Reisverslagen Pakistan
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Pakistan boeken

'Karakoram Highway, Noord-Pakistan'

Nuttige adressen

Ambassade van Pakistan,
Amaliastraat 8, 2514 JC Den Haag.
Tel. 070 - 364 89 48

Voor België:
Kanselarij Pakistan,
Delleurlaan 57, 1170 Brussel.
Tel. 2 - 673 80 07

Voor Pakistan is een visum nodig.

Kleding

Pakistan is streng islamitisch. Voor vrouwen betekent dat: zeer bedekte en ingetogen kledij dragen. In principe mogen alleen de handen, het gezicht en de schoenen te zien zijn, hoewel het niet overal zo strikt is.

De ideale dracht is een shawal qamiz, onder liberale Pakistaanse vrouwen de nationale kleding. Een shawal qamiz bestaat uit een luchtige wijde (katoenen) jurk tot over de knie en met lange mouwen, met daaronder een zeer wijde broek die in de taille met touw bijeen wordt gehouden. Een bijpassende lange sjaal om over het hoofd te dragen completeert dit Pakistaanse gewaad.

Ik kocht er een in Karimabad, omdat ik dacht dat hij me van pas zou komen. Ook al omdat het - naarmate we verder naar het zuiden reizen - steeds warmer zal worden.

De mensen waarderen het trouwens ook als je zo gekleed gaat als hen. Onderweg ben ik meermalen gecomplimenteerd met m'n shawal qamiz. Shawal qamizes kun je in Pakistan volop kopen, zeker als je in Peshawar aan je reis begint heb je ruime keus. Er een in Nederland kopen of laten maken kan ook (hoorde ik achteraf van een hindoestaans-Surinaamse collega). Kan handig zijn als je lang bent, omdat de Pakistaanse maten daar geen rekening mee houden.

Hoewel een shawal qamiz zeer decent is, zou je als vrouw in sommige streken wensen dat je een bourka had, de alles bedekkende ruimvallende 'tent', met louter twee gaten voor de handen en een soort ruitjesvenster voor de ogen.

Na een tijdje word je namelijk wel eens moe van alle aandacht die je als westerse vrouw trekt. Het is dat het zo onpraktisch is...

Eten en drinken

Voor liefhebbers van de oosterse keuken is een verblijf in Pakistan uiteraard een genoegen. Smakelijke curry's van rund-, schapen- of kippenvlees, al dan niet pittig gekruid, meestal met diverse soorten 'dal' (linzengerecht), salades en vers brood.

Evenals in andere tropische landen is het uitkijken met lokaal water, met in lokaal water gewassen fruit en met ongewassen fruit. De verse abrikozen die ons bij Altit Fort zo genereus werden aangeboden, bekwamen niet iedereen goed!

Op het gebied van dranken is thee nummer één (dorstlessend in de hitte). Verder is flessenwater volop verkrijgbaar. 'Westerse' limonades, zoals cola en fanta zijn eveneens voorhanden.

In Pakistan is geen alcohol te krijgen. Het invoeren van alcoholhoudende dranken is verboden. Naar verluidt is er illegaal wel bier te koop in westers-geörienteerde hotels, maar dat isschreeuwend duur. Het is wel grappig dat al het verkrijgbare alcoholvrije bier uit Nederland komt.

Fotograferen

In het islamitische Pakistan is het fotograferen van vrouwen uit den boze. Landschappen, mannen, kinderen; het is allemaal geen probleem, maar het fotograferen van vrouwen is niet toegestaan, ook niet in de liberalere Hunza Vallei. Daar mag je ook de daken van de huizen niet fotograferen, omdat daar de vrouwen vaak aan het werk zijn. En als je het stiekem doet kun je hooglopende ruzie krijgen, als iemand het ziet. Je kunt het vragen, maar overal weigeren vrouwen resoluut, terwijl ze het (in de Hunza Vallei) wel weer leuk vinden als je hun (kleine) kinderen fotografeert. In strengere delen van het land keren de zwaar gesluierde vrouwen overigens zelfs hun rug naar de weg als je langsrijdt.

Gezondheid

Noord-Pakistan is - zeker voor wat betreft de lager gelegen delen - malariagebied. Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Pakistan boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Pakistan en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Pakistan samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Pakistan staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Pakistan.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Goedkope huurauto
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden