Reisverslagen Namibië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Namibië boeken

'Rondreis Namibië'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Ambassade Namibië,
Avenue de Tervuren 454,
B-1150 Brussel.
Tel. 00-322 77 11 410 / 00-322 77 19 689

Visum

Voor Namibië heb je geen visum nodig. Wel moet je paspoort bij vertrek uit Namibië nog zes maanden geldig zijn.

Algemeen

Namibië werd pas in 1990 onafhankelijk en is dus nog een vrij jonge republiek. De oppervlakte van Namibië is ongeveer 22 keer die van Nederland. Het land is dun bevolkt, er wonen slechts 1,7 miljoen mensen. Het is het dunst bevolkte land van Afrika. Er leven diverse bevolkingsgroepen, zoals de Bosjesmannen of San, de Nama, de Topnaar, de Basters, de Herero, de Damara, de Himba, de Wambo, de Kavango en de Caprivi.

De paar steden die Namibië kent lijken erg op Duitse dorpen, dit is verklaarbaar omdat Namibië lange tijd een Duitse kolonie is geweest. Ongeveer 5% van de Namibische bevolking bestaat uit blanken. In Namibië zijn de talen Duits en Afrikaans het belangrijkst, maar sinds de onafhankelijkheid in 1990 is Engels de officiële taal. Er worden ook nog veel inheemse talen en dialecten gesproken.

De infrastructuur in Namibië is redelijk. Er zijn goede verbindingen met Zuid-Afrika, met de overige buurlanden is dit wat minder. Het grootste deel van de wegen bestaat uit gravelwegen die goed begaanbaar zijn. Namibië heeft twee zeehavens, Walvisbaar en Lüderitz.

Natuur

Namibië is een paradijs voor de natuurliefhebber. Het heeft een zeer afwisselend landschap. De belangrijkste bezienswaardigheden en toeristische trekpleisters zijn de Etosha, een prachtig wildpark in de Etoshawoestijn. De Fish River Canyon, ook wel de Grand Canyon in het klein genoemd. Een kloof van 550 meter diep en 161 km lang, waarin je kunt afdalen als het niet te warm is. Je hebt er een adembenemend uitzicht. De tocht naar beneden is zwaar, maar een onvergetelijke ervaring. De Namibische zandduinen van Sossusvlei, een wonderlijk landschap van oranjerode duinen, waar je de mooiste zonsopgang van Namibië kunt meemaken. Het Namib-Naukluft Park, een grotendeels ondoordringbaar duinlandschap langs de kust, dat voor een klein deel voor toeristen toegankelijk is. En Cape Cross, aan de Atlantische kust, met zijn enorme pelsrobbenkolonies.

Geldzaken

In Namibië is de munteenheid de Namibische dollar. Deze is ongeveer 37 cent waard. In Namibië is het ook mogelijk met Zuid-Afrikaanse randen te betalen. Het is het handigst om contante dollars mee te nemen, omdat er onderweg niet veel mogelijkheden zijn om geld te wisselen. Neem dollars niet in te grote coupures mee. In de grotere steden kun je betalen met Visa. Travellercheques kun je eventueel bij banken wisselen. Neem het aankoopbewijs van je reischeques mee, sommige banken kunnen hiernaar vragen. Bij het omwisselen van contante dollars bij een bank is het nodig je paspoort mee te nemen. Ook kun je in grote steden geld pinnen

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

Juni/juli is een mooie reistijd, omdat het dan niet teveel regent en ook niet te warm is. Overdag loop je vaak in T-shirt met korte of lange broek. 's Avonds koelt het echter hard af en dan heb je een warme trui en winddicht jack nodig. 's Nachts kan het erg koud zijn. Wij waren erg blij met onze slaapzaken die tot -15 graden celsius gaan. Veel van onze reisgenoten hebben extra dekens gekocht.

Kamperen

Kamperen is een belevenis. Niet je tent uit mogen omdat er nijlpaarden en krokodillen op de camping kunnen lopen is een enorme ervaring. Als je gaat kamperen, moet je er wel rekening mee houden dat de ondergrond niet altijd even effen is. Inflateble matjes zijn ideaal, maar vergeet geen plakspul mee te nemen.

Gezondheid

Vanaf de Etosha, als je van noord naar zuid reist, zit je niet meer in malariagebied. In de omgeving van het Waterberg Plateau komt het nog minimaal voor. Neem voor advies contact op met de GGD in je regio. En neem een kaartje mee van het gebied dat je bezoekt. De GGD kan zo aflezen of er in dat gebied malaria voorkomt. Ook inentingen tegen tyfus, geelzucht, cholera en DTP zijn nodig. Ook hierin kan de GGD je advies geven. De gezondheidszorg in Namibië is van goede kwaliteit, maar de afstanden tussen de klinieken zijn groot. In Windhoek bevindt zich een kliniek met reizigersservice. De door ons bezochte kampsites waren schoon en van goede kwaliteit. Altijd warme douches en overal toiletpapier aanwezig op de kampsites.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Namibië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Namibië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Namibië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Namibië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Namibië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Namibia