Djoser
Reisverslagen Nieuw-Zeeland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Nieuw-Zeeland boeken

'Het land van de lange witte wolk'

Algemeen

Nieuw-Zeeland ligt precies aan de andere kant van de wereld en maakt deel uit van het werelddeel Oceanië.

Nieuw-Zeeland beslaat zo'n 270.000 km2 en wordt bewoond door zo'n 3,5 miljoen mensen, waarvan 88% van Europese (hoofdzakelijk Engelse en Schotse) afkomst is. Zo'n 9% is Maori en 3% van andere Polynesische origine (zoals van Tonga, Samoa en de Cook Eilanden). De laatste jaren neemt de immigratie van Aziaten sterk toe doordat de vrijere levensstijl in Nieuw Zeeland door velen als aantrekkelijk wordt gezien.

Nieuw-Zeeland is een land van bergen, vulkanen en heuvels; tweederde van het landoppervlak ligt tussen de 200m en 1070m boven de zeespiegel. Tussen Cape Reinga, het meest noordelijke punt, en het meest zuidelijke gelegen plaatsje Bluff op de punt van het zuidereiland ligt zo'n 1700 km. Het land bestaat uit twee grote eilanden, het Noord en het Zuid-eiland. Daarnaast zijn er vele eilanden die zich rond de de twee grotere eilanden groeperen, waarvan het meest zuidelijk gelegen Pitt Island de grootste is.

Het nationale symbool van Nieuw-Zeeland is de ponga of panga, manshoge varens die zowel op het Noord- als het Zuideiland voorkomen. Maar vaker nog wordt de loopvogel kiwi als het symbool van Nieuw-Zeeland en Nieuw-Zeelanders gezien.

Nuttige adressen

Verkeersbureau:

New Zealand Tourism Board, Friedrichstrasse 10-12, 60323 Frankfurt am Main. Tel. (0049) 699 712 110

In Nieuw-Zeeland zelf:

Auckland Visitor Information, Centre Aotea Square, Queen and Myers streets, Auckland Tel: 09-366-6888

Wellington Visitor Information Centre, Civic Administration Building, Victoria and Wakefield streets, Tel: 04-801-4000

Christchurch Visitor Information Centre, Worcester Street and Oxford Terrace, Christchurch, Tel: 03-379-9629

Klimaat en beste reistijd

Nieuw-Zeeland ligt tussen de 34e en 47e breedtegraad op het zuidelijk halfrond en de seizoenen zijn hierdoor tegengesteld aan die op het noordelijk halfrond. Het is zomer in de maanden december tot en met februari en winter van juni tot en met augustus. Op het Zuideiland is de gemiddelde temperatuur een paar graden lager dan op het Noordeiland, maar de zomerse maximum-temperaturen worden veelal op het Zuideiland gemeten. Het verschil in zomer- en wintertemperaturen is gemiddeld tien graden. Het hele jaar door kennen beide eilanden een relatief hoog aantal zonne-uren. De winter brengt sneeuwval in de hoger gelegen gebieden zoals de vulkanische bergen van het Tongariro National Park en de Southern Alps.

Het milde klimaat van Nieuw Zeeland maakt het land het hele jaar door geschikt als vakantiebestemming. Reizend van noord naar zuid dalen de temperaturen geleidelijk. Bij de noordpunt is de gemiddelde jaarlijkse temperatuur 15 graden en bij de zuidpunt 10 graden. Het verdient hierdoor aanbeveling om in het voorseizoen van noord naar zuid te reizen en in het naseizoen de reis te beginnen op het Zuideiland en te eindigen op het winterloze Northland van het Noordeiland.

Het is raadzaam 'laagjeskleding' mee te nemen, oftewel kleding die je makkelijk over elkaar heen kunt aantrekken. En verder van alles wat: een lange- en een korte broek, zowel t-shirts als een trui, en een windjack.

Geldzaken

Nieuw-Zeeland heeft een decimaal geldsysteem gebaseerd op dollars en centen. De munteenheid is de Nieuwzeelandse dollar. Er zijn biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar en muntstukken van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 dollar-cent.

Een combinatie van giromaatpas en creditkaart (evt. travellerscheques) is waarschijnlijk het meest praktisch. Je kunt tegenwoordig in elke middelgrote plaats in Nieuw-Zeeland bij de bank en postkantoren geld uit de muur halen, erg handig en zonder extra kosten wordt dit vervolgens van je rekening in Nederland afgeschreven. Travellers cheques, uitgeschreven in Amerikaanse dollars, zijn bij alle grote banken of bij een moneychanger inwisselbaar. Je kunt er ook met cheques in Nederlandse euros terecht. Het kan voordelig zijn om cheques mee te nemen in euros, omdat je dan slechts één maal te maken hebt met een wisselkoers.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Eten en drinken

De Nieuwzeelandse keuken is een kopie van de Engelse keuken, maar aangezien de laatste jaren vele Aziatische en Polynesische emigranten zich in het land gevestigd hebben is de keuken er ook sterk op vooruit gegaan. En daarnaast zijn er vele bistro-achtige restaurantjes van veelal jonge Nieuwzeelanders die een kijkje over de grens hebben genomen. Je kunt dan ook over het algemeen ruim kiezen uit verschillende internationale restaurants in de grotere plaatsen, waaronder bijvoorbeeld Vietnamees, Thais en Mexicaans.

Een typische Maori-maaltijd is de hangi, vaak onderdeel van een Maori-dansavond (m.n. in Rotorua) waarbij groente, vlees, vis en het toetje in een keer letterlijk en figuurlijk klaar gestoomd worden in een in de grond gegraven gat.

Let op: in vele restaurants geldt een rookverbod, maar aangezien er zoveel ruimte is om buiten te roken lijkt me dit geen probleem.

Typische take-aways zijn fish & chips (niet meer in een krant vanwege de drukinkt) en kebabs. Absolute aanrader: Nieuwzeelands ijs, Tiptop of New American. Je kunt in elke dairy een schepijsje krijgen vanaf $1. Vooral de smaken Boysenberry en Hokey Pokey zijn het proberen waard!

Overnachten

De prijzen voor accomodatie zijn afhankelijk van je voorkeur voor luxe. Je kunt in een budgethotel (backpacker) een kamer voor twee personen krijgen vanaf zo'n NZ$40/60. Maar je kunt ook een hotelkamer met alle luxe die je kunt bedenken boeken voor NZ$300. Voor tussenliggende accomodatieprijzen slaap je in motels en guesthouses.

In het zomerseizoen (vanaf kerst tot en met januari) kan het raadzaam zijn van te voren een reservering te maken, speciaal voor de goedkopere hotels/backpackers, aangezien dit het seizoen is waarin ook alle Nieuwzeelanders zelf op vakantie gaan.

De ho(s)tels beschikken over het algemeen over keukens die voorzien zijn van gasfornuizen, ijskasten, bestek, borden, pannen en kookgerei voor de gasten. Daarnaast hebben ze vaak een wasservice of wasmachines en drogers, waar je je kleren kunt wassen en drogen.

Nieuw Zeeland is een heel geschikt kampeerland. De campings zijn uitgerust met keukens, zodat je zelf geen kooktoestel hoeft mee te nemen - een pannensetje is wel handig. Er zijn ook koelkasten, waar je je spullen in een gemerkte plastic zak kunt achterlaten.

Mensen die niet van kamperen houden, niet in hostels willen zitten en toch voor een redelijk lage prijs willen overnachten: veel campings hebben een trekkershut-achtige accomodatie, die kan variëren van heel eenvoudig (bed, tafel en stoel, voor sanitair de campingvoorzieningen gebruiken) tot complete appartementjes. Ze zijn ongeveer even duur als backpackers-hotels. Voor adressen zie de Lonely Planet: New Zealand - A Travel Survival Kit

Kaarten

Een prakische kaart van Nieuw-Zeeland is vooral een kaart die uit twee delen bestaat: Noord en Zuid. Er zijn verschillende goede kaarten in Nieuw-Zeeland te koop. ANWB-leden kunnen via de AA (Automobile Association) gratis wegenkaarten van de verschillende gebieden in Nieuw-Zeeland ophalen.

Daarnaast is het handig voor wandel- en trackkaarten langs te gaan bij de plaatselijke DOC (Department of Conservation) die kaartjes en routebeschrijvingen met extra informatie over het gebied verkoopt van $1 per stuk over de verschillende gebieden. Hier kun je eveneens veel gratis informatie ophalen.

Vakantie Nieuw-Zeeland boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Nieuw-Zeeland en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Nieuw-Zeeland samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Nieuw-Zeeland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Nieuw-Zeeland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

sawadee
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden