Reisverslagen Laos
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Laos boeken

'Fietsvakantie Laos'

Nuttige adressen

Ambassade van Laos,
(Botschaft der Demokratischen Republik von Laos)
Bismarckallee 2a, 14193 Berlin-Grunewald, Duitsland
Tel. 00-30-89 06 06 47
Openingstijden: ma-vr 09:00-12:00 uur

Voor België:
Kanselarij Laos,
Av. Raymond Poincaré 74, F-75116 Parijs, Frankrijk.
Tel. 331.45.53.02.98

Voor Laos is een visum nodig en een paspoort dat na vertrek uit Loas nog langer geldig is dan 6 maanden. Van te voren aan te vragen bij een Laotiaanse ambassade of consulaat. Een reisbureau kan dit, tegen betaling, ook voor je regelen. Je mag dan vier weken in Laos blijven (d.w.z. vier weken na het stempel van binnenkomst).

Aan de grens een visum aanschaffen (30 US$ en 2 pasfoto's) is alleen mogelijk in Vientiane en Luang Phabang airport en bij de Friendship Bridge bij Vientiane. Voor alle andere grensovergangen moet het van te voren aangevraagd worden. Geldigheid 15 dagen; verlenging (via reisbureau) kost $1-2 per dag.

Algemeen

In Laos zijn de voorzieningen in andere plaatsen dan de toeristische hoogtepunten zeer basic. Guesthouses zijn niet altijd even schoon. Het is daarom aan te bevelen een eigen lakenzak mee te nemen.

Fietsen in Laos

In elk dorp is wel een fietsenmaker. De standaard wielmaat van fietsen is kleiner dan in Nederland: 26 inch. Neem zelf reservemateriaal voor 28 inch wielen mee (spaken, binnen- en buitenband). Hetzelfde geldt voor remblokjes; keuze daarin is beperkt.

Klimaat

Droge tijd van november tot april, regenseizoen van mei tot oktober. Temperaturen tussen 25 en 35 graden Celsius, maar in het noorden (in de bergen) kan het behoorlijk koud worden.

In de maand januari kan het relatief koud zijn. Wat warme kleren zijn dan geen overbodige luxe.

Landschap

Bergen (hoogste top 2820 m) in het noorden, vlak land in het zuiden. Oppervlakte: 236.800 km2.

Gezondheid

Laos is - m.u.v. Vientiane en Luang Prabang - malariagebied. Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Actuele informatie over veiligheidszaken is altijd te vinden op de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

De munteenheid van Laos is de Kip. In de grotere plaatsen heb je een ATM waar je kunt pinnen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard en Cirrus of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Laos boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Laos en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Laos samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Laos staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Laos.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser sawadee
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Laos