Reisverslagen Kenia
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Kenia boeken

'Kampeersafari in Kenia'

Nuttige adressen

Ambassade van Kenia,
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Tel. 070 - 350 42 15 / 070 - 355 35 94

Voor België:
Kanselarij van Kenia
Winston Churchilllaan 208,
1180 Brussel
Tel. 2-340.10.40

Klimaat en beste reistijd

Kenia kan in principe het hele jaar door bezocht worden. De kuststreek is heet en vochtig, maar in de hogere delen is de temperatuur meer gematigd. In Nairobi, op 1660 m hoogte, gemiddeld van 14 tot 25 graden. In het westen, omgeving Victoriameer, heerst een tropisch klimaat, vallen zware tropische regens en komt ook vorst voor. Alleen in het noorden is het klimaat heet en droog, met zeer geringe neerslag.

Juli is wel vaker regenachtig in Kenia. In het oosten en midden van Kenia was het veelal zwaar bewolkt en regende het van tijd tot tijd (met desastreuze gevolgen voor de wegen); maar steeds als we richting oosten reden, klaarde het wonderwel op en oogde de streek ook veel droger. Dus: misschien is de maand juli niet de beste maand om in Kenia te reizen.

De inwoners van met name Nairobi klaagden tegen ons over de kou. Het is maar wat je gewend bent. Terwijl zij met truien aan en (soms) wollen mutsen op liepen, liepen wij in T-shirts Het was daar dan ook tussen de 15 en 20 graden. Voor hen koud, voor ons een redelijke temperatuur.

In ieder geval is het handig om kleding voor ieder weertype mee te nemen. Zeker een stevige trui en een regenjack. Ook 's avonds koelt het af. Om 19.00 uur gaat de zon onder en kan het buiten knap fris worden.

Algemene tips

Omdat Kenia een voormalige Engelse kolonie is en de regering na de verzelfstandiging heeft besloten de Engelse taal als tweede taal te handhaven, spreekt men over het algemeen goed Engels.

Neem naaigerei en lapjes mee om onderweg het hoognodige op te kunnen lappen. Het land is ruig, de wegen zijn slecht en alles lijkt op een of andere manier onderweg spontaan uit elkaar te vallen.

Als je gaat kamperen: een goede slaapzak en - voor als het erg warm is - een lakenzak. Als ondergrond kun je een self-inflating matje meenemen, maar dan moet je er wel goed op letten dat de bodem geen scherpe stenen en dorens bevat (reparatiespullen voor de zekerheid mee). Een simpel schuimrubberen matje voldoet. Kan niet kapotgaan ook.

Groepsreis

Dit was een georganiseerde kampeerreis (met enkele overnachtingen in hotels). Het karakter van deze reis, in combinatie met de enorme afstand die ondanks de slechte wegen in betrekkelijk korte tijd wordt afgelegd (ruim 2500 kilometer in drie weken; één week Noord-Tanzania en twee weken Kenia), betekent in de praktijk dat je alles samen doet. Er is geen gelegenheid er in je eentje op uit te trekken en veel privacy heb je niet. Daar moet je tegen kunnen, wil je zo'n reis maken. Temeer, omdat er - wanneer alles tegenzit - snel ergernissen en onderlinge spanningen (kunnen) ontstaan.

Gevleugelde kreet werd al snel "Hey, this is Africa, man". Zeker als er weer wat fout ging, of niet naar wens verliep. Er spreekt in ieder geval een zekere berusting uit, vandaar het elfde gebod voor de reiziger: je zult je aanpassen. Er zit in dit ruige land niets anders op!

Gezondheid

Douche wanneer je kunt en doe de was wanneer zich de gelegenheid voordoet. Je weet immers nooit wanneer je weer water tegenkomt en of dat warm is.

Op reis heb ik trouwens standaard een waslijn en wat knijpers in mijn bagage en dat komt tijdens zo'n reis prima van pas.

Tanzania is een gebied waar malaria voorkomt. De tenten waarin wij kampeerden, waren voorzien van muggengaas en we hielden hem dicht. Voor het geval je in een hotel overnacht is het zinvol een klamboe mee te nemen. Natuurlijk ook muggenwerend smeersel meenemen (DEET).

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Kenia boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Kenia en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Kenia samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Kenia staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Kenia.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden