Reisverslagen Jamaica
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Jamaica boeken

'Rondreis Jamaica'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Ambassade Jamaica,
Avenue Palmerston 2,
B1000 Brussel.
Tel. 00-322/2301170/2310162

Visum

Voor Jamaica heb je als toerist geen visum nodig. Wel moet je paspoort bij vertrek uit Jamaica nog zes maanden geldig zijn.

Algemeen

Het overgrote deel van de bevolking stamt af van de slaven die hier vroeger vanuit Afrika zijn gebracht. De originele bevolking - de Arawak indianen - is door (westerse ) ziekten en door slavernij grotendeels omgekomen. Het eiland heeft dus een hard verleden.

Geldzaken

Over het algemeen hebben wij een credit card gebruikt, zowel om te betalen als om geld te trekken, maar je kan in de echt grotere steden ook pinnen. Je trekt dan Jamaicaanse en geen Amerikaanse dollars. Beiden zijn goed uit te geven maar ze geven vaak de voorkeur aan US dollars en dat is ook meestal het eerste bedrag dat ze noemen. De koers van de Jamaicaanse dollar fluctueert nogal. De euro wordt (nog) niet geaccepteerd.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Onderdak

Er zijn vrij veel 'all inclusive' hotels. Wil je wat meer de locale sfeer proeven dan kun je veel beter de kleinere hotelletjes opzoeken van Insiders Jamaica.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Op internet en in de reisgidsjes vind je veel verhalen over grote criminaliteit op het eiland en dat je zo lastig zou worden gevallen door Jamaicanen die je iets aan willen smeren. Van beide zaken hebben we absoluut niets gemerkt. In tegendeel. Onze ervaring is dat de Jamaicanen over het algemeen erg behulpzaam en aardig zijn en graag een praatje met je maken.

Qua opdringerigheid: er wordt je wel degelijk van alles aangeboden of gevraagd maar als je op een even relaxte toon uitlegt dat je er (op dat moment) geen behoefte aan hebt is het ook gelijk klaar.

Wat de criminaliteit betreft: downtown Kingston kan je beter mijden maar daar heb je als bezoeker van het eiland ook eigenlijk niets te zoeken. (De steden vonden wij eerlijk gezegd überhaupt weinig interessant.)

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Jamaica boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Jamaica en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Jamaica samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Jamaica staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Jamaica.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Goedkope huurauto
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Jamaica