prachtig rood, geel en allerlei tinten bruin gekleurde ryolietbergen en bij ons onbekende fenomenen zoals solfataren en fumarolen tot urenlang lopen doorheen stoffige, sombere, eentonige maanlandschappen.

Hoewel de etappes technisch allerminst moeilijk zijn, kun je moeilijk van een luxetochtje spreken. Het grootste deel van de trekking situeert zich in het Fjallabak Nationaal Park. Er wordt dan ook verondersteld dat je na elke etappe op de officieel aangeduide plaatsen neerstrijkt: primitieve campings die weinig meer te bieden hebben dan 1 of 2 kraantjes met koud water en een toilet (of, voor wie lang van tevoren reserveerde: slaapzakaccommodatie in FÍ hutten). Voor een camping betaal je gemiddeld 500 IKR (1 IJslandse krona is ± € 0,014).

Bevoorrading onderweg is er niet. Dat betekent dus sjouwen... En een rugzak, na hoeveel wikken en vooral wegen ook, is altijd veel te zwaar. Want je kunt moeilijk zonder overnachtingsmateriaal (wind- en waterdichte tent, warme slaapzak en bij voorkeur zelf-opblazend matrasje), vuurtje (wisselstukken voor MSR zijn zelfs in Reykjavík niet te vinden, gas voor het Primussysteem is overal veel makkelijker te verkrijgen dan fuel), hoog-energetisch eten (hou er rekening mee dat je max. 3 kg voedingswaren in IJsland mag invoeren, waarvan geen vlees noch kaas, en dat gelyofiliseerd voedsel ter plaatse peperduur is), aangepaste kledij (lagensysteem zoals in de Alpen: thermische onderkleding, fleece, ademende en voor water en wind ondoorlaatbare jas, snel aan- en uit te trekken beenpijpen, schoeisel geschikt om bergrivieren over te steken), wandelstokken en last but not least: het nodige fotomateriaal. Van twee dingen heb ik spijt dat mijn weegschaal het advies gaf ze thuis te laten: een tele- en breedhoeklens. Aan de andere kant bleek een koplamp totaal overbodig in de tweede helft van juli, een periode waarin het, op een korte schemertijd tussen 23 en 2 uur na, altijd klaarlicht is.

Geldzaken

Met de meeste gangbare creditcards kun je betalen bij veel hotels, restaurants en winkels.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vervoer op IJsland

Er rijden op IJsland redelijk veel bussen, maar in het hoogseizoen zijn de diensten veel uitgebreider dan daarbuiten.

Binnenlandse vluchten van Icelandair zijn relatief goedkoop. Ook is het mogelijk ter plaatse een auto te huren, al zijn die niet goedkoop omdat nogal te lijden hebben onder de toestand van de wegen.

Wegen in IJsland

Wie de ringweg per auto verlaat, doet er goed aan een 4-wheel drive te nemen.

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd is de zomer, grofweg van half juni tot en met augustus. De temperatuur schommelt dan tussen 10 en 15 graden en het weer is tamelijk onbestendig. Ook als een dag mooi begint moet je rekening houden met regen.

Bij normaal zomerweer - fris met regelmatig regenbuien - is het niet moeilijk op het juiste pad te blijven: de ganse trekking is gemarkeerd met paaltjes (die echter in sneeuw en mist moeilijk te vinden zouden zijn). Toch is het aan te raden zich te wapenen met een stafkaart (1:100.000 uitgave: Landmælingar Íslands).

Vakantie IJsland boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in IJsland en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in IJsland samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken IJsland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in IJsland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden