Reisverslagen Kenia
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Kenia boeken

'Kenia's rijke cultuur'

Nuttige adressen

Ambassade van Kenia,
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Tel. 070 - 350 42 15 / 070 - 355 35 94

Voor België:
Kanselarij van Kenia
Winston Churchilllaan 208,
1180 Brussel
Tel. 2-340.10.40

Klimaat en beste reistijd

Kenia kan in principe het hele jaar door bezocht worden. De kuststreek is heet en vochtig, maar in de hogere delen is de temperatuur meer gematigd. In Nairobi, op 1660 m hoogte, gemiddeld van 14 tot 25 graden. In het westen, omgeving Victoriameer, heerst een tropisch klimaat, vallen zware tropische regens en komt ook vorst voor. Alleen in het noorden is het klimaat heet en droog, met zeer geringe neerslag.

Algemeen

De Akamba bus die volgens de Lonely Planet vanuit Nairobi naar Isiolo rijdt gaat niet meer die kant op. Laat je in het algemeen goed informeren over vertrek- en aankomsttijden van de bussen en zorg dat je bijkomende info over marktdagen ook weet. De bus vertrekt namelijk als hij vol is en op een drukke marktdag is dat al gauw een paar uur eerder dan op andere dagen. Als je snel een matatu ergens heen wilt: ook deze vertrekken pas als ze vol zitten (behalve in de grote steden, dan als ze bijna vol zijn). Kijk als je een lege vindt of er geen plaats is in een andere matatu, anders kun je nog wel eens uren moeten wachten.

In Kenia is alles onderhandelbaar. Je hoeft eigenlijk thuis niets te regelen als je een safari in een park wilt maken en dergelijke. Als je een beetje kan en durft te onderhandelen en de tijd neemt om wat reisbureautjes met elkaar te vergelijken kom je veel goedkoper uit dan als je dit van tevoren boekt.

Reken erop dat je genoeg drinkt als je een lange busreis maakt. Maar drink ook niet teveel. De meeste bussen houden geen pauze, zelfs niet als je hier 13 uur lang in moet zitten. En met al die hobbels is een gevulde blaas niet prettig.

Als je een taxi huurt, let je op 2 zaken: de betrouwbaarheid van de taxichauffeur en de ogenschijnlijke betrouwbaarheid van de auto. Spreek van tevoren de prijs af.

Neem een goede reisgids (Lonely Planet) mee voor wat adressen zodat je zelf bepaalt waar je heen gaat mocht je in het donker of in de schemer aankomen. Gebruik de rest van de tijd deze reisgids niet voor leuke adresjes. Vraag een taxichauffeur om een leuk, goedkoop Afrikaans adres. Je komt zo op de mooiste, leukste en goedkoopste plekjes.

Regel: op de plekken waar veel blanken komen is alles 20 x duurder dan op plekken waar Afrikanen komen. Een backpackers hotel kan je zo'n 15 euro kosten terwijl een guesthouse met prima bedden en douche je misschien 2 euro zal kosten (2 pers.) mits ze niet in de Lonely Planet staan!

Doe op reis wat goed voor je voelt. Maak geen te strak programma, maar verdiep je wel in het land. Wijk van je schema af als je daar zin in of behoefte aan hebt. Je kan beter ergens een dag extra hangen en bijkomen dan de rest te missen door door te gaan (en misschien wel verkeerde beslissingen te nemen).

Eten en drinken

Lokaal eten kost haast niets en is wel zo lekker als westers eten. Let op met sla eten. Dit is meestal niet met goed water gewassen. Bijkomend voordeel van Afrikaans eten: als je maagpijn e.d. hebt wordt je maag weer stabiel van de ugali. Ugali, een stijve maïspap, is het hoofdvoedsel.

Als je ergens hebt gegeten, vraag dan of de ober een zakje heeft voor het resterende voedsel. Je kan er heel wat kinderen op straat blij mee maken. Sommige restaurantjes doen dit zelf al en hebben dan een klein opdrachtje in ruil voor het eten. Bijvoorbeeld de vloer vegen.

Neem altijd water mee en koekjes. Hoewel je overal tijdens het reizen eten en drinken kunt kopen. Het eten dat je vanuit de bus of matatu kunt kopen is prima en meestal erg lekker. Kijk wel uit met ijs.

Zorg ervoor dat je bij een busreis kleingeld bij je hebt, zodat als je wat wilt kopen je dat in die korte tijd ook kunt. Wisselgeld is namelijk een groot probleem.

Ben je vanwege de hitte niet lekker en heb je geen O.R.S. bij je (mineralen om je tekort aan te vullen) drink dan cola (overal verkrijgbaar). Doe hier wel eerst wat suiker in om de prik eruit te halen (tip van de GGD).

Bevolking

De mensen in Kenia zijn heel direct en vragen alles. Ze komen ook massaal op je af, wat in het begin een beetje benauwend kan zijn. Als je in gesprek gaat met deze mensen merk je hoe leuk dit eigenlijk is en is zo'n aanstormende massa niet meer eng.

Als je als vrouw alleen op straat loopt krijg je veel aandacht. Maar dit blijft respectvol.

In Kenia kan je bijna overal roken en vinden mensen dat ook normaal. Let wel, als je op straat rookt dan wil iedereen meeroken. Kan vervelend zijn, maar je kan ook hele leuke contacten opdoen.

Geef geen pennen aan straatkinderen. Deze verkopen ze en zodoende hebben ze een bron van inkomsten waardoor ze niet naar school gaan. Beter is een school of een dorp te voorzien van dergelijk materiaal.

Probeer kinderen geen geld te geven. Vooral de lijmverslaafden niet. Het is altijd handig wat eten zoals fruit bij je te hebben en dat aan ze te geven. Snoep e.d. vinden ze vast lekker, maar deze kinderen krijgen haast nooit een gezonde maaltijd of gezond voedsel. Waardoor een appel een beter alternatief is.

Blijf aardig tegen zeurende lijmverslaafde kinderen. Dit werkt beter dan ze te negeren of ze af te snauwen. Hoewel je uiteindelijk wel een keer in de negeerfase terecht zult komen (in het swahili: pole sana rafiki, hapana pesa = het spijt me vriend maar geen geld).

Doe geen loze beloftes. Als je belooft een foto op te sturen doe dat dan ook. Als je weet dat je dit niet na komt maak de belofte in geen geval. Jij ziet de mensen misschien niet meer maar andere toeristen wel. En daarbij komt, Oostafrikanen zijn dol op foto's. Dit is een luxe die ze meestal zelf niet hebben en waar je hele volstammen blij mee kan maken.

Mensen vinden het prachtig als je een paar woordjes Swahili praat:
Jambo = hallo
Habari / Habari yako = hoe gaat het
Nzuri sana = het gaat goed
Sasa / mambo = hoe gaat het (straattaal, "wazzup")
Poa / fresh = het gaat goed (straattaal, "I'm cool")
Pole pole = rustig
Pole = sorry (in Kenia gebruiken ze sorry ook op een andere manier: als jij bijvoorbeeld je hoofd stoot of iets laat vallen zal een Afrikaan dit spijtig voor je vinden en sorry dat het jou overkomt zeggen à pole)
Asante (sana) = bedankt (heel erg)
Hakuna matata = geen probleem
Kwaheri = tot ziens
Karibu = welkom (letterlijk als uitnodiging) of bedankt ("your welcome")

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Ga nooit 's avonds in het donker de straat op. Kenianen vinden dit zelf al gevaarlijk. Alleen als je in goed betrouwbaar gezelschap bent zou je uitzonderingen kunnen maken.

Als je in een buurt komt die onveilig overkomt, zorg dat je er zo snel mogelijk uit bent. Lukt dit niet, vraag aan de eerste de beste betrouwbaar uitziende persoon om je de weg te wijzen. Of geef iemand geld om je ergens veilig naar toe te brengen.

Doe je fototoestel in een oude handtas/boodschappentas en gooi daar de waterflessen en eventueel eten bovenop en behandel de tas als een tas waar niets van waarde in zit.

Verdeel je geld goed. Zorg ervoor dat je altijd wat geld buiten je moneybelt bewaart zodat niet iedereen mee kan loeren naar je geld als je wat wilt afrekenen. Voor een vrouw is geld in je bh stoppen een handige tip. Dit doen de mama's (vrouwen in Kenia) ook.

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Kenia boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Kenia en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Kenia samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Kenia staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Kenia.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden