Djoser
Reisverslagen Oman
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Oman boeken

'Oman per 4WD'

Nuttige adressen

Ambassade van Oman, Koninginnegracht 27, 2514 AB Den Haag. Tel. 070 - 36 15 800

Voor België: Kanselarij Oman, Av. d'Iéna, 50, 75116 Paris, Frankrijk. Tel. 33.1.47.23.01.63

Voor Oman is een visum vereist. Daarnaast moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn. Een visum (aan te vragen bij de ambassade) kost veertig euro.

Veel informatie is te vinden op de website van The Ministry of Information, Sultanate of Oman.

Algemeen

Onze conclusie na een rondreis van twee weken is dat Oman een redelijk indrukwekkend land is om door te rijden met een 4WD. Er zijn mooie natuurplekken te bezichtigen en aardige, schone en sfeervolle stadjes met vooral veel vriendelijke mensen.

Het rijden zelf is voor ons zeker een hoogtepunt geweest en ook de berg Jebel Shams, het bezoek aan de woestijn alsmede de Wadi Shab. Prettig is ook dat het land nog niet massaal wordt bezocht door toeristen. Toeristen zijn overal in de minderheid. Oman is dus echt Oman.

Een volgende keer zouden we nog meer de natuur willen opzoeken dan we nu hebben gedaan, bijvoorbeeld middels een vooraf of ter plaatse geregelde gids met kennis van het rijden in de woestijn: drie dagen van noord naar zuid door de Wahiba Sands en dan bijvoorbeeld verder naar het nog minder toeristische schildpaddeneiland Masirah en eindigen in Dhofar tegen Jemen. Een mooie wens voor een volgende trip naar Oman.

Tegenvallers: Oman is duur, behalve het eten en de benzine. En het land was zoveel ruiger dan we dachten dat zomaar ergens kamperen, in ieder geval voor ons als niet raskampeerders, niet goed mogelijk was. En er zijn wel heel erg veel stenen en rotsblokken in dit land, op een gegeven moment ben je die wel even zat.

Vervoer

Er rijden in Oman slechts af en toe bussen. Een 4WD is nodig voor een rit door de woestijn of door de wadi's. Zorg dat je met meerdere voertuigen bent, zodat je elkaar bij pech kunt helpen.

Klimaat en beste reistijd

Het is in Oman vaak erg heet. Van mei tot en met september tussen 32 en 48 graden. Oktober tot april is de meest geschikte periode, met temperaturen van 26 tot 36 graden.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Oman boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Oman en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Oman samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Oman staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Oman.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

NRV Holiday sawadee
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden