Reisverslagen Marokko
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Marokko boeken

Rondreis koningssteden Marokko

Nuttige adressen

Ambassade van Marokko
Oranjestraat 9
2514 JB Den Haag
tel.: 070 - 346 96 17 / 070 - 361 45 03

Voor België:
Kanselarij Marokko
Sint-Michielslaan 29
1040 Brussel
Tel. 2-732.65.45 / 2-732.66.52 / 2-736.11.00

Eten en drinken

Typisch Marokkaanse gerechten zijn tajine (stoofschotel met meestal aardappelen, wortel kip en/of gehaktballetjes), couscous, broguette en pastilla.

Thé de menthe is heerlijke muntthee gemaakt van Chinese groene thee met veel suiker.

De prijzen van frisdrank op het terras variŽren van 7 Ė 10 dirham en in het hotel van 10 Ė 20 dirham per drankje. Op het terras zitten voornamelijk mannen. Voor een fles Sidi Ali (=zonder koolzuur) betaal je ca. 7 dirham.

Klimaat en beste reistijd

Centaal Marokko is zomers te heet. Reis daarom bij voorkeur in mei, juni, september of oktober. Daarvoor en daarna is het misschien te nat.

Toiletten

Er zijn niet altijd gewone toiletten. Het kan voorkomen dat je een gat in de grond aantreft. Neem in ieder geval zelf toiletpapier mee. Altijd handig.

Vervoer

In elke stad rijden de 'Petit taxi's'. Dit zijn meestal oude Peugeots 205 of een Fiat Uno. In Marrakech bijvoorbeeld rijden de lichtbruine Peugeots en in Fès de rode Fiat Uno's. Betaal niet meer dan 20 dirham per rit. In Marrakech en Fès maakten wij gebruik van de Petit taxi. De chauffeurs scheurden als gekken en lapten de regels aan de laars.

In Marrakech kun je ook een sightseeing tour doen met de Hop On Hop Off-dubbeldekkerbus. Een kaartje kost 130 dirham en is 24 uur geldig.

Accommodaties

In elk hotel moeten we de zogenaamde politiebriefjes invullen. Naam, woonplaats, geboortedatum, geboorteplaats, paspoortnummer, beroep, entreenummer etc. Elke toerist krijgt bij binnenkomst in Marokko een eigen entreenummer bestaande uit een reeks cijfers en twee letters. Dit is een uniek nummer.

Fotograferen

Vraag eerst aan de lokale bevolking of je hen mag fotograferen. Er zijn mensen die om godsdienstige redenen beslist niet gefotografeerd willen worden. Zorg er voor dat je altijd wat kleingeld in je broekzak hebt. Geef, na het maken van een foto, 1 of 2 dirham. De speciaal voor de toeristen uitgedoste 'waterverkopers' vragen meestal 10 dirham.

In de medina

De medina is de oude binnenstad. Deze bestaat uit Middeleeuwse steegjes en kronkelige straatjes. De medina is onderverdeeld in verschillende soeks. Elke soek heeft zijn eigen specialiteit. Je kunt er gemakkelijk verdwalen. Maar pas op voor de 'faux guide'. Dit zijn geen echte stadsgidsen en zij kunnen, als zij betrapt worden door de politie een gevangenisstraf krijgen.

Er zijn heel veel leuke hebbedingetjes en souvenirs te koop. Afdingen hoort erbij. Wees altijd beleefd en start niet met onderhandelen als je toch niet van plan bent om iets te gaan kopen.

Islamitische gebouwen

De meeste islamitische gebouwen, zoals moskeeŽn, zijn niet toegankelijk voor niet-moslims. Een uitzondering is de Hassan II-moskee in Casablanca. De entree bedraagt 120 dirham. Je moet bij de entree wel de schoenen uit doen. Je krijgt bij binnenkomst een plastic zak voor de schoenen. Tip: neem sokken mee!

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Neem of koop geen aangebroken plastic flessen met mineraalwater. Wees voorzichtig met het kopen van voedsel van kraampjes en stalletjes. Was fruit goed af (met mineraalwater).

Zorg voor verschillende medicijnen: tegen buikloop, uitdroging, etc. Maar ook zonnebrand, muggenolie, e.d.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Maak vooraf goede prijsafspraken bij het huren van een gids, taxi, etc.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Marokko boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Marokko en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Marokko samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Marokko staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Marokko.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden