Djoser De Jong Intra Vakanties
Reisverslagen Noorwegen
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Noorwegen boeken

'Staafkerken in Zuid-Noorwegen'

Nuttige adressen

Noors Verkeersbureau
Postbus 101, 2460 AC Ter Aar
www.visitnorway.com

Algemeen

Noorwegen is een mooi land, maar wel een beetje prijzig. Vooral alcoholische dranken zijn erg duur, meer dan twee keer zo duur als in Nederland.

Maximumsnelheid in de bebouwde kom is 50km/u, op landwegen 80 km/u en op een aantal snelwegen 90 km/u. Auto's met aanhangwagens mogen maximaal 70 km/u, zonder rem op de aanhangwagen 60 km/u. Volg vooral de snelheid op de borden op, want er staan forse boetes op te hard rijden.

Op sommige wegen (meestal buiten de snelwegen) moet je tol betalen. Vaak zit er niemand in het hokje om het geld te innen. Je vult zelf een papiertje in, met je kenteken en soort auto en de datum en doet dat samen met het geld in een envelop in de bijbehorende bak. Het controlestrookje houd je zelf als bewijs dat je betaald hebt. Men kan altijd controleren of je wel tol betaald hebt.

Het maximale promillage is 0.5. De boete op een hoger promillage is ongeveer 1.5 keer je bruto maandsalaris, bij meer dan 1.5 promille volgt inbeslagname van je rijbewijs en gevangenisstraf, ook zonder dat je een ongeval veroorzaakt hebt.

Bij veel kiosken liggen Nederlandse kranten. Vaak zijn ze wel een dag oud.

Klimaat en beste reistijd

In Noorwegen zijn de hoofdwegen in de zomer begaanbaar, maar er zijn wegen die in juni nog afgesloten zijn vanwege de sneeuw. Houd daar rekening mee.

Voor een rondreis door het zuiden van Noorwegen zijn de maanden juli en augustus de beste maanden qua temperatuur. De temperatuur in Oslo is ongeveer gelijk aan die in Nederland. Hoe verder je noordwaarts gaat, hoe kouder het wordt, zeker in de bergen. Het aantal regendagen is over het hele jaar gezien ongeveer gelijk.

Geldzaken

In Noorwegen kun je gewoon pinnen bij de banken, dus je hoeft vanuit Nederland geen contant geld mee te nemen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Onderdak

Er zijn veel campings in Noorwegen. Om er zeker van te zijn dat er plaats is, kun je het beste van te voren reserveren.

Vakantie Noorwegen boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Noorwegen en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Noorwegen samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Noorwegen staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Noorwegen.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Kras SNP natuur- en cultuurreizen
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden