Reisverslagen Nepal
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Nepal boeken

'De Langtang Trek'

Nuttige adressen

Consulaat van Nepal, Keizersgracht 463, 1017 DK Amsterdam. Tel. 020 - 624 15 30

Voor België:
Kanselarij Nepal, Winston Churchilllaan 58, 1180 Brussel. Tel. 2 - 346 26 58

Beste Reistijd

Oktober wordt algemeen als de goede maand gezien om de Langtang-trek te doen, november kan ook nog. In september kan je nog last hebben van de uitlopers van de moesson. Aan de andere kant, mensen die we in oktober tegenkwamen en die maar vier dagen eerder waren vertrokken hadden onderweg veel regen gehad.

Kleding

Tijdens de trek zijn dunne, lange kleren het best. Je loopt weliswaar vrij veel in de zon (als die schijnt) maar soms ook hele stukken in het bos (waar het weer kouder is). Afritsbroeken zijn ideaal. Voor de beklimming is een trui plus windjas essentieel. In het algemeen is een warme trui voor 's avonds en 's ochtends absoluut geen luxe. Verder is het raadzaam zonnebrand, (witte) pet en zonnebril (je kijkt tijdens de beklimming veel in de sneeuw) mee te nemen. Een regenjas kan ook geen kwaad, zeker als je het wat minder treft.

Taal & gewoonten

Als je in de toeristische gebieden blijft kun je je in principe met Engels goed redden. Maar het is natuurlijk veel beter om een paar zinnetjes Nepali te spreken om het ijs te kunnen breken met de mensen. ('namaste' is de groet die je gebruikt als je mensen tegenkomt, 'tatopani' is heet water of douche)

Verder moet je als je mensen de weg vraagt nooit wijzen en vragen of de route daar langs gaat. Omdat ze je niet teleur willen stellen zal een Nepali vaak zeggen dat dat inderdaad de goede richting is. Veel beter is de Nepali zelf te laten wijzen wat de goede richting is.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Hadex als druppels om water te zuiveren voldeed goed. Daar kan je enorm lang mee doen en het smaakt niet naar chloor zoals sommige andere middeltjes.

Hoewel je soms leest dat je middeltjes tegen hoogteziekte hebt, heb ik toch vaker gelezen en gehoord dat dat nogal tegenvalt: alleen de symptomen worden onderdukt, niet de oorzaken. Niet meer stijgen of zelfs als de donder dalen is sowieso raadzaam.

Genoeg drinken en eten is onderweg ook belangrijk. Tijdens de trek hebben wij uit veiligheidsoverwegingen geen vlees gegeten, dat is voor zo'n periode prima uit te houden. De rest van het eten was prima, al hebben sommige mensen natuurlijk altijd wel wat te zeuren.

Geldzaken

Onderdak tijdens de trek kost slechts een paar euro, eten idem. Drinken stijgt in prijs naarmate de reis vordert: cola is in Kyangin 5 keer zo duur als in Katmandhu, bier 2 maal.

Je moet er wel voor zorgen dat je voldoende geld meeneemt uit Katmandhu (er zijn geen pinautmoaten in de bergen). Bij de theestops zullen ze absoluut niet blij zijn met groot geld, als je pech hebt kunnen ze het niet eens wisselen. Dus zorg dat je bij de 'grotere uitgaven' (eten) kleingeld spaart.

Je kunt online opzoeken op welke adressen in Kathmandu geldautomaten zijn waar je met MasterCard en Cirrus of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Nepal boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Nepal en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Nepal samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Nepal staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Nepal.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden