Reisverslagen Nepal
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Nepal boeken

'De Ganesh Himal Trek'

Nuttige adressen

Consulaat van Nepal, Keizersgracht 463, 1017 DK Amsterdam. Tel. 020 - 624 15 30

Voor België:
Kanselarij Nepal, Winston Churchilllaan 58, 1180 Brussel. Tel. 2 - 346 26 58

Beste Reistijd

Voor een trekking is oktober/november de beste reisperiode. Het is dan niet zo warm als in de zomer, maar ook nog niet te koud. Wel is er al lichte kans op sneeuw. Voor overnachtingen boven de 4000 meter heb je wel een goede warme slaapzak nodig.

Kleding

Qua kleding zijn afritsbroeken handig, hoewel men het in Nepal niet bijzonder op prijs stelt als je met blote benen loopt. Verder moet je natuurlijk goede wandelschoenen hebben en een warme jas en trui voor de dagen op grote hoogte. En neem liever T-shirts mee die je kunt missen, de gids en dragers zijn je dankbaar als ze kleding cadeau krijgen.

Fotograferen/filmen

Niet iedereen stelt het op prijs als je foto's maakt. Laat duidelijk zien dat je een foto wilt maken en knik vragend. Als het niet mag, draait men het hoofd om of loopt weg, anders knikt men vaak terug. Vraag eventueel via de gids of je foto's mag maken.

Permits

Sinds vorig jaar zijn er nieuwe regels omtrent permits. Voor veel gebieden zijn ze niet meer noodzakelijk. Helaas worden er veel verschillende verhalen over verteld. Informeer je voor vertrek dus goed.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Zorg zelf voor een goedgevulde medicijndoos. De sirdar (gids) heeft ook een medicijndoos, maar veelal ontbreken de verpakkingen en gebruiksaanwijzingen. In het gebied zijn niet of nauwelijks doctoren aanwezig, daarom kun je van te voren bij je huisarts het beste de volgende medicijnen ophalen:
- sterkere pijnstillers, diclofenacnatrium 50 of brufen 400
- diarree, ciproxin 250
- neusbijholte-ontsteking, amoxicilline 500
- blaasontsteking, amoxicilline 500
- hoogteziekte, preventief kan diamox geslikt worden. Binnen 2-3 dagen voor aankomst op grote hoogte (>3500 m) met 1 x daags 500 mg of 2 x 250 mg

Geldzaken

Tijdens een kampeertrekking met dragers geef je onderweg nauwelijks geld uit. Wij hebben in twee weken slechts twee keer wat te drinken kunnen kopen, verder was er niets voorhanden. Overigens had de reisorganisatie ons wel een indicatie van 4000 roepies per persoon voor dagelijks gebruik gegeven.

Vanzelfsprekend kun je onderweg geen buitenlands geld/travellercheques wisselen, je moet dus al in Kathmandu bepaald hebben hoeveel je de dragers gaat geven. Volgens de Nepalese reisorganisatie is het gebruikelijk bij een goede begeleiding een bedrag van 2000 roepies per reiziger als fooi te geven. Daar wij slechts met twee personen waren en bijzonder tevreden over de begeleiding, hebben we dat bedrag iets meer dan verdubbeld.

Richtlijnen volgens de Nederlandse reisorganisatie, in Nepalese roepies, door de groep als geheel te geven: sirdar 1000 tot 2000 per trektocht, 1ste kok 750 tot 1500 per trektocht, 2e kok (indien aanwezig) 600 tot 1250 per trektocht, keukenjongens 400 tot 800 per trektocht, gewone begeleiding 400 tot 800 per trektocht, drager voorman 400 tot 800 per trektocht, dragers 100 tot 150 per week.

Het is gebruikelijk de fooi aan het eind van de trekking aan de sirdar te geven. Mocht je iemand speciaal willen belonen, dan moet je dit doen zonder dat de anderen dit zien. Anders zijn ze verplicht het af te dragen aan de sirdar.

Je kunt online opzoeken op welke adressen in Kathmandu geldautomaten zijn waar je met MasterCard en Cirrus of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Nepal boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Nepal en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Nepal samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Nepal staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Nepal.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Himalaya, Nepal