Reisverslagen Kenia
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Kenia boeken

'Rondreis Kenia'

Nuttige adressen

Ambassade van Kenia,
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Tel. 070 - 350 42 15 / 070 - 355 35 94

Voor België:
Kanselarij van Kenia
Winston Churchilllaan 208,
1180 Brussel
Tel. 2-340.10.40

Voor Kenia is een visum verplicht. Je dient dit ongeveer 3 tot 4 week voor vertrek aan te vragen. Als je met een georganiseerde reis gaat, krijg je de laatste informatie en aanvraagformulieren waarschijnlijk wel van je reisorganisatie. Zij kunnen (tegen betaling) ook de aanvraag van de visa voor je verzorgen. Als je het zelf wilt verzorgen (wat niets voorstelt) is het het handigste om je paspoort aangetekend op te sturen, met een retourenvelop met postzegels voor het aangetekend retourzenden. Verder moet je twee identieke pasfoto's en een kopie van het boekingsbewijs (factuur) van je reis bijsluiten. De kosten van het visum bedragen 50 euro.

Het paspoort moet bij aankomst nog zes maanden geldig zijn.

Klimaat en beste reistijd

Ondanks de ligging rond de evenaar is het bijna nooit extreem warm. Overdag loopt de temperatuur op tot 25 à 30 graden, 's ochtends vroeg kan het fris zijn en 's avonds koelt het afhankelijk van de hoogte af tot 10 à 15 graden. Bij de Ngorongorokrater, Mount Kenia en in de Usambara Mountains kan het koud en mistig zijn. Een warme trui en windjack en een warme slaapzak zijn hier dan ook zeer wenselijk, zeker in de wintermaanden juli en augustus.

December t/m maart en juni t/m oktober: droge tijd
April + mei: lange regentijd
November: korte regentijd

Beste reistijd: vlak na de regentijd is het landschap groen en staan veel bomen en bloemen in bloei. Naarmate de droge tijd vordert wordt het steeds warmer en wordt het landschap geler en kaler. Daardoor kun je in deze periode het wild soms net iets beter zien. Het wild volgt overigens de regen. De grote trek in de Serengetti is dan ook rond december.

In de regentijd kunnen wel reizen ondernomen worden, maar moet je rekening houden met een slechte gesteldheid van de wegen, modderige kampeerplaatsen en (soms korte, maar hevige) regenbuien.

Gezondheid

In Kenia komt een aantal ziekten voor die door muggen worden overgedragen, zoals malaria en knokkelkoorts. De malariamug is 's avonds en 's nachts actief, terwijl de mug die knokkelkoorts veroorzaakt overdag actief is. Een goede muggenspray (met DEET) is van belang. Contact met zoetwaterplassen moet vermeden worden in verband met een mogelijke bilharzia besmetting.

Kraanwater is niet drinkbaar, doch flessenwater is overal verkrijgbaar. HygiŽne is uiterst belangrijk. Na een sanitaire stop en voor het eten de handen reinigen met een ontsmettend middel (er zijn goede kleurloze gels te koop).

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

De munteenheid in Kenia is de Kenia shilling (Ksh). Je kunt het beste cash dollars of euro's (ook in kleine coupures) meenemen en een reservebedrag in traveller cheques.

Traveller cheques in Amerikaanse dollars zijn bij bijna alle banken inwisselbaar en zijn verzekerd tegen verlies en diefstal (mits gescheiden bewaard van je aankoopbewijs). Indien je travellercheques inwisselt voor lokale valuta krijg je hiervoor een beduidend slechtere koers dan voor cash US-dollars.

Het is handig om de helft van het geld dat je meeneemt naar Kenia in cash Amerikaanse dollars mee te nemen. Met de cash US dollars kun je gemakkelijk de entree tot de parken en fooien betalen. Bovendien hoeft je niet op zoek naar een bank, met het risico daar lang te moeten wachten.

Draag geen zichtbare money-belts, want dat trekt dieven aan, maar draag deze onder je kleding. Ook kunt je je geld verdelen over diverse tassen en kledingstukken.

In Kenia kun je het best geld wisselen bij Forex Bureaus. Deze kleine wisselkantoortjes geven een betere koers dan de banken en zijn veelal ook op zaterdag (tot 16.00 uur) geopend. Bij hotels is de koers een stuk onvoordeliger.

Hoewel steeds vaker geaccepteerd, kun je in Kenia nog lang niet overal terecht met je creditcard. In de steden en in luxe hotels en lodges worden ze wel vaak geaccepteerd. Daarom is het aan te raden om creditcards alleen mee te nemen als reserve en niet als primair betaalmiddel.

In Nairobi (op de luchthaven) en in Nanyuki in Kenia kun je pinnen met een pasje waar aan de achterzijde een cirrusteken op vermeld staat. Neem je pinpas mee als reserve betaalmiddel, want de pinautomaat doet het niet altijd.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Fooien en bedelen

Het personeel in hotels en restaurants is in belangrijke mate aangewezen op neveninkomsten. Wanneer de bediening niet is inbegrepen kun je uitgaan van tien procent fooi. Ook chauffeurs van taxi's en busjes, gidsen en mensen die op straat een dienst verlenen, verwachten een vergoeding.

In de steden zul je mogelijk worden aangeklampt door bedelaars. Door hen geld te geven los je hun problemen allerminst op. Eerder worden zij op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten. Wil je de bevolking echt helpen, ondersteun dan hulp-organisaties. Geef niet zomaar pennen of geld aan kinderen. Wil je pennen of schriften aan kinderen geven, doe dat dan via de onderwijzer op een school.

Elektriciteit

In Kenia bedraagt de spanning gewoon 220-240 V. Omdat de stopcontacten anders zijn (Engels model), kun je het best een universele adapter meenemen.

Telefoon en e-mail

Telefoneren naar Europa kan een dure aangelegenheid zijn. Reken op € 1,40 tot zelfs € 4,00 per minuut, met een minimum van drie minuten. Vanuit het hotel kan het nog 50 procent duurder zijn. E-mail is mogelijk in grotere steden in internetcafe's voor minder dan een euro per uur, alhoewel er ook plaatsen zijn waar men tot € 0.50 per minuut schijnt te vragen.

GSM is af en toe beschikbaar (niet altijd), zodat SMS'en ook tot de mogelijkheden behoort.

Fotograferen

Voor het fotograferen van dieren in de wildparken is een telelens van minimaal 200 mm aan te bevelen. De meeste wildritten worden in de vroege ochtend of in de late middag gemaakt. Zorg dan ook voor snelle films (200 tot 400 iso) voor de avond. Overdag kan de zon fel zijn. Een polarisatie filter kan helpen om schaduwen wat op te lichten.

Digitale camera's zijn ideaal, omdat ze soms een variabele gevoeligheid hebben. Bovendien kun je gelijk de beste foto's uitzoeken.

De fotogenieke inheemse stammen zijn niet altijd even enthousiast om gefotografeerd te worden. Religieuze overwegingen spelen daarbij vaak een rol. Wil je mensen fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming en respecteer het als men bezwaar maakt. Op routes waar veel toeristen komen kunnen de inheemse volken geld vragen: maak niet stiekem foto's, want dat kan tot problemen leiden. In veel gevallen zal een vergoeding gevraagd worden. Als deze te hoog is, kun je proberen dit omlaag te onderhandelen.

Vakantie Kenia boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Kenia en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Kenia samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Kenia staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Kenia.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Kenya