De Jong Intra Vakanties Kras
Reisverslagen Polen
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Polen boeken

'Fietsvakantie Oost-Polen'

Nuttige adressen

Poolse ambassade
Alexanderstraat 25
2514 JM Den Haag
Tel. 070-360 28 06/7

Voor België:
Poolse Kanselarij
Galliërslaan 29
1040 Brussel
Tel: 2 - 733 73 40 / 2 - 735 72 12

Algemeen

Polen is een land met een fantastisch natuur en vriendelijke, gastvrije mensen. Er valt nu nog te avonturen.

Reizen met het openbaar vervoer is in Polen spotgoedkoop, zowel per trein als met de bus.

Wat het eten betreft kun je in Polen met elke portemonnaie terecht. Van heel goedkoop tot prijzig.

Hoe plan je je reis?

Mijn oorspronkelijke reisdoel is altijd Krakau geweest. Alleen is de route er naartoe ingrijpend gewijzigd. Langs het Reuzengebergte, de Karpaten en de Tatra leek me erg uitnodigend. Alleen stond me in de herinnering, toen ik op vakantie in Tsjechië in het Reuzengebergte was, dat er in Polen een bruine deken over het dal lag. Bovendien kom je ook door het industriegebied van Katowice, ook niet zo fris. Op internet allerlei sites over Polen opgezocht. Je krijgt dan heel veel informatie.

Als papieren reisgidsen heb ik vooral gebruik gemaakt van Lonely Planet Poland, ANWB Goud Polen, Poolse Natuurvriendenhuizen (Duitse editie), Polish Hospitable Farms (Agro-toerisme).

Door veel te lezen kom je allerlei interessants tegen en ga je opnieuw plannen. Een kennis van mij ging drie weken eerder de R1 langeafstandsfietsroute fietsen van Stettin naar Gdansk. Zij bracht me in kontakt met een personenvervoerbedrijf, dat pendelt tussen Oldenburg en Gdansk. Voor een prikje kon ik zo in het noorden van Polen komen. Het bedrijf heet Rossa. Ik heb alleen een naam: Marcin Mankucki (E-mailadres: marcinmankucki@wp.pl ) Corresponderen in het Engels.

Hiermee werd mijn plan gewijzigd en startte ik in Gdansk. Interessante gebieden te over om vandaar naar Krakow te fietsen. Ik heb gekozen voor de meest oostelijke route. En zoals dat gaat, kun je onderweg je route altijd wijzigen.

Voor de route onderweg heb ik overwegend gebruik gemaakt van Polska Atlas Schaal 1 : 250.000 Polen Autoatlas (ISBN 83-89472-32-5). Gemakkelijk op je stuurtas onder het plastic. Zo af en toe een pagina omslaan. Voordeel is ook het grote aantal stadsplattegronden achterin.

Onderdak

Een andere keuze was om voor het eerst zonder tent te gaan. Polen staat bekend als een gastvrij land. Volgens insiders vind je altijd wel een slaapplek (pokoje). Enige mogelijkheden zijn: jeugdherbergen, natuurvriendenhuizen (in Polen: PTTK), agro-toerisme, pokoje (Zimmer, Rooms), sporthotels, studentenhostels, campings (huisjes).

Ik heb geen ervaring met campings, hoewel er veel mogelijkheden op en buiten de camping schijnen te zijn. Hoewel ik me zo af en toe best zorgen heb gemaakt over het vinden van een slaapplek, viel dat in de praktijk erg mee. Met een paar woordjes Pools kom je al een heel eind.

Taal

Erg leuk wordt het pas wanneer je tegenover iemand komt te staan, die alleen maar Pools spreekt. Maar het kan ook bar vervelend zijn, als je voor het informatieloket van de Poolse Spoorwegen staat in een grote toeristische stad en de dame achter het loket ook alleen maar Pools spreekt. Toch kun je meestal ook wel met Engels terecht. Soms ook met Duits.

Een taalgids is altijd handig, zoals Wat & Hoe Pools

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Op het platteland zijn voorzieningen erg dun gezaaid.

Wegen in Polen

Ongeveer 60 procent van de wegen in Polen zijn asfaltwegen. Daarnaast zijn er gravelwegen, waarop redelijk gefietst kan worden. Daarnaast zijn er nog zandwegen (waarover het redelijk goed fietsen is zolang het zand hard is) en wegen met kinderkopjes, die het lastigst te befietsen zijn. Het zijn geen kasseienwegen zoals wij die kennen, maar wegen die bestaan uit ruwe keien die zo uit het veld zijn gehaald. Het beste is om over een zandspoor naast zo'n weg te fietsen.

Vakantie Polen boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Polen en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Polen samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Polen staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Polen.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

SNP natuur- en cultuurreizen
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden