Reisverslagen Laos
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Laos boeken

'Laos van noord naar zuid'

Nuttige adressen

Ambassade van Laos,
(Botschaft der Demokratischen Republik von Laos)
Bismarckallee 2a, 14193 Berlin-Grunewald, Duitsland
Tel. 00-30-89 06 06 47
Openingstijden: ma-vr 09:00-12:00 uur

Voor België:
Kanselarij Laos,
Av. Raymond Poincaré 74, F-75116 Parijs, Frankrijk.
Tel. 331.45.53.02.98

Voor Laos is een visum nodig en een paspoort dat na vertrek uit Loas nog 6 maanden geldig is. Een visum kun je van te voren aanvragen bij een Laotiaanse ambassade of consulaat. Een reisbureau kan dit, tegen betaling, ook voor je regelen. Je mag dan vier weken in Laos blijven (d.w.z. vier weken na het stempel van binnenkomst).

Aan de grens een visum aanschaffen (35 US$ en 2 pasfoto's, niet vergeten mee te nemen dus) is alleen mogelijk in Vientiane en Luang Phabang airport en bij de Friendship Bridge bij Vientiane. Voor alle andere grensovergangen moet het van te voren aangevraagd worden. Geldigheid 30 dagen.

Algemeen

Laos ligt ingeklemd tussen de Vietnam, Myanmar, Thailand en Cambodja. Het is een dunbevolkt land met 22 inwoners per vierkante kilometer. Laos bestaat voor 70% uit bergen en strekt zich van het noorden tot het zuiden uit over een lengte van 1000 km. Laos behoort tot een van de armste landen ter wereld, maar er is geen zichtbare ellende zoals bedelaars en sloppenwijken. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit boeren die eenvoudig leven en in hun eigen behoeftes voorzien. De bevolking is ongelijk over het land verdeeld. De meeste mensen, tweederde van de bevolking, woont in de vruchtbare gebieden in het zuiden. De bevolking in de bergdorpen is erg arm en hier is onvoldoende medische verzorging en onderwijs.

De Lao vormen de helft van de bewoners en de rest van de bevolking bestaat uit 68 minderheden. Het grootste gedeelte van de bevolking is boeddhistisch.

Taal

Het Lao is de nationale taal van Laos. In het noorden spreken de bergvolkeren vaak hun eigen taal. In de meer toeristische gebieden spreekt men ook Engels en Frans. Goedendag in Lao is sabaai dii en dank u wel khob tjai.

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd is van november t/m februari. Het regent dan weinig en de temperatuur is aangenaam. In de bergen kan het 's avonds en 's nachts erg koud zijn. Overdag ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 25 tot 30 graden.

Kleding en verdere uitrusting

In het noorden kan het 's avonds erg koud zijn in de maanden november t/m februari. En ook de nachten zijn koud. Een goede slaapzak is dan aan te bevelen en een lakenzak. Dit voor als de onderkomens niet al te hygiënisch zijn. Verder is laagjeskleding handig. Korte broeken en te blote T-shirts zijn in het noorden not done. Vrouwen dragen bij het zwemmen een sarong.

In de meeste hotels en onderkomens zijn klamboes aanwezig. Wel vaak met gaten; een rolletje plakband of tape biedt dan uitkomst.

Elektriciteit

De netspanning in Laos is 220 volt. Op het platteland 110 volt. In de dorpjes in het noorden is geen of beperkte elektriciteit, soms van 18.00 uur tot 22.00 uur. De stopcontacten zijn afwijkend van Nederland en een wereldstekker biedt uitkomst. In verband met stroomuitval is het zeer handig om een zaklamp mee te nemen.

Tijdsverschil

In Laos is het in de winter zes uur later dan in Nederland en in de zomer vijf uur.

Gezondheid

Vaccinaties worden aanbevolen, evenals malariatabletten. Het is ook verstandig om je in de namiddag in te smeren met Deet. Een kleine reisapotheek met jodium, pleisters, thermometer, tekentang, middelen tegen diarree en verstopping, vitaminepillen en ORS is ook handig. Verder zakjes bouillon: voor het geval je wel ziek wordt kan dit een lekkere oppepper zijn. Wel een dompelaar meenemen. Een flesje desinfecteergel is heel handig wanneer er geen water is om je handen te wassen.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Actuele informatie over veiligheidszaken is altijd te vinden op de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

prijsvergelijking goedkope vliegtickets

In Laos heb je alleen papiergeld en de munteenheid is de 'kip'. Een euro is ongeveer 11.500 kip. Er zijn biljetten van 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 en 20.000. Je kunt contante dollars en euro's bij hotels en wisselkantoortjes wisselen. In de grotere plaatsen heb je een ATM waar je kunt pinnen. Wel een maximum van 700.000 kip en dat kan maar 1 keer per dag.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard en Cirrus of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Laos boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Laos en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Laos samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Laos staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Laos.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser sawadee
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Laos