Djoser
Reisverslagen Portugal
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Portugal boeken

'Stedenreis Lissabon II'

Nuttige adressen

ICEP - Portugees Verkeersbureau
Haagse Bluf 63
2511 CP Den Haag
Tel. 0900 265 89 99
Fax (070) 328 00 25
Website: www.visitportugal.com
www.visitlisboa.com

Turismo (VVV), Praça do Comércio (westzijde)

Taal

Er is een gidsje Wat & Hoe Portugees. Hoewel je in Lissabon op veel plaatsen terecht kunt met Engels, Frans of Duits, wordt het op prijs gesteld als je een mondje Portugees spreekt. Al kun je alleen maar groeten, alsjeblieft en dankjewel zeggen. Zeker als je zomaar een willekeurig buurtkroegje of eethuisje binnenstapt is het erg handig als je in het Portugees iets te eten of drinken kunt bestellen.

Internetcafés

O.a. Rua Augusta (vlakbij Rossioplein)

Tijdverschil

Het hele jaar is het in Portugal een uur vroeger dan in Nederland.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Koffiehuizen

Lissabon telt veel bijzondere koffiehuizen, die vaak nog uit de vorige eeuw stammen. Dit zijn er enkele van:

Café Suiça, Rossio 102 èn Praça Figueira 3. Dit koffiehuis loopt inderdaad helemaal van het ene centrale plein naar het andere. Er is een zeer ruime keuze aan bonbons, gebak en taarten. Een belegd broodje behoort ook tot de mogelijkheden.

Casa Chineza, Rua Aurea 274 (Baixa). Naast een keur aan zoetigheid ook diverse soorten 'sumos naturais', vergeperst vruchtensap.

A Brasileira, Rua Garrett 120 (Chiado). Het bekendste koffiehuis, waarvan het interieur sinds de opening ongewijzigd lijkt. Alleen de onder het plafond tentoongestelde kunst wisselt. Een van de stamcafé's van Pessoa. De dichter zit in brons gegoten aan een tafeltje op het terras.

Antiga Confeitaria de Belém, Rua de Belém 84 (Belém). Proef hier de originele pasteis de Belém, in een doolhof van zaaltjes met azulejo's. De obers kennen de weg en zijn erg snel. Zo snel dat de versgebakken pasteis vaak nog lauw-warm zijn.

Solar do Vinho do Porto, Rua de São Pedro de Alcântara 45 (Bairro Alto). Geen koffiehuis, wel bijzonder: het stadspaleis van het Portinstituut. Op de kaart staan honderden soorten port. Je kunt ze ter plekke proeven in de lage stoelen en desgewenst een fles bestellen om mee naar huis te nemen. Wie het waagt in deze sfeervolle omgeving bier te bestellen wordt gestraft met extra hoge prijzen.

TIP: Fado-restaurants in Lissabon

Het Alfama staat bekend als de bakermat van de fado. Een meer dan redelijk fado-restaurant in deze wijk is: Lautasco, Beco do Azinhal 7-7A

Wie een goed fado-restaurant zoekt kan overigens ook (en waarschijnlijk: beter) terecht in de Bairro Alto. Een absolute aanrader hier is: Canto do Camoes, Travessa da Espera 38. Hier zijn de gasten zo goed als allemaal Portugees.

Een algemene regel is dat er alleen entree wordt geheven in fado-restaurants die puur op toeristen gericht zijn. Hier worden shows met Julio Iglesias-achtige allure gegeven. Met fado heeft het weinig te maken, met het leegkloppen van toeristen des te meer.

Vraag bovendien nooit aan een taxichauffeur om je naar een fado-restaurant te brengen als je niet exact op kan geven naar welk restaurant je wilt: juist de ergste tenten betalen de taxichauffeurs voor klanten die ze afleveren en deze brengen je als het even kan dus naar zo'n zaak. Hetzelfde geldt soms voor hotelpersoneel.

Vakantie Portugal boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Portugal en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Portugal samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Portugal staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Portugal.

Goedkope chartervluchten Portugal
Vliegtickets naar Lissabon

Hotels Lissabon
Budget hotels Lissabon
Hotel Service Desk Lissabon
Charming Accommodation Lissabon
Hotel Reservation Desk Lissabon

Goedkope huurauto Lissabon
All-inclusive autohuur Lissabon

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

De Jong Intra Vakanties sawadee
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Lisbon, Portugal