Reisverslagen Mexico
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Mexico boeken

Ruïne-complexen en een overweldigende natuur

Nuttige adressen

Ambassade van Mexico
Nassauplein 17
2585 EB Den Haag
tel.: 070-3602900

Visa en documenten

Je hebt een paspoort nodig dat bij aankomst nog 6 maanden geldig is. Visa worden uitgegeven bij de grens. Onze reisleider deed dat voor ons gezamenlijk, alleen bij Belize moest je het ineens persoonlijk doen. Je krijgt in ieder geval veel leuke stempels in je paspoort. Helaas niet van Belize-uit, maar vraag hier anders om als je die graag wilt hebben. Maak kopieën van alle papieren (paspoort, tickets, reispapieren, verzekeringspapieren).

Douane

De douane is vrij makkelijk te passeren. Een en ander wordt vermakkelijkt door fooien (la mordida). Dure voorwerpen en veel geld kunnen de grensdoorgang vertragen. In alle gevallen is vriendelijkheid het belangrijkst. Bij ons is dit niet noodzakelijk geweest: alles ging erg makkelijk.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Voordat je weggaat. Neem de volgende medicijnen mee: betadine, zonnebrandcrème, pijnstillers, reisziektemiddel, anti-muggenmiddel (met DEET, neem voldoende mee, want je moet veel smeren), anti-diarreemiddel, middelen tegen uitdroging (bij ons had 1 persoon dit), middel tegen verstopping en antimalariamiddelen.

Basisregels. Eet alleen verhit voedsel. Indien mogelijk, schil en was je eten. Vermijd salades. Drinkwater is te verkrijgen in supermarkten of op straat. Wees voorzichtig met ijsklontjes. Vraag in restaurants of de salades gewassen zijn met en of de ijsklontjes gemaakt zijn van fleswater. Vaak is dit namelijk wel het geval.

Tandenpoetsen kan goed met kraanwater, maar spoel je mond wel met fleswater. Op sommige plaatsen, bijv in San Pedro, is de kwaliteit van het water slecht, zodat je je tandenborstel ook met fleswater moet uitspoelen. Melk is veilig (probeer de licuado's eens). Extra vitaminepillen hoeven niet, omdat je voldoende gevarieerd eet. Handig is om desinfecterende gel in een flesje mee te nemen.

Ziekten. Bijna niemand ontkomt aan diarree (ik wel!). Het wordt veroorzaakt door een verschil in water, eten en klimaat, en door besmet water of eten. Het grote gevaar is uitdroging. Veel drinken en zout eten is een must. Indien het erg is, kun je een anti-diarreemiddel of oral rehydration salts (ORS) innemen. Antibiotica kunnen noodzakelijk zijn als de diarree langer aanhoudt, als er bloed of slijm bij zit of als er koorts optreedt. De reisleider vroeg regelmatig of iemand diarree had om het zo goed in de gaten te houden. Neem niet al te snel Imodium in, omdat dit verstopt en zo de boosdoeners je lichaam niet kunnen verlaten. Je kunt medicijnen eventueel kopen bij de plaatselijke apotheek of ga indien noodzakelijk naar een arts.

Doordat de zon vaak fel schijnt, loop je kans op een zonnesteek. Dit komt door snel vochtverlies. Kenmerken zijn: duizeligheid, zwakte, hoofdpijn, overgeven en zweten. Het verloren vocht aanvullen is dus van belang. Preventie berust op veel drinken, hete perioden vermijden, zonnebrandcrème, pet en zonnebril. Andere ziektes worden of overgebracht door muggen (goed smeren, ook overdag. En dan nog word je gestoken) of doordat een wond vuil wordt.

Ziekenhuizen. Bijna elke stad heeft een ziekenhuis of gezondheidskliniek. Artsen zijn meestal minder goed geschoold. Bij twijfel moet je de ambassade raadplegen. De gezondheidszorg is in Mexico het beste geregeld. Meestal moet je cash betalen voor de behandeling.

Geldzaken

Het wordt aangeraden om US dollars contant (kleine coupures) en in travelers cheques mee te nemen. US dollars wisselen gaat over het algemeen het snelst, hoewel het bij sommige banken nog erg lang kan duren. Inwisselen in het weekend is nauwelijks mogelijk. Neem travelers cheques van American Express. Die van Thomas Cook worden nauwelijks geaccepteerd.

Geld wisselen is het makkelijkst bij de grens. Hier heb je niet de gunstigste koers. Bij ons kwamen bij de grens wisselmannetjes de bus in of we moesten zelf naar buiten. De reisleider had onderhandeld over de koers. Ze hebben rekenmachines, zodat je zelf de berekening kunt volgen. De reisleider kende veel van die mannetjes en wist dat ze betrouwbaar waren. Het mannetje tussen Guatemala en Belize nam ook travelers cheques aan. Bij de banken kun je redelijk snel je travelers cheques inwisselen. Ga je het doen in een grotere stad, dan gaat het gegarandeerd snel.

Betalen met je creditcard gaat goed, maar er wordt vaak een hoge commissie gevraagd (>10%). Visa wordt meer geaccepteerd dan Mastercard. American Express is af te raden. Vraag even na hoe hoog de commissie is!

Draag je geld en andere waardevolle papieren altijd onder je kleding. Over het algemeen is het normaal om een fooi te geven aan iedereen die iets voor je doet (meestal 10 procent). Op markten is afdingen heel normaal. Begin op 1/3 van de prijs en ga niet hoger dan 2/3. Bij de helft heb je een goede deal gesloten. Souvenirs zijn in Chichi goedkoop. Koop je beeldjes in Copán en in San Pedro. Handgeweven doeken zijn goedkoop in Antigua. Belize is te duur voor souvenirs.

Pinnen kan alleen in de steden van Mexico en in Antigua. In Antigua gaat het pinnen met een bankpas wat moeilijker: je moet even de juiste automaat zoeken (recht tegenover het gemeentehuis). In overige gebieden worden alleen cash en travelers cheques geaccepteerd.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Planning

Wanneer gaan. Je kunt het hele jaar gaan. De zeeën zijn altijd warm. Door de hoogteverschillen zijn er ook grote klimaat verschillen. Het hoogseizoen is van december tot maart en in augustus. Ik ben in september gegaan. Deze maand ligt nog in het regen- en orkaanseizoen en dat hebben we ook gemerkt. Veel regen, maar september heeft ook voordelen. Het is erg rustig. Bij de ruïnes konden we ongestoord de tempels beklimmen (in hoogseizoen met honderden tegelijk). Ook in de natuur was het veel rustiger, zodat je meer kans hebt om dieren te kunnen zien. En door de vele regen is alles nog erg groen.

Kleding. Het volgende wordt aangeraden door reisgidsen: westerse kleding wordt in het algemeen geaccepteerd, maar als je je aanpast aan de stijl van de lokale bevolking, zul je makkelijker in contact komen met de mensen. Ook is het gepaster om in kerken bedekte kleding te dragen. Ik heb gewoon kleding gedragen die ik geschikt vond voor de temperatuur. Ik heb dus ook in korte broek rondgelopen in dorpjes en ik kan niet zeggen dat er vreemd op me werd gereageerd. Afritsbroeken zijn ideaal.

In de laaglanden kan de zon fel schijnen. Katoenen kleding is luchtig, maar synthetische is lichter en droogt sneller. Ik heb alleen katoenen kleding meegenomen, omdat ik dat 'luchtig' aspect toch belangrijker vond dat het snel drogen. Omkleden doe je wel als je uitgewandeld bent.

Sportsandalen zijn makkelijk in de laaglanden, maar niet echt geschikt voor het beklimmen van de piramides. Ook kun je ze aan doen onder de douche en om te zwemmen op Caye Caulker. In de hooglanden is warmere kleding aan te raden. Dus fleece trui mee! Die heb ik vaak gedragen. Vaak over een T-shirt heen, zodat je je trui snel kunt uitdoen als het warmer wordt of als je binnen bent. In het regenseizoen (mei-oktober) moet je een regenjas meenemen. Die van mij heeft overuren gedraaid. Een poncho is ook handig (je broek wordt dan minder nat).

Overige bagage. Contactlenzenvloeistof is moeilijk te verkrijgen, dus die moet je van hier meenemen. Een anti-muggenmiddel met DEET moet je ook niet vergeten. Neem voldoende mee, want je moet zowel overdag (denguemuggen) als 's nachts (malariamuggen) smeren. Helaas voorkomt DEET niet elke muggenprik, dus neem ook iets als azaron mee. Op hete dagen is een sunblock zeker aan te raden. Smeer je vooral tijdens het snorkelen goed in, want dat is bij ons erbij ingeschoten wat als gevolg had dat al onze achterbenen vuurrood waren.

Overige handige spullen zijn: zaklamp (voor grotten, piramiden en als de stroom uitvalt (3x gehad)), zakmes, moneybelt (voor onder je kleding, dan is de kans op beroving het kleinst), lippenbalsem (met beschermingsfactor) en een woordenboekje (handig voor de menukaart. Ik had er een speciaal voor Latijns-Amerika).

Vrouwen

Vrouwen die zonder man reizen, worden vaak lastig gevallen door de lokale mannen. Het beste kun je vriendelijk blijven, verder geen aandacht aan ze schenken en duidelijk 'nee' zeggen. Maar ik heb niets vervelends meegemaakt.

Veilig op reis

Vooral in Guatemala kan het onveilig zijn. Raadpleeg de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie. Een 36-jarige burgeroorlog in Guatemala is officieel voorbij, maar er hangt nog enige spanning en er is een grote criminaliteit. In Belize vindt vooral diefstal plaats. In Mexico is minder criminaliteit. Ik heb helemaal niets gemerkt van onveiligheid. Ik voelde me nergens bedreigd. Tegen het advies van de reisorganisatie in hebben zelfs 5 personen de Pacayavulkaan beklommen. Er gingen 2 agenten mee, maar ook zij hebben zich nergens onveilig gevoeld. Maar dit betekent niet dat Midden-Amerika als veilig kan worden beschouwd.

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Diefstal. Vooral in steden en in kustplaatsen vindt zakkenrollen plaats. Neem de volgende voorzorgsmaatregels: laat zoveel mogelijk waardevolle papieren en voorwerpen in een kluis in het hotel (niet veel hotels bieden veilige kluizen. Onze reisleider gaf advies), of anders in een koffer of reistas met slot (doe tape om je moneybelt).

Draag geld altijd onder je kleding. Houd je bagage altijd goed bij je. Pas op voor mensen die etenswaren op je knoeien, die hebben meestal andere bedoelingen. Loop nooit alleen. Het heeft geen zin om naar de politie te gaan, behalve voor een aangifte i.v.m. de verzekering.

Verantwoord toerisme

Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van (bedreigde) dier- en plantensoorten. Wees voorzichtig met duiken i.v.m. de mogelijkheid dat je koraal beschadigt (dit is erg moeilijk. Je ziet overal ook afgebroken koraal op de bodem van de zee liggen). Koop ook geen archeologische voorwerpen (in de jungle van Palenque lagen scherven van oude potten. Ook deze mag je niet meenemen). Water is er niet in overvloed, dus probeer hier rekening mee te houden met o.a. douchen (ook al is hij een keer lekker warm).

Post en communicatie

Post. Bijna elke stad heeft een postkantoor waar je post kunt versturen en postzegels kunt kopen. Postzegels moet je soms wel goed zoeken, vooral in Copán. De meeste dorpen hebben geen postkantoor. Schrijf op de brief/kaart altijd 'Par Avión'. Het duurt ca 1-3 weken voordat de post in Europa aankomt.

Telefoon. Telefoneren is erg duur, vooral bij het postkantoor. In Mexico en Guatemala kun je gemakkelijk telefoonkaarten kopen en op straat redelijk goedkoop bellen.

E-mail en internet. Overal waar we zijn geweest had je internetcafés. Je hoeft ze niet ver te zoeken. Tarieven waren meestal 50 eurocent per kwartier. De snelheid varieert sterk, maar over het algemeen hadden we een snelle verbinding (alleen in Palenque niet).

Fotografie

De mensen vinden het meestal niet erg om gefotografeerd te worden, als je het van te voren vraagt. Vaak vragen ze om een fooi, vooral in toeristische gebieden. Vaak mogen militaire en religieuze gebouwen/voorwerpen niet gefotografeerd worden. Ook op vliegvelden is het verboden om foto's te maken.

Ik had een compactcamera bij me; de meeste anderen een toestel met telelens. Het voordeel van een compactcamera is dat je niet loopt met een zware camera + extra lens. Ook loop je niet constant van lens te verwisselen. Met een compactcamera maak je gemakkelijker foto's, wat als voordeel heeft dat je meer tijd hebt om ook de omgeving te bekijken. Sommige personen waren erg met het fotograferen bezig en vergaten om ter plekke al te genieten. Nadeel van een compactcamera is dat je niet al te ver in kunt zoomen. Dit is nodig voor het fotograferen van dieren die meestal wat verder weg zitten en het 'stiekem' fotograferen van mensen zonder dat ze boos worden of om een fooi vragen.

Tijd

Mexico is het 7 uur vroeger. Guatemala, Honduras en Belize kennen geen zomertijd. Het is er 8 uur vroeger in de zomer. De twee Mayadorpjes Chamula en Zinicatan in Mexico doen ook niet mee met de zomertijd. Op die dag moet je horloge ook een uur terug.

Elektriciteit

Er is een verloopstekker met platte polen nodig. De spanning varieert van 115V tot 125V, dus een adapter is nodig. De schommelingen in spanning zijn zo groot dat elektrische apparatuur beschadigd kan raken. Mensen met videocamera's en digitale fotocamera's hebben zonder problemen hun accu op kunnen laden. Door de lagere spanning gaat het alleen wat langzamer.

Wassen

Je kunt je kleding overal laten wassen, ook in hotels. Je krijgt je kleding vaak binnen 1 dag weer terug. Daarom hoef je niet zoveel bagage mee te nemen. Ik heb 2x mijn bagage gewassen: 1x in San Cristóbal en 1x in Antigua. Hier verbleven we namelijk 2 nachten, dus ben je 1 volle dag aanwezig. Het is niet supergoedkoop, maar zeker te doen (voor 2 broeken en 3 shirtjes was ik ca 5 euro kwijt in Antigua; in San Cristóbal was het goedkoper). Ondergoed en sokken kun je zelf doen, maar ook alleen in hotels waar je 2 nachten blijft, omdat het meestal erg langzaam droogt (door het hoge vochtigheidspercentage).

Toiletten

Doordat je veel zweet, zul je weinig naar de wc moeten. Als je moet, kun je het beste naar hotels, restaurants en op archeologische plaatsen gaan, want openbare toiletten bestaan haast niet. In hotels en in restaurants zijn de toiletten schoon. Op sommige plaatsen is het wat minder hygiënisch, maar zeker te doen. WC-papier mag je niet door de toilet spoelen i.v.m. verstoppingen. Bij bijna alle wc's krijg je wc-papier. Een rol van thuis hoef je daarom niet mee te nemen. Papieren zakdoekjes zijn in noodsituaties voldoende.

Eten en drinken

De verschillende regio's hebben hun eigen specialiteiten, maar er zijn ook overeenkomsten: tortilla's (ma´spannenkoeken), frijoles (bonen) en chiles (pepers).

Maaltijden. Er zijn drie maaltijden per dag. Het ontbijt (continentaal of Amerikaans) bestaat meestal uit tortilla's of toast en koffie. De Amerikaanse versie bestaat uit eieren, bacon, worstjes, pannenkoeken en cornflakes. De lunch is meestal de hoofdmaaltijd van de dag. Er zijn veel gerechten. Het avondeten is een lichte versie van de lunch. Maar wij hadden 's middags gewoon een lichte maaltijd en 's avonds de hoofdmaaltijd. De lunch is eenvoudig, vaak niet meer dan tortilla's of een hamburger (let op of hij rood is!). Het avondeten is goed en de keuze is uitgebreid. Er is rundsvlees, varkensvlees, kip (1/4 kip, dus met veel botjes en peesjes) en vis (erg goed). In Mexico krijg je overal mole (bruine bonen pasta). Er zijn veel sauzen, maar die zijn meestal niet te pittig. Je krijgt er vaak apart hete chilisaus bij. Tortilla's krijg je bij elke maaltijd. Het eten is niet duur. Antigua is het duurst, Honduras het goedkoopst. Het duurste gerecht wat ik op had was in Antigua en dat was 15 euro. De meeste gerechten zijn 5-8 euro.

Niet-alcoholische dranken. Water en frisdranken zijn zeer goed te verkrijgen. In Mexico en Guatemala zijn grote koffieplantages. Koffie is niet te sterk. Ook de thee is goed. Meestal is er alleen 'te negro' (gewone thee), maar soms hebben ze ook smaken als kaneel, kamille en citroen. Verse vruchtensappen zijn overal te koop, ook op straat. Denk aan verse jus, ananassap, meloensap, papayasap. Als je een 'licuado con leche' bestelt krijg je vers fruit gemixt met melk. Erg lekker. Vraag even of de ijsklontjes van gezuiverd water zijn.

Alcoholische dranken. Zowel lokale als geïmporteerde dranken kun je kopen. Het is niet duur. De meeste bieren zijn wit. Europese biersoorten zijn nauwelijks te verkrijgen en zijn erg duur (op Caye Caulker hebben ze Heineken). In Mexico hebben ze Corona en Sol, in Guatemala Gallo (erg lekker volgens sommigen) en in Belize Belikin en Lighthouse (moet tegenvallen). Midden-Amerika is niet bepaald een wijnregio. Er zijn enkele goede Mexicaanse wijnen, maar in Guatemala en Belize is de kwaliteit slecht. Een traditionele sterke drank is xtabent˙n: een brandysoort met anijssmaak gemaakt van honing. Dit hebben wij een keer mogen proeven als drankje van het huis. Natuurlijk is er de tequila uit Mexico. Verder kun je goede cocktails krijgen (niet duur).

Openbaar vervoer

Het busvervoer is goedkoop en bijna alle plaatsen zijn op deze manier te bereiken (er zijn ook nachtbussen, zoals Mexico-City - Palenque). 's Ochtends is de dienstregeling frequent; later op de middag stopt het. De grote steden kennen ook stadsvervoer (vaak niet meer dan collectivo's: kleine, goedkope en erg volle busjes). Het is meestal erg druk in de bus.

Taxi's zijn relatief duur (Mexico-Airport - busstation: 10 minuten voor 30 euro!). Je moet van tevoren een prijs afspreken (en dan nog zetten ze je af). Een ander handig vervoermiddel is de boot. Boten varen o.a. op het meer van Atitlán en Río Dulce. De koraaleilanden voor Belize zijn te bereiken per motorboot.

Winkelen

Er zijn genoeg supermarkten of kleine winkeltjes waar je etenswaar en huishoudelijke dingen kunt kopen. Er zijn vaste prijzen. Apotheken vind je op elke hoek. Op markten kun je fruit en souvenirs kopen.

Kleding

Door de klimaatverschillen moet je verschillende soorten kleding meenemen. Lichte, katoenen kleding is aan te raden. Voor de avonden en in de hooglanden moet je een trui meenemen. Verder is een regenjas aan te raden. Om je tegen de zon te beschermen moet je een zonnebril en een pet meenemen. Als schoeisel zijn wandelschoenen en sandalen makkelijk. In toeristische gebieden kun je met een korte broek lopen; daarbuiten is meestal een lange broek gewenst.

Omgang

Mannen zijn zeer hoffelijk. Respect tonen is erg belangrijk: anders beledig je ze. Hetzelfde geldt als je een uitnodiging weigert. Op tijd komen kennen ze in Midden-Amerika niet. Vermijd in een gesprek politieke kwesties, omdat je als buitenlander dan het nationale gevoel kan beledigen. Indianen zijn vaak terughoudender (zoals in de twee Mayadorpjes).

Reisjournaal

Houd een reisverslag bij. Je beleeft zoveel op een dag dat je vaak alweer vergeten bent wat je twee dagen geleden precies hebt gedaan. Het vergt wat discipline om het bij te houden, maar de beloning is groot. Meestal schreef ik vlak voor het slapen. Die van mij kent veel details, maar als je alleen opschrijft wat je gedaan hebt, is dat ook al voldoende.

Taal

Ze spreken nauwelijks Engels. Sommige menu's snappen ze nog wel in het Engels. Maar je leert snel genoeg wat de verschillende gerechten zijn (ze komen overal voor). Ook kun je verbazend snel begrijpen wat iemand zegt. Vooral in restaurants kunnen ze van alles zeggen in het Spaans, ook al weten ze dat je het niet spreekt, maar dan snap je toch globaal wat ze bedoelen. Het is handig om de getallen uit je hoofd te leren, vooral op de markt als je moet vragen hoe duur het is en hoeveel je ervoor wilt betalen. In Belize spreken ze Engels (net nadat je juist enkele woordjes Spaans bent gaan spreken!)

Vakantie Mexico boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Mexico en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Mexico samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Mexico staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Mexico.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden