Reisverslagen Kenia
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Kenia boeken

'Fotosafari Kenia'

Nuttige adressen

Ambassade van Kenia,
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Tel. 070 - 350 42 15 / 070 - 355 35 94

Voor België:
Kanselarij van Kenia
Winston Churchilllaan 208,
1180 Brussel
Tel. 2-340.10.40

Klimaat en beste reistijd

Kenia kan in principe het hele jaar door bezocht worden. De kuststreek is heet en vochtig, maar in de hogere delen is de temperatuur meer gematigd. In Nairobi, op 1660 m hoogte, gemiddeld van 14 tot 25 graden. In het westen, omgeving Victoriameer, heerst een tropisch klimaat, vallen zware tropische regens en komt ook vorst voor. Alleen in het noorden is het klimaat heet en droog, met zeer geringe neerslag.

Fotograferen in Kenia

Reizen met een comfortabel verblijf vond ik prettig. Het is hygiënischer en je hebt meer mogelijkheden om uit te rusten. Bovendien is een 'ruwe' kampeervakantie niet goed voor je foto-apparatuur.

Het is verstandig om voordat je op reis gaat je camera op gebreken te controleren. Repareren in Afrika kun je wel vergeten.

In Afrika goede films kopen lukt evenmin. Bepaal daarom van te voren hoeveel opnamen je wilt maken en hoeveel films je nodig denkt te hebben. Neem twee keer zoveel films mee als je hebt uitgerekend. Liever teveel mee dan te weinig.

Wie digitaal fotografeert moet voldoende geheugen meenemen. Handig en relatief voordelig is een X-Drive: een kaartlezer met een harde schijf van tientallen gigabites. Daarop kun je tientallen volle geheugenkaarten wegschrijven.

Voor het fotograferen van wild is een telelens van circa 300 mm ideaal. Beter is een telezoomlens, zodat je de dieren naar eigen smaak kunt inkaderen. Olifanten, leeuwen e.d. komen vrij dichtbij.

Voor landschapsopnamen is een lens van 50 mm ideaal. Neem bij voorkeur 2 camera's mee: 1 voor landschap, 1 voor close-ups. Of een zoomlens met een groot bereik.

Zorg er voor dat je camera niet te lijden heeft van stof en vocht. Neem dus een bedekkend omhulsel mee. Handig is een speciale fotorugzak, waarin je je fotospullen veilig en droog kunt opbergen. Ook een filter om de lens tegen krassen te beschermen is de moeite waard.

De meeste opnamen worden gemaakt vanuit een safari-auto. Het dak kan naar boven worden geklapt, zodat er ruimte ontstaat om te kijken en te fotograferen. Een rijstzak is erg handig om je camera op te laten steunen. Het beschermt je camera tegen krassen en voorkomt trillingen, hetgeen scherpere opnamen oplevert.

Vraag de chauffeur om de motor uit te zetten. Ook dit voorkomt trillingen. Zie je een mooie lokatie, vraag de chauffeur of hij daar heen wil rijden. Eventueel tegen een kleine fooi, waar ze altijd om verlegen zitten.

Om sommige plekken mag je vrij rond lopen, om bijvoorbeeld giraffes en flamingo's te fotograferen. Dan is ook een stafief erg handig. Bedenk wel dat je dit allemaal moet meedragen.

Na het fotograferen is het handig in je lodge stof en vuil van de camera te verwijderen. Eerst met een blaaskwastje, later met een borsteltje. De coating van de lens alleen schoon maken met speciaal lensdoekje wanneer al het stof en vuil verwijderd is. Anders krijg je krassen en kom je van de regen in de drup.

Gezondheid

Drinken uit de kraan is risicovol met het oog op besmetting. Drinken uit gebottelde flessen wordt dan ook aangeraden. De klamboe gebruiken tegen insectenbeten en trouw elke dag je malariatablet slikken is het devies.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Kenia boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Kenia en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Kenia samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Kenia staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Kenia.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Kenya