Koning Aap
Reisverslagen Madagaskar
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Madagaskar boeken

'Natuurparken Madagaskar'

Nuttige adressen

Consulaat Madagascar
Heemraadssingel 97
3022 CB Rotterdam
Tel: 010-4255212

Voor België:
Ambassade Madagascar
010-4255212
1150 Brussel
Tel: 02-7701726
E-mail: ambassade.madagascar@skynet.be

Bij aankomst dien je een visum aan te vragen, die je gewoon in euro's kunt betalen. Het is een beetje opletten, het visumbureau is aan de zijkant, nog voor de paspoort controle. Zorg dat je in het vliegtuig een pen bij de hand hebt. Dan kun je alvast een formuliertje invullen. Dat moet je bij de paspoortcontrole inleveren.

Algemeen

Het land heet Madagaskar, maar de taal wordt Malagassisch en de bevolking MalagassiŽrs genoemd. Vrijwel overal wordt Frans gesproken. Engels alleen op de plekken waar veel toeristen komen.

De MalagassiŽrs worden niet oud. Redenen zijn ziektes als malaria, dengue, schistosomiasis (ook bekend als bilharzia, veroorzaakt door wormen in stilstaand water) en armoede (onvoldoende of slecht eten, zwaar werk, geen geld voor medische hulp). Slechts 7% van de bevolking is 55 jaar of ouder.

Beste reistijd

Madagaskar is een groot land met verschillende klimaatzones. In het oosten van het land krijg je ook buiten het regenseizoen te maken met buien. Het is op dat moment wel warm. Volledig dichte regenkleding is niet plezierig. Zelf heb ik een Goretex jas aangehad (blijkt toch niet echt regenbestendig), anderen hadden echte regenkleding. Een capuchon is wel plezierig, al maakt die het wel moeilijker om rondom je heen te kijken. Denk ook om je rugzak. Ook die bevindt zich de hele tijd in de regen en hierin zit soms papiergeld, paspoort en eventueel je camera.

In de winter zou het 's nachts ook kunnen vriezen in de bergen. Ik heb er op mijn reis geen last van gehad en was blij dat ik niet drie weken een slaapzak mee hoefde te slepen. Als je toch gevoelig bent voor kou: thermisch ondergoed is lichter dan een slaapzak. Een dikke trui of fleece jack is wel plezierig.

Andere gebieden zijn ook 's winters warm en vochtig. Het is nu eenmaal een groot land en de bergen en de zee scheppen diverse klimaatzones.

Tijdsverschil

Het is in Madagaskar een uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit

Op Madagaskar heeft men gewoon 220V en onze stekker past meestal. Alleen de aardpin zijn geen lipjes aan de zijkant, maar een uitstekende pen. Platte stekkers hebben hier geen last van. Ronde moeten een gat hebben op die plek (moderne hebben dit).

Telefoon en Wi-Fi

Controleer van te voren of uw provider dekking geeft in Madagaskar. Meestal kunt u wel gebeld worden. De meeste hotels bieden Wi-Fi, al is het soms alleen in de lobby. Handig voor een berichtje via e-mail of WhatsApp. Zet uw mobiele data uit. Afhankelijk van de provider kost dit tussen de 5 en 10 euro per MB. Zet ook het automatisch updaten van apps uit. Anders begint uw smartphone apps te updaten zodra ze Wi-Fi ontdekken en komt de mail er nauwelijks tussendoor.

Geldzaken

De munteenheid in Madagaskar is de ariary. Pinnen met gewone pinassen is vrijwel niet mogelijk, al zijn er enkele machines in grote steden waar het wel kan. Pinnen met een credit card is vaak wel mogelijk, maar niet overal. Voor de duidelijkheid: een creditcard heeft achterop een cvv-code (card verification value). Ook bij een credit card heeft u de bijbehorende pin code nodig, dit in tegenstelling tot credit card betalingen via internet. Visa schijnt vaker te werken dan Mastercard. Het beste is gewoon voldoende cash euro's mee te nemen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Madagaskar boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Madagaskar en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Madagaskar samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Madagaskar staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Madagaskar.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden