Reisverslagen Maleisië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Maleisië boeken

Rondreis Sabah, Borneo

Nuttige adressen

Ambassade Maleisië,
Rustenburgweg 2,
2517 KE Den Haag.
Tel. 070 - 350 65 06 / 070 - 350 65 36

Voor België
Kanselarij Maleisië,
Tervurenlaan 414A,
1150 Brussel.
Tel. 2-776 03 40

Malaysia Tourism Promotion Board: visitmalaysia.nl

Algemeen

Van te voren werden we er op gewezen dat we er verstandig aan zouden doen om de reis goed te plannen en vooral om excursies e.d. ruim van te voren te regelen. We hebben deze adviezen van harte in de wind geslagen en hebben ruim 3 weken alles op de bonnefooi gedaan. Ik had wel geruime tijd voor ons vertrek een hotel geregeld in Kota Kinabalu, Sabah's hoofdstad. Op eigen gelegenheid reizen en alles ter plekke regelen bleek in de praktijk nagenoeg geen probleem.

Klimaat en beste reistijd

Het regenseizoen duurt van eind september tot ongeveer maart, maar het kan op Sabah gedurende het hele jaar regenen. Het heeft toen we er eind juli rondreisden meer geregend dan ik van te voren had gedacht. We hebben zelfs een paar bijna verregende dagen gehad, al was de temperatuur altijd aangenaam.

Geldzaken

Met een pin-pas kun je in vrijwel heel Maleisië geld uit de muur halen. Maar in een paar plaatsen bleek het wat lastig. In Ranau bijvoorbeeld waren er maar 2 automaten, waarvan maar eentje geld gaf.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

We hebben steeds water in flessen gekocht, er zijn meerdere formaten verkrijgbaar, letterlijk op elke hoek van de straat. Tevens waren er malariapillen nodig.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

We hebben met 4 volwassenen en 4 kinderen (in de leeftijd van 10 tot 13 jaar) rondgetrokken en dat ging prima. We hebben ons niet onveilig gevoeld.

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Maleisië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Maleisië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Maleisië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Maleisië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Maleisië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

We hebben veel plezier gehad van de Lonely Planet en de Rough Guide. Mooie gedetailleerde kaarten (Sabah en - voor de zekerheid - Sarawak) hadden we van te voren gekocht. Heb verder geen kaarten gezien in Sabah.

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Sabah, Borneo, Malaysia