Reisverslagen Myanmar
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Myanmar boeken

'Fietsvakantie Myanmar'

Nuttige adressen

Ambassade van Myanmar,
Rue de Courcelles 60,
75008 Parijs.
Tel. 00331-42255695

Je hebt voor Myanmar een geldig visum nodig. Nederland heeft geen ambassade van Myanmar. Wel is er een consulaat maar daar kun je geen visum regelen: Consulaat van Myanmar (Consulate General of Myanmar), Overaseweg 96, 4836 BC Breda.

Algemeen

Myanmar, het vroegere Birma, heeft een oppervlakte van ongeveer 20 keer Nederland en wordt ingesloten door Bangladesh, India, China, Laos, Thailand en de Golf van Bengalen. Het aantal inwoners bedraagt ruim 50 miljoen, onderverdeeld in een groot aantal etnische groeperingen, waarvan er nog altijd een aantal strijdt voor onafhankelijkheid.

Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt ongeveer op het niveau van dat van Thailand. Birma is het meest boeddhistische land van de wereld. In ieder geval als je het aantal pagodes en stoepa's per hoofd van de bevolking als maatstaf neemt. Het is ook het land dat door Europa en Amerika geboycot wordt vanwege het militaire regime dat de mensenrechten schendt en (ondermeer) inwoners gedwongen arbeid laat verrichten.

Wat ons tijdens de fietstocht van vijf weken is opgevallen is dat het fietsen niet steeds een onverdeeld genoegen was. Met name bij de eerste etappes kostte het ontwijken van kuilen en hobbels erg veel energie. Gelukkig was dit bij latere etappes een stuk beter.

Ook de vriendelijkheid van de mensen viel op. De mensen zijn aardig, behulpzaam en stralen rust uit. Waar kun je je fiets met fietstassen met daarin het kontante geld voor vijf weken, rustig ergens een uur onbeheerd laten staan bij een markt of in een dorp? Waar fietst iemand even met je mee om te wijzen hoe je bij een guesthouse of de weg naar Thazi moet komen? Ze zouden alleen het rochelen en het spugen van grote rode fluimen moeten afleren.

We voelden ons in Myanmar echt welkom. Zo we al twijfel hadden of we wel naar dit land zouden moeten gaan, is die verdwenen. We hebben niet de indruk dat, in de gebieden waar we gereisd hebben, de politiek een grote directe rol speelt in die zin dat het grote belemmeringen oplegt aan de mensen. En zo dat wel gebeurt (bv. het blokkeren van populaire internetsites als hotmail, gmail etc), dan wordt er wel wat op gevonden.

De paar keer dat we tv op onze hotelkamer hadden, hebben we wel vol verbazing naar de staatstelevisie gekeken. Eindeloze monologen van presentatoren en hoogwaardigheidsbekleders op een toon die is afgekeken van de Sovjet Unie in zijn hoogtijdagen.

Klimaat en beste reistijd

Myanmar wordt voor de helft bedekt door bossen en heeft een tropisch moessonklimaat. Er zijn 3 seizoenen: het regenseizoen van eind mei tot midden oktober, het koele droge seizoen van eind oktober tot midden februari en het hete droge seizoen van eind februari tot midden mei. De regenval varieert sterk door het land, met een relatief droog gebied in het midden van het land waar de begroeiing bestaat uit struiken, grassen en cactussen.

De beste reistijd is in de periode van eind oktober tot begin maart. Het regent dan het minst en de warmte is dragelijk. In het zuiden rond de 30 graden in het noorden rond de 20 graden. Vanaf maart wordt het zeer warm en kan de temperatuur boven de 40 graden uitstijgen.

Geldzaken

De munteenheid in Myanmar is kyat. 1000 kyat is ongeveer een euro. Het is het handigst om contante dollars mee te nemen. Reischeques zijn moeilijk inwisselbaar en kun je beter niet meenemen. In de luxere hotels kun je met een creditcard betalen. Het omwisselen van geld gebeurt veel op de zwarte markt. Verder kun je in hotels en winkels wisselen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Myanmar boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Myanmar en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Myanmar samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Myanmar staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Myanmar.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden