Reisverslagen Mexico
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Mexico boeken

In het voetspoor van de Maya's - Mexico

Nuttige adressen

Ambassade van Mexico
Nassauplein 17
2585 EB Den Haag
tel.: 070-3602900

Reispapieren

Tijdens de vlucht van Nederland naar Mexico krijg je een toeristenkaart, die je moet invullen en ondertekenen. Een deel hiervan geef je bij aankomst af aan de douane en het resterende deel dien je bij vertrek ook weer in te leveren bij de douane.

Als je vanuit Mexico naar Guatemala reist, over land of via een vlucht, dan moet je het resterende deel afgeven bij de grenspost of bij de douane. Als je later weer terug naar Mexico reist, begint de procedure weer van voor af aan.

Je paspoort moet na aankomst nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Geldzaken

In diverse plaatsen in Mexico, onder andere in Merida, Campeche en Palenque, kun je geld pinnen. Daarnaast moet je ook US dollars meenemen - in contanten of in travellercheques, die verzekerd zijn tegen verlies en diefstal - aangezien deze geldeenheid het meest geaccepteerd wordt tegen een goede koers. Kijk in je reisgids, bijvoorbeeld de Travel Survival Kit van Lonely Planet, voor adviezen en adressen.

In de meeste middenklasse hotels kun je met een creditcard (Visa of Mastercard) betalen. De munteenheid in Mexico is de New Peso, N$. Vaak zijn de prijzen weergegeven met $ voor het bedrag en 'm.n.' erachter: m.n. staat voor 'moneda nacional'.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

De regio die wij in Mexico hebben bezocht, bestaat onder andere uit de provincies Chiapas, Quintana Roo en Yucatan en bevindt zich in het zuidoosten van Mexico. Deze regio wordt ook in zijn geheel aangeduid als Yucatan.

Yucatan heeft een tropisch klimaat. De temperatuur kan soms oplopen tot 40 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 25 en 30 graden Celsius. De droge tijd is ongeveer van oktober tot mei en de regentijd van mei tot oktober. Ook tijdens de droge tijd kan er, vaak in de namiddag, een stortbui vallen, kort en hevig.

In de hooggelegen gebieden van Chiapas regent het in de periode oktober - mei vaker dan in de rest van Yucatan. Tevens is het klimaat hier een stuk koeler.

De periode vanaf half december tot april en de maanden juli en augustus gelden als de drukke seizoenen wat toeristen betreft. Het schijnt dat de prijzen van guesthouses en hotels vanaf half december tot april hoger zijn (met uitschieters rond de feestdagen) dan in de rest van het jaar. Mei en juni zijn de heetste en droogste maanden. September en oktober zijn over het algemeen de beste maanden om rond te reizen, minder heet, minder regen en minder toeristen.

Openbaar vervoer

Het openbare vervoer is goed geregeld. Er zijn verschillende busmaatschappijen, die elk ook verschillende klassen hebben (in grote lijnen komt dit neer op eerste en tweede klas bussen), met daarbij ook verschillende prijscategorieën.

Voorbeelden: voor de afstand van Merida naar Campeche, ongeveer 200 kilometer, betaal je rond de 7 US dollar eerste klas; van Merida naar de Maya-piramides in Uxmal, circa 80 kilometer, betaal je ongeveer 1,5 US dollar tweede klas; vanaf Campeche naar Palenque, ongeveer 360 kilometer, betaal je rond de 11 US dollar eerste klas.

Op het vliegveld in Cancun zijn collectieve taxi's. Er kunnen ongeveer zes personen in. Voor een collectieve taxi naar Playa del Carmen, circa 65 kilometer, betaal je ongeveer 14 US dollar.

Onderdak

De prijzen voor accommodatie zijn uiteraard afhankelijk van je wensen en de periode waarin je op reis bent. In Mexico hebben wij voornamelijk in middenklasse hotels gelogeerd en wij verbleven daar in de periode september/oktober. De hotelkamers zijn over het algemeen schoon, ruim, comfortabel en hebben een eigen badkamer en toilet. Soms is er een zwembad bij een middenklasse hotel.

Met name in Campeche en Merida zijn hotels gesitueerd in sfeervolle koloniale panden. De gemiddelde prijs voor een middenklasse hotelkamer bedraagt tussen de 25 en 30 dollar per nacht. In Playa del Carmen zijn de prijzen een stuk hoger, tussen de 35 en 50 dollar per nacht. In Cancun beginnen de prijzen voor een middenklasse hotelkamer bij 50 dollar bij nacht.

Je betaalt dus nooit per persoon, maar altijd per kamer. Wij hebben een aantal keren meegemaakt, dat er meer dan twee personen in een kamer kunnen slapen. Er stond bijvoorbeeld een tweepersoons- en een eenpersoonsbed of zelfs twee tweepersoonsbedden. Wij reisden met z'n tweeën, maar als je in zo'n situatie met meerdere mensen bent, scheelt het per persoon aanzienlijk in prijs.

Een goede reisgids is bij het zoeken naar hotels noodzakelijk (ik verwijs ook hier weer naar de Travel Survival Kit van Lonely Planet).

Eten en drinken

Het eten in Mexico is niet bijzonder gevarieerd, maar wel voedzaam en goedkoop. Vanaf grofweg 3 of 4 US dollar heb je een warme maaltijd. Wil je een keer 'luxe' eten in een top restaurant, zoals bijvoorbeeld La Bella Epoca in Merida, dan ben je hooguit 15 US dollar kwijt (inclusief drankjes). In Playa del Carmen en Cancun liggen de prijzen weer hoger.

Bekende gerechten zijn taco's en tortilla's gevuld met gebakken rundergehakt of met gekookte kip en daarbij kaas, bonen en wat salade. Daarnaast is er veel aanbod in gebakken kip en vis. Bij bijna alle gerechten (dus ook bij brood met een gebakken ei!) krijg je een soort 'bonenprut'. Dat is niet zo vriendelijk uitgedrukt, maar zo ziet het er wel uit. Het zijn fijngestampte donkerbruine bonen, een soort bonenpasta. Er zitten verder geen kruiden doorheen.

Ook kun je gebakken stukjes knapperige tortilla eten (hier in Nederland bekend als tortillachips) met guacamole (een dikke saus van onder andere advocado's, uien en chilipepers).

Een voorbeeld van een authentiek gerecht uit Yucatan is limoensoep, gemaakt van kippenbouillon, stukjes kip, stukjes tortilla, limoensap. Een aanrader vanwege de aparte frisse smaak.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Mexico boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Mexico en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Mexico samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Mexico staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Mexico.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden