Koning Aap Shoestring
Reisverslagen Mozambique
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Mozambique boeken

'Great Limpopo Transfrontier Park'

Nuttige adressen

Ambassade van Mozambique,
Boulevard Saint Michel 97,
B-1040 Brussel.
Tel. 00-322/7362564/0096

Voor een bezoek aan Mozambique is een visum nodig.

Great Limpopo Transfrontier Park

De Limpopo is na de Zambezi de belangrijkste rivier in zuidelijk Afrika en vormt een 1600 kilometer lange levensader langs de droge grensregio's van Botswana, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Mozambique. In de winter droog, soms rustig voortkabbelend, soms ruig en dodelijk zoals in 2000, het jaar van de grote overstromingen.

De rivier markeert de meest noordelijke grens van Zuid-Afrika en de voormalige Northern Province, in 2002 omgedoopt tot Limpopo Province. De Tsonga cultuur is in het gebied rondom Kruger dominant. De mensen leven nog steeds in relatief armoedige omstandigheden langs de grens van het park. Aan de Zuid-Afrikaanse kant van het park, waarvan de oostzijde aan Mozambique grenst, gaat het om een gebied met 6 miljoen inwoners.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen, want al in 1926 zijn de oorspronkelijke bewoners uit het Krugerpark verjaagd. Kruger is sinds 2002 geen op zichzelf staand beschermd natuurgebied meer, maar maakt nu deel uit van het ruim vier miljoen hectare tellende Great Limpopo Transfrontier Park. Dit grensoverschrijdende wildpark verbindt het Kruger met Gonarezhou in Zimbabwe en Limpopo National Park in Mozambique.

De afgelegde route loopt van het Pafuri drielandenpunt in het uiterste noorden van het Kruger National Park via de Limpopo rivier langs het nieuwe Parque Nacional do Limpopo naar Xai Xai, de hoofdstad van de Gaza Province, waar de Limpopo in de Indische Oceaan uitmondt. Het was voor mijn Tsonga-reisgenoten een ideale gelegenheid om op zoek te gaan naar hun 'roots'. Gaza is namelijk de bakermat van de Tsonga/Shangaan cultuur, die zich vanuit het zuiden van Mozambique in Zuid-Afrika en Zimbabwe heeft verspreid.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Mozambique boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Mozambique en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Mozambique samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Mozambique staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Mozambique.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden