Reisverslagen Namibië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Namibië boeken

'Safari Namibië'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Ambassade Namibië,
Avenue de Tervuren 454,
B-1150 Brussel.
Tel. 00-322 77 11 410 / 00-322 77 19 689

Algemeen

Namibië is naar mijn mening geen land waar je naartoe moet gaan zonder vooraf accommodatie te reserveren, tenzij je besluit om met een camper te reizen. De mogelijkheden om te overnachten en te eten zijn beperkt in aantal en soms ook onmogelijk te vinden zonder goede reisbeschrijving. Een voordeel van het beperkte aantal mogelijkheden is dat het nergens druk is! Het is geen zeldzaamheid dat je pas andere toeristen ziet op het moment dat je weer bij een volgend overnachtingsadres bent aangekomen.

Er zijn complete arrangementen beschikbaar om in een groep met een soort terreinbus en onder leiding van een gids een camping-safari te maken. Dit soort groepen kom je met enige regelmaat tegen en het lijkt een redelijk comfortabele manier van reizen, mits je er niet tegen opziet om elke avond je eigen tentje op te zetten.

Wij hebben ervoor gekozen om een self-drive arrangement te boeken. Het voordeel hiervan is dat je zelf je tijd een beetje kunt indelen. Overigens dien je wel een beetje avontuurlijk ingesteld te zijn om op deze manier door Namibië te reizen. Vaak rijd je lange afstanden over onverharde wegen, waarbij je nauwelijks ander verkeer tegenkomt. De kwaliteit van deze onverharde wegen varieert sterk: van eindeloze stukken met ribbels, kuilen, keien en zandbulten tot vlakke stukken weg die net aangestampt en geharkt zijn.

De accommodatie voor toeristen is over het algemeen zeer luxueus en het is soms een beetje pijnlijk om het grote verschil te zien tussen de toeristen-lodges en de dichtbij gelegen behuizing van het personeel dat in de lodge werkt.

In het Etosha National park is de accommodatie schoon maar minder luxueus dan de particuliere lodges die je elders vindt. Wij hebben dat absoluut niet als een nadeel ondervonden, temeer omdat je toch het grootste deel van de dag in het park zelf doorbrengt.

Het tanken van benzine moet je goed plannen. Het is geen zeldzaamheid dat je 200 km moet rijden om weer eens een benzinestation tegen te komen! Denk overigens niet dat je met je gsm hulp kunt bellen als je met een lege tank of met pech komt te staan. Het is dan gewoon een kwestie van wachten op een volgende auto en hulp vragen.

Het inkopen van eten en drinken voor onderweg dient eveneens zorgvuldig georganiseerd te worden. Winkeltjes zijn schaars en fast-food restaurants kom je eigenlijk helemaal niet tegen, behalve in de hoofdstad Windhoek.

De meest voor de hand liggende manieren om vanuit West-Europa naar Namibië te reizen is per vliegtuig naar Windhoek, of naar Kaapstad in Zuid-Afrika.

Geldzaken

Namibië is een goede vakantie bestemming als je het massatoerisme wilt mijden en als je houdt van rust, woeste landschappen en het observeren van wilde dieren. Namibië is zeker geen duur land maar bedenk wel dat op de plaatsen waar voornamelijk toeristen verblijven, de prijzen zijn opgetrokken naar Europees niveau.

De nationale munteenheid is de Namibische dollar en die ongeveer 35 cent waard is. Het geld wisselen vraagt enige planning omdat je eigenlijk alleen in de steden (Windhoek, Swakopmund, Keetmanshoop, Otjiwarongo etc) terecht kunt bij banken om geld en cheques te wisselen. Zuid-afrikaans geld wordt in Namibië ook overal geaccepteerd en is in waarde gelijk aan de Namibische dollar. Bedenk echter wel dat dit andersom niet het geval is. Bankbiljetten en munten uit Namibië worden niet in Zuid-Afrika geaccepteerd.

Traveller cheques in US$ worden bij de banken makkelijk geaccepteerd hoewel het inwisselen soms een tijdrovend proces is door de drukte en de hoeveelheid papierwerk die ingevuld moet worden bij het inwisselen. Ook is het mogelijk om in de steden geld te halen uit een geldautomaat met behulp van een giromaatpas en verder worden de bekende creditcards geaccepteerd in restaurants, nationale parken en hotels.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

Over het algemeen wordt geadviseerd om Namibië in augustus of september te bezoeken, omdat met name het observeren van dieren in de nationale parken in deze periode makkelijker is. Door de droogte verzamelen dieren zich in de buurt van de waterpoelen. De temperatuur overdag is in deze periode aangenaam (20 -23 graden) maar 's avonds en 's nachts kan het flink koud worden.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Namibië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Namibië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Namibië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Namibië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Namibië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden