Djoser
Reisverslagen Nieuw-Zeeland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Nieuw-Zeeland boeken

Fly & drive Nieuw-Zeeland

Nuttige adressen

Verkeersbureau:
New Zealand Tourism Board,
Friedrichstrasse 10-12,
60323 Frankfurt am Main,
Deutschland
Tel. (0049) 699 712 110

In Nieuw-Zeeland zelf:
Auckland Visitor Information,
Centre Aotea Square,
Queen and Myers streets, Auckland
Tel: 09-366-6888

Wellington Visitor Information Centre,
Civic Administration Building,
Victoria and Wakefield streets, Wellington
Tel: 04-801-4000

Christchurch Visitor Information Centre,
Worcester Street and Oxford Terrace, Christchurch,
Tel: 03-379-9629

Taal

De algemene spreektaal is Engels, maar het Maori komt steeds meer op. Pas op met Nederlands praten, want er wonen nogal wat Nederlanders die je kunnen verstaan.

Algemeen

Nieuw-Zeeland is een land van bergen, vulkanen en heuvels; tweederde van het landoppervlak ligt tussen de 200m en 1070m boven de zeespiegel. Tussen Cape Reinga, het meest noordelijke punt, en het meest zuidelijke gelegen plaatsje Bluff op de punt van het zuidereiland ligt zo'n 1700 km. Het land bestaat uit twee grote eilanden, het Noord en het Zuid-eiland. Daarnaast zijn er vele eilanden die zich rond de de twee grotere eilanden groeperen, waarvan het meest zuidelijk gelegen Pitt Island de grootste is.

Klimaat en beste reistijd

Nieuw-Zeeland ligt op het zuidelijk halfrond en de seizoenen zijn hierdoor tegengesteld aan die op het noordelijk halfrond. Het is zomer in de maanden december tot en met februari en winter van juni tot en met augustus. Op het Zuideiland is de gemiddelde temperatuur een paar graden lager dan op het Noordeiland. Het verschil in zomer- en wintertemperaturen is gemiddeld tien graden. Het hele jaar door kennen beide eilanden een relatief hoog aantal zonne-uren. De winter brengt sneeuwval in de hoger gelegen gebieden zoals de vulkanische bergen van het Tongariro National Park en de Southern Alps.

Het milde klimaat van Nieuw Zeeland maakt het land het hele jaar door geschikt als vakantiebestemming. Reizend van noord naar zuid dalen de temperaturen geleidelijk. Bij de noordpunt is de gemiddelde jaarlijkse temperatuur 15 graden en bij de zuidpunt 10 graden. Het verdient hierdoor aanbeveling om in het voorseizoen van noord naar zuid te reizen en in het naseizoen de reis te beginnen op het Zuideiland en te eindigen op het winterloze Northland van het Noordeiland.

Het is raadzaam 'laagjeskleding' mee te nemen, oftewel kleding die je makkelijk over elkaar heen kunt aantrekken. En verder van alles wat: een lange- en een korte broek, zowel T-shirts als een trui, en een windjack.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Verkeer

Ze rijden in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg. Als je het jezelf wat makkelijker wilt maken, neem dan een auto met automaat. Snelwegen zijn er eigenlijk niet (alleen een paar rondom Auckland) en het verkeer is zo rustig dat het lekker rijden is.

Houdt rekening met de overtocht tussen de eilanden. Een retourtje met de auto kost 400 dollar. Het is voordeliger om de huurauto in te leveren en aan de overkant een nieuwe huurauto mee te nemen.

Vakantie Nieuw-Zeeland boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Nieuw-Zeeland en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Nieuw-Zeeland samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Nieuw-Zeeland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Nieuw-Zeeland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

sawadee
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information New Zealand