Reisverslagen Nepal
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Nepal boeken

'De Everest Trek'

Nuttige adressen

Consulaat van Nepal, Keizersgracht 463, 1017 DK Amsterdam. Tel. 020 - 624 15 30

Voor België:
Kanselarij Nepal, Winston Churchilllaan 58, 1180 Brussel. Tel. 2 - 346 26 58

Landschap

Nepal ligt op 29 graden noorderbreedte ingeklemd tussen noordoost India en zuidwest Tibet. Naar Aziatische maatstaven is het een klein land, ongeveer net zo groot als Engeland en Wales samen, of 3 1/2 keer Nederland. Van oost naar west is het ongeveer 800 km lang en van noord naar zuid ongeveer 200 km. Het ligt ongeveer op dezelfde hoogte als Cairo, Mexico en Hong Kong.

Grofweg kan worden gezegd dat het noorden van het land in beslag wordt genomen door de hoge Himalayas, 8 van de hoogste 14 bergen boven de 8000m liggen hier. In het zuiden ligt van oost naar west langs de grens met India de Terai, dit is de tropische jungle. Daartussen, en dat is het grootste gedeelte van Nepal, ligt de Nepalese 'hill country'. De grootste vallei hierin is Kathmandu valley waar ook de hoofdstad in ligt.

Bevolking

Nepal telt ongeveer 21 miljoen inwoners waarvan de meesten hindoe of boeddhist zijn. De standaard Nepalees bestaat niet, er zijn erg veel verschillende bevolkingsgroepen in Nepal te onderscheiden zoals de newars, ghurkas, sherpas, maar ook Tibetanen en Indiërs. Wat allen bindt is dat ze behalve hun eigen taal ook allemaal Nepali spreken.

Nepal is een koninkrijk waarbij de koning onder druk van het volk de laatste jaren een deel van zijn vroegere absolute macht is kwijtgeraakt. Er zijn tegenwoordig veel politieke partijen in Nepal, waarvan de communistische erg populair is in de heuvels.

Hoofdstad

Kathmandu is de hoofdstad van Nepal en ligt in Kathmandu valley. Het vormt samen met de oude koningssteden Bhaktapur en Patan, die inmiddels opgeslokt zijn door Kathmandu, de grootste bevolkingsconcentratie in het land. De stad bestaat bijna geheel uit duistere nauwe onverharde straatjes met overal ongelooflijk veel mensen, auto's en motoren. Er zijn maar een paar brede boulevards en het geheel heeft een nogal middeleeuwse uitstraling.

Het centrum van de stad is het gebied rond Durbar Square. Rond dit plein liggen allerlei pagodes, tempels en het meest belangrijk, het koninklijk paleis. Het plein is een smeltkroes van toeristen, straatverkopers, bedelaars, pelgrims, sardu's, etc.

Een zijstraat van Durbar Square is de beroemde 'Freak Streat'. Dit was vroeger het einde van de hippy trail. Hippies bleven ook vaak in het Shangri-La van Nepal hangen. Ik denk dat dat ook de reden is dat de visum regels hier nu zo streng zijn. Een andere zijstraat van het Durbar Square is New Road waar veel belangrijke kantoren en westerse electronica- en fotowinkels gevestigd zijn.

Ongeveer een kilometer noordelijk vanaf het centrum ligt de toeristenwijk Thamel. Thamel is een gebied van ongeveer 1 vierkante kilometer helemaal volgestouwd met hotels, winkels en restaurants. Bijna alles is hier te krijgen en reizigers die uit India of China komen zijn ook vaak vreselijk opgetogen over de 'luxe' die ze hier treffen.

Taal & gewoonten

Als je in de toeristische gebieden blijft (Annapurna, Everest) kun je je in principe met Engels goed redden. Maar het is natuurlijk veel beter om een paar zinnetjes Nepali te spreken om het ijs te kunnen breken met de mensen. ('namaste' is de groet die je beruikt als je mensen tegenkomt, 'tatopani' is heet water of douche)

Verder moet je als je mensen de weg vraagt nooit wijzen en vragen of de route daar langs gaat. Om je niet teleur te willen stellen zal een Nepali vaak zeggen dat dat inderdaad de goede richting is. Veel beter is de Nepali zelf te laten wijzen wat de goede richting is.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Nepal boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Nepal en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Nepal samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Nepal staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Nepal.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden