Djoser
Reisverslagen Nieuw-Zeeland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Nieuw-Zeeland boeken

'Nieuw-Zeeland actief'

Nuttige adressen

Verkeersbureau:
New Zealand Tourism Board,
Friedrichstrasse 10-12,
60323 Frankfurt am Main,
Deutschland
Tel. (0049) 699 712 110

In Nieuw-Zeeland zelf:
Auckland Visitor Information,
Centre Aotea Square,
Queen and Myers streets, Auckland
Tel: 09-366-6888

Wellington Visitor Information Centre,
Civic Administration Building,
Victoria and Wakefield streets, Wellington
Tel: 04-801-4000

Christchurch Visitor Information Centre,
Worcester Street and Oxford Terrace, Christchurch,
Tel: 03-379-9629

Algemeen

Hoewel we regelmatig voor backpackers werden aangezien, zijn we (in de periode november-december) op een iets luxere manier door Nieuw-Zeeland getrokken: met de auto. Alle hotels en motels waren vooraf geboekt. Als je wat tijd steekt in de oriëntatie en vervolgens brochures van verschillende reisorganisaties doorleest, kom je erachter dat ze redelijk complete reizen aanbieden. Wel hebben we op een aantal plaatsen extra overnachtingen geboekt. Dit maakte het voor de reisorganisatie wat lastiger.

Vaak wordt gezegd dat vier weken te weinig is om beide eilanden te zien. Wij hebben in vier weken echter heel veel gezien, zonder dat we er dodelijk vermoeid door zijn geworden.

Het Noordereiland is drukker en minder spectaculair dan het Zuidereiland. Daar staat tegenover dat er wat uitgaan betreft op het Noordereiland meer te beleven valt.

De mensen in Nieuw-Zeeland zijn erg aardig en eigenlijk ook wel heel gezellig. Ze hebben een uitgebreidere biercultuur dan in Nederland. Ze zijn ook gek op sport, in ieder geval om naar te kijken; vooral rugby, zeilen en cricket.

Nieuw-Zeeland is een echt outdoor-land. Er valt heel veel te doen, zoals wandelen, mountainbiken, parachute springen, duiken, enz. Met 29 jaar had ik precies de goede leeftijd voor een actieve vakantie in Nieuw-Zeeland: jong genoeg om alles te doen en oud genoeg om de natuur en andere dingen te waarderen.

De Maori-cultuur is weer in opkomst en steeds prominenter aanwezig. Ze gaan 'back to the roots'. Buiten de Maori's is er cultureel eigenlijk niets bijzonders in Nieuw-Zeeland. Alles wat er is, is ook wel ergens in Europa te vinden.

Taal

De algemene spreektaal is Engels, maar het Maori komt steeds meer op. Pas op met Nederlands praten, want er wonen nogal wat Nederlanders die je kunnen verstaan.

Klimaat

Neem gevarieerde kleren mee, want het weer kan per regio nogal verschillen en het weer kan ook redelijk snel omslaan. Het weerbeeld is ongeveer gelijk aan dat van Nederland, alleen valt er op sommige plaatsen wat meer regen: aan de westkust van het Zuidereiland 10 tot 12 meter per jaar. Het weer is op het Noordereiland gemiddeld beter dan op het Zuidereiland.

Neem de waarschuwingen m.b.t. UV-straling serieus, want wij zijn de eerste dag meteen verbrand. Op het nieuws geven ze aan hoe lang je onbeschermd in de zon kunt. Tijdens ons verblijf was dat altijd minder dan 15 minuten, pas dus op als je een gevoelige huid hebt.

Geldzaken

Over het geheel gezien is het prijspeil in Nieuw Zeeland iets lager dan in Nederland, maar het is niet echt goedkoop. De gemiddelde maaltijd kost tussen de 15 en 25 dollar per persoon. Een biertje (een flesje of een pint) kost tussen de 3,5 en 4,5 dollar. Het enige dat belachelijk duur is zijn sigaretten (een pakje shag kost 20 dollar).

Houdt rekening met de overtocht tussen de eilanden. Een retourtje met de auto kost 400 dollar.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Verkeer

Ze rijden in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg. Als je het jezelf wat makkelijker wilt maken, neem dan een auto met automaat. Snelwegen zijn er eigenlijk niet (alleen een paar rondom Auckland) en het verkeer is zo rustig dat het lekker rijden is. De enige file die we tegenkwamen was er een van schapen.

Internet

Hoe klein het plaatsje ook is, je kunt altijd wel ergens e-mailen (1 keer zelfs bij iemand thuis). Erg handig om een beetje in contact te blijven met het thuisfront.

Vakantie Nieuw-Zeeland boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Nieuw-Zeeland en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Nieuw-Zeeland samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Nieuw-Zeeland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Nieuw-Zeeland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

sawadee
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden