Reisverslagen Kenia
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Kenia boeken

'Mount Kenia Trekking'

Nuttige adressen

Ambassade van Kenia,
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Tel. 070 - 350 42 15 / 070 - 355 35 94

Voor België:
Kanselarij van Kenia
Winston Churchilllaan 208,
1180 Brussel
Tel. 2-340.10.40

Voor het bezoeken van Kenia heb je een paspoort nodig dat na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig is. Tevens heb je een visum nodig. Deze kun je bij het consulaat van Kenia in Den Haag regelen, kosten 50 euro (contant bijvoegen). Het visum kan schriftelijk aangevraagd worden door middel van een aanvraagformulier. Het visum is binnen een week geregeld.

Tip: het is verstandig om een tweetal pasfoto's mee te nemen op reis voor het geval je je paspoort kwijtraakt door verlies of diefstal.

Mount Kenia

Mount Kenia ligt ruim 150 kilometer ten noordoosten na Nairobi. Sinds 1949 is de berg een Nationaal Park en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Mount Kenia heeft 3 toppen, de Batian (5199 meter) en de Nelion (5188 meter) zijn alleen te bereiken door klimmers met technische vaardigheden. De top Lenana (4985 meter) is met een goede conditie zonder bergklimmers ervaring te beklimmen.

Klimaat en beste reistijd

De lange droge tijd loopt van juni tot en met september. Het tweede droge seizoen is van december tot en met februari. In de perioden oktober tot december en maart tot en met mei is het regentijd. In de bergen is het vaak 's ochtend helder en mooi weer. Aan het begin van de middag begint het vaak dicht te trekken en kan het mistig en regenachtig worden. 's Avonds klaart het dan weer op. De temperatuur ligt aan de start van een trekking rond de 25 graden en op de top is het -10 graden.

Kleding en overige attributen

Het temperatuurverschil tijdens de trekking is van plus 25 tot min 10 graden. Je kunt het beste zoveel mogelijk laagjes kleding meenemen. Een afritsbroek is handig. Verder thermo-ondergoed, pet, muts, T-shirts met korte en lange mouwen die extra vocht opnemen, fleece trui, windjack en goede wandelsokken.

Tijdens de trekking is een goede zonnebril nodig. Ook is het voor de afdaling handig om wandelstokken mee te nemen. Bergschoenen met een goede profielzool zijn absoluut nodig. Gameschen zijn niet echt nodig, maar kan handig zijn voor het geval er veel sneeuw op de top ligt.

Verder moet je tijdens de trekking je eigen toiletpapier mee nemen. Een goede slaapzak (tot -15), lakenzak en slaapmatje. Hoofdlamp voor de laatste trekkingdag. Je start dan 's nachts. Tot slot een dagrugzakje van 35-55 liter voor de spullen die je overdag tijdens de trekkingdag nodig hebt. De grote bagage (maximaal 12 kilo) wordt door dragers gesjouwd.

Tijdverschil

Het tijdsverschil met Nederland is in de winter twee uur. Het is in Nederland ten opzichte van Kenia twee uur vroeger. In de zomer is dit een uur, omdat Kenia geen zomertijd kent.

Gezondheid

Voor Kenia zijn inentingen nodig. GGD en andere verantwoordelijke instanties kunnen je van advies dienen. Middelen tegen maag- en darmstoornissen, zoals diacure of loperamide. Ook O.R.S., paracetamol, keeltabletten, azaron tegen insectenbeten, middel tegen spierpijn, zonnebrandolie en een sunbloc wordt geadviseerd om mee te nemen. Verder lippenbescherming met een hoge factor.

Ook is het verstandig isostar mee te nemen, omdat je tijdens de trekking door transpiratie en inspanning veel zouten verliest. Door isostar toe te voegen aan je drinkwater herstel je het evenwicht. Tegenwoordig kun je isostar in tabletvorm krijgen. Dit is erg handig, want het neemt niet veel ruimte in.

Tegen hoogteziekte kan eventueel diamox geslikt worden. Het middel heeft wel bijwerkingen. Je gaat er vaker van plassen en je kunt tintelingen in je vingers krijgen. Diamox is alleen via de huisarts te verkrijgen. Ook is het verstandig een antibiotica kuur (ciproxine) mee te nemen.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

De munteenheid in Kenia is de Keniaanse shilling. Dollars en euro's worden bij de banken en wisselkantoortjes geaccepteerd. Je kunt beter geen travellercheques meenemen maar contant geld. Tijdens een trekking heb je niet veel geld nodig, omdat er in de bergen geen dorpjes zijn. Geld heb je alleen nodig voor fooien aan de dragers en gidsen. En de eerste en laatste dag voor het eten. Verder heb je geld nodig als je souvenirs wilt kopen. Tijdens een trekking van 7 dagen heb je ongeveer 70 euro nodig, dit is inclusief eten en souvenirs.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Taal

In Kenia spreekt men voornamelijk Swahili maar veel Kenianen beheersen ook de Engelse taal. De gidsen tijdens een trekking spreken Engels.

Voedsel

Tijdens de trekking gaat een kok mee. Er wordt westers gekookt met af en toe een Afrikaanse maaltijd. 's Morgens krijg je meestal pap, pannenkoeken, brood en gebakken eieren. Tijdens de trekking moet veel gedronken worden om hoogteziekte te voorkomen. Veel drinken is op hoogte erg belangrijk, omdat je op grote hoogte sneller uitgedroogd raakt. De oorzaak van dit vochtverlies komt door een combinatie van factoren, namelijk verdamping en transpiratie door de zware inspanning en een fors vochtverlies via de ademhaling vanwege de frequentere en diepere ademhaling op hoogte.

Het water tijdens de trekking wordt gekookt. Je hebt 2 literflessen nodig tijdens de trekking. Tevens kun je deze flessen 's nachts als kruik in je slaapzak gebruiken. Verder is het handig om zelf zakjes drinkbouillon mee te nemen. Dit is een welkome afwisseling naast de vele thee die je moet drinken om je vochtverlies aan te vullen. Ook muslirepen zijn een lekkere aanvulling onderweg. Je krijgt dagelijks een lunchbox mee.

Vakantie Kenia boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Kenia en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Kenia samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Kenia staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Kenia.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden