Koning Aap Shoestring
Reisverslagen Kirgizië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Kirgizië boeken

'De imposante landschappen van Kirgizië'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Ambassade van de Republiek Kirgizië,
Rue de l'Abbaye 47, B-1050 Brussel.
Tel. 00-322/640 18 68 - 640 38 83

Zelfstandig reizen

Zelfstandig in Kirgizië rondreizen lijkt me zeker niet gemakkelijk. Onderweg alleen één Engels echtpaar ontmoet, dat rondreisde in een jeep met lokale chauffeur, ingehuurd in Bishkek. Er is een aantal obstakels: allereerst de taal, zelfs van ons begeleidingsteam sprak alleen de gids Duits en een beetje Engels. Er zijn ook weinig overnachtingsmogelijkheden. Het wegennet is gebrekkig en zonder bewegwijzering. Het openbaar vervoer is slecht en daarmee kun je bovendien niet bij de meest interessante plaatsen kunt komen, zoals het Son Kul-meer en Tash Rabat.

Klimaat en beste reistijd

's Zomers is de beste tijd om te reizen; overdag is het aangenaam warm en meestal is het droog en zonnig. De zon gaat om ongeveer 19.00 uur onder en 's avonds koelt het snel af, zodat warme kleding geen overbodige luxe is. Meerdere laagjes isoleren het best. Ook een kwalitatief goede slaapzak is nodig, want anders wordt het nachtenlang kleumen.

Kleding

Kirgizië is een islamitisch land, hoewel daar in de dagelijkse praktijk weinig van te merken is. Al te uitbundig bloot is dan ook ongewenst tijdens het reizen en in bewoonde gebieden (maar op een afgelegen kampeerplek kun je best een korte broek dragen). Mijn ervaring is, dat je overdag het best een lange broek, stevige schoenen (vanwege het terrein) en T-shirt met korte mouwen kunt dragen.

Voorzieningen

In het verhaal komt al meermalen naar voren dat het voorzieningenniveau minimaal is. Hotels zijn schaars; kamperen is bijna de enige mogelijkheid. Sanitaire voorzieningen zijn vrijwel afwezig, of niet precies wat je je daarbij voorstelt! Waar het befaamde 'hokje met gat in de grond' ontbreekt, doe je je behoefte in de vrije natuur.

Koud stromend water is er wel volop; jezelf wassen doe je namelijk aan de oever van een van de vele bergbeekjes of riviertjes. Het is dus allemaal vrij spartaans. Wij reisden (als groep) overigens nog vrij decadent, omdat er voor ons gekookt (en afgewassen) werd.

Over het geheel genomen is Kirgizië als reisdoel dus niet zo geschikt voor reizigers die veel gesteld zijn op luxe en comfort, dat moge duidelijk zijn.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Kirgizië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Kirgizië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Kirgizië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Kirgizië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Kirgizië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

SNP natuur- en cultuurreizen
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden