Reisverslagen Myanmar
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Myanmar boeken

'Trektocht Myanmar'

Nuttige adressen

Ambassade van Myanmar,
Rue de Courcelles 60,
75008 Parijs.
Tel. 00331-42255695

Je hebt voor Myanmar een geldig visum nodig. Nederland heeft geen ambassade van Myanmar. Wel is er een consulaat maar daar kun je geen visum regelen: Consulaat van Myanmar (Consulate General of Myanmar), Overaseweg 96, 4836 BC Breda.

Algemeen

De officiële naam van Birma is sinds 1989 Myanmar. Het grenst aan de landen China, Laos, Thailand, Bangladesh en de Andamanse Zee. Het is het grootste land in Zuidoost-Azië met een oppervlakte van 676.577 kmē en is 16 keer groter dan Nederland. Myanmar heeft een bevolking van ongeveer 46 miljoen inwoners. Er wonen diverse etnische groepen, zoals de Birmanen, Shan, Kayin, Kayah, Kachin, Rakhine, Rowan, Cine en Mon. In totaal zijn er 135 etnische groepen. Het noorden van Myanmar is overwegend christelijk, het baptistische geloof overheerst hier. De rest van het land is boeddhistisch.

Myanmar heeft een militaire junta en er heerst een streng regime. Aung San Suu Kyi is de populaire leidster van de oppositie. Ze heeft weinig bewegingsvrijheid en krijgt regelmatig huisarrest, zogenaamd voor haar eigen veiligheid, opgelegd. Praten over politiek in Myanmar is not done.

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd is in de periode van eind oktober tot begin maart. Het regent dan het minst en de warmte is dragelijk. In het Zuiden rond de 30 graden in het Noorden rond de 20 graden. In het Noorden is het in deze periode overdag aangenaam weer, maar het kan 's nachts behoorlijk afkoelen tot een paar graden boven nul. Vanaf maart wordt het zeer warm en kan de temperatuur boven de 40 graden uitstijgen.

Geldzaken

De munteenheid in Myanmar is kyat. 1000 kyat is ongeveer een euro. Het is het handigst om contante dollars mee te nemen. Reischeques zijn moeilijk inwisselbaar en kun je beter niet meenemen. In de luxere hotels kun je met een creditcard betalen. Het omwisselen van geld gebeurt veel op de zwarte markt. Verder kun je in hotels en winkels wisselen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Kleding

Luchtige en sneldrogende kleding is handig. Op de trekking is thermo kleding een pré. Ook regenkleding hoort in de bagage. Tijdens de trekking een extra T-shirt en een paar droge sokken meenemen in je dagbagage. Dikke truien zijn niet echt nodig, wel een winddicht jack en fleece jack. Een paar extra zooltjes voor het geval je bergschoenen kletsnat zijn geworden zijn ook erg handig.

In Myanmar draag je het liefst geen korte broeken of hemdjes. Myanmar vinden dit aanstootgevend. De bevolking, zowel mannen als vrouwen dragen zelf een longyi. Dit is een dichtgenaaide lap die men rond de heupen vastknoopt en het onderlichaam en de benen bedekt. Het is te vergelijken met sarong.

Gezondheid

In je reisapotheek mag geen ORS missen, voor het geval je diarree krijgt. Ook zijn kleine zakjes drinkbouillon handig om mee te nemen en een echte opkikker wanneer je je slap voelt na diarree. Een dompelaar en wereldstekker horen dan ook in je rugzak thuis. Het water kun je niet uit de kraan drinken. Er is overal voldoende drinkwater in flessen te koop. Wel altijd controleren of de dop dicht zit. Tijdens de trekking drink je gekookt water uit een stroompje of rivier. Op de hotelkamers staan vaak flesjes water.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Myanmar boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Myanmar en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Myanmar samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Myanmar staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Myanmar.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden