Shoestring
Reisverslagen Kirgizië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Kirgizië boeken

'Te voet door het Tian-Shan gebergte'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Ambassade van de Republiek Kirgizië,
Rue de l'Abbaye 47, B-1050 Brussel.
Tel. 00-322/640 18 68 - 640 38 83
E-mail: aitmatov@infonie.be

Politie en douane

Van de vijf Centraal-Aziatische landen is de douane van Kirgizië het gemakkelijkst. Er wordt bij binnenkomst en vertrek over het algemeen niet moeilijk gedaan. Wel gaat alles er erg bureaucratisch aan toe, je moet beslist geen haast hebben.

Op de wegen en in de stad staat regelmatig politie te controleren, vooral op snelheidsovertredingen. Toeristen worden in de steden zelden aangehouden om hun papieren te tonen, dit in tegenstelling tot b.v. Oezbekistan en Kazachstan.

Algemeen

Onze reis door Kirgizië is georganiseerd door Ecotour, een kleine Kirgizische organisatie uit Bishkek. Ecotour is een initiatief van twee jonge zusters (waarvan een in Berlijn ecologie heeft gestudeerd) die proberen om op een ecologisch verantwoorde wijze kleinschalig toerisme te bevorderen. De organisatie bestaat nu zes jaar en de afgelopen jaren is het gelukt om voor tientallen toeristen uit het Westen vakanties te organiseren, maar ook om zo'n tachtig gezinnen daar aan een aanvulling op hun karig inkomen te helpen. Onze ervaring is dat ze zeer hulpvaardig zijn, ook als het niet direct één van hun tochten betreft.

Land

Kirgizië of de Kirgizische Republiek, zoals het land officieel heet, is sinds 31 augustus 1991 een onafhankelijke staat. Daarvoor maakte het deel uit van de Sovjet Unie. Het is politiek het meest stabiele land van de vijf Centraal-Aziatische republieken.

Kirgizië is ongeveer vier keer zo groot als Nederland, heeft ruim 5 miljoen inwoners. Het is hoofdzakelijk bergland. De hoogte varieert van 400 meter tot 7439 meter; 90% van het land ligt boven de 1000 meter, 36% boven de 3000 meter. Het land heeft weinig delfstoffen, geen olie en gas zoals de omringende landen, wel veel water.

Bevolking

Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Kirgiezen, daarnaast wonen er nog nog steeds een grote groep Russen en kleinere groepen Oezbeken, Kazakken, Oeiguren, Koreanen, Tataren.

Het Kirgizische en het Russisch zijn de officiŽle talen. De Kirgiezen zijn van oudsher nomaden. In de Sovjettijd moest iedereen een vaste woonplaats hebben en werden de mensen gedwongen in dorpen en steden te gaan wonen. Nu zie je dat mensen 's zomers weer met hun kuddes de bergen in trekken.

Kirgizië is een arm land, er is veel werkeloosheid en het inkomen is laag. Veel gezinnen moeten proberen van 20 dollar per maand rond te komen. De eerste levensbehoeften (brood, meel, olie) zijn niet duur. Andere levensmiddelen en zeker meer luxe artikelen zijn wel goedkoper dan hier, maar voor plaatselijke begrippen erg duur.

Bishkek, de hoofdstad, is en moderne stad. In de stad spreken steeds meer studenten Engels en Duits. Op het platteland spreekt men uitsluitend Kirgizisch en Russisch.

De bevolking is zeer gastvrij maar niet opdringerig. Je kunt als toerist rustig door een plaatsje of over een bazaar lopen zonder dat je wordt aangeklampt. Bedelen heb ik niet gezien

Religie

Ruim 75% van de bevolking zegt moslim te zijn, 20% is Russisch orthodox en 5% anders. De islam heeft tot op heden weinig invloed op het dagelijkse leven. Doordat de Kirgiezen nomaden waren zijn ze pas heel laat met de islam in aanraking gekomen. In het dagelijks leven en in de traditie vindt je nog veel terug van het oude sjamanisme. Turkije en Saoedi-ArabiŽ proberen met geld voor moskeeŽn en opleidingen wel hun invloed te vergroten.

Klimaat en beste reistijd

Het lager gelegen deel van Kirgizië heeft een landklimaat, de temperatuur in Bishkek (op 800m) kan in augustus oplopen tot 37 ŗ 38 graden, het is een droge warmte. In de bergen is een bergklimaat, overdag kan het ruim 25 graden worden, 's avonds koelt het af. Op grotere hoogte kan het ook in de zomer 's nacht vriezen. Er valt in de namiddag in de bergen nog wel eens een bui.

In augustus en de eerste helft van september is het weer het meest stabiel. De beste tijd voor een bezoek aan de yurtenkampen is van juni tot september. Begin september trekken de herders alweer terug naar de dorpen en wordt het vooral 's avonds koud in de bergen. Een verblijf aan het Issyk-Kul meer kan ook in september nog heel goed.

Kleding

De bevolking in de steden is modern en verzorgd gekleed. Op het platteland is de kleding veel traditioneler en aangepast aan werk en klimaat. Vrouwen dragen daar hoofddoeken en vaak lange broeken onder rok of jurk. Voor toeristen geldt ook dat de kleding aangepast moet zijn aan de situatie en de temperatuur. Kledingvoorschriften zijn er niet. Bij een langer verblijf in een stad is het prettig een nette rok of broek en nette schoenen bij je te hebben. In huis trekt men altijd de schoenen uit.

Vervoer

Het openbaar vervoer (de bus) komt overal en er is een spoorlijn van Bishkek naar het Issyk-Kul meer. Bishkek is ook per trein verbonden met Almaty in Kazachstan, Tasjkent in Oezbekistan en verder met Moskou.

Er rijden moderne bussen op de grote routes maar in het binnenland zijn de bussen zeer slecht, evenals de wegen. De frequentie is laag. Om van het openbaar vervoer gebruik te maken is het nodig dat je enige kennis van het Kirgizisch of Russisch hebt.

In de steden rijden er naast de stadsbussen ook minibusjes, de tarieven zijn zeer laag. Taxi's zijn er in een overvloed. Naast de officiŽle taxi's zijn er veel particulieren die om iets bij te verdienen graag iemand mee nemen. Je moet altijd van tevoren de prijs afspreken.

De nationale luchthaven Manas ligt 30 km buiten Bishkek. Dit is een grote moderne luchthaven. In het binnenland zijn kleinere luchthavens. Binnenlandse vluchten zijn niet frequent maar wel goedkoop.

Vanuit Amsterdam vliegen Aeroflot, Turkish Airlines en British Airlines met een overstap op Bishkek. Ongeveer 8 uur vliegen plus tijd van de overstap.

Vanuit Frankfurt vliegt Kyrgyzstan Airlines in zes uur rechtstreeks naar Bishkek. De KLM en Lufthansa vliegen rechtstreeks naar Almaty in Kazachstan. Beide maatschappijen hebben een gratis shuttlebus naar Bishkek(3-4 uur rijden). Je hebt dan wel tweemaal een transitvisum voor Kazachstan nodig.

Gezondheid

De gezondheidszorg staat op een heel behoorlijk peil. In Bishkek zijn enkele goede ziekenhuizen. Op het platteland zijn er weinig voorzieningen. Vaak is er wel een polikliniek, de artsen zijn zeker deskundig maar het ontbreekt aan geld om klinieken en poliklinieken goed te laten fuctioneren. Op iedere straathoek is een apotheek, men doet erg veel aan zelfmedicatie.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

De nationale munt is de som. Je kunt overal euro's en dollars wisselen. Er zijn nog heel weinig geldautomaten. Travellercheques kunnen in de grotere plaatsen worden gewisseld.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Kirgizië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Kirgizië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Kirgizië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Kirgizië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Kirgizië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

SNP natuur- en cultuurreizen
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden