Djoser
Reisverslagen Portugal
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Portugal boeken

'Vestingstadjes in de Alentejo'

Nuttige adressen

Portugees Nationaal Verkeersbureau, Paul Gabriëlstraat 70, 2596 VG Den Haag. Tel. 070 - 326 25 25

In veel plaatsen is een lokale VVV, Turismo genaamd. Deze helpen vaak bij het zoeken naar onderdak. Ook verstrekken ze (gratis) stadsplattegronden, veelal met handige wandelroutes, waardoor je in korte tijd alle hoogtepunten van een plaats kunt zien zonder te hoeven zoeken. Erg handig als je onderweg een paar uurtjes stopt in een leuk plaatsje en geen tijd of zin hebt alles met de reisgidsen bij de hand uit te pluizen.

Taal

Zeker in kleine dorpjes red je het niet met Frans, Duits of Engels. Bovendien: Portugees is net zomin hetzelfde als Spaans als Nederlands hetzelfde is als Duits. Neem dus een gidsje mee, zoals Wat & Hoe Portugees.

Onderdak

Buiten het hoogseizoen is het vrij eenvoudig om een kamer te vinden in een pension of hotelletje, ook in de kleine dorpen. Voor een tweepersoons kamer met douce en toilet op de kamer betaal je zo'n 25-30 euro, in kleine dorpjes vaak nog minder.

Wegen en verkeer

De meeste wegen in Portugal verkeren in goede staat. De drukste wegen zijn uiteraard niet geschikt voor fietsers, je herkent ze aan een IP- of E-nummer. Buiten deze wegen hebben we overigens niets gemerkt van het spreekwoordelijke kamikaze-gedrag van de Portugese automobilist. Meestal wacht men met inhalen tot de andere weghelft vrij is en toetert even om je te waarschuwen. Je hebt het zelf deels in de hand: pal langs de berm rijden nodigt nu eenmaal uit tot inhalen over dezelfde weghelft. Eis je deel van de weg dus op door iets meer naar het midden te fietsen. (Dan heb je bovendien nog enige ruimte om in geval van nood uit te wijken zonder meteen de berm in te hoeven duiken.)

Over het algemeen kun je zeggen dat alleen doodlopende wegen naar afgelegen dorpjes een slecht wegdek hebben. Erg kleine weggetjes zijn nogal eens hobbelig, omdat ze niet opnieuw worden geasfalteerd maar keer op keer gedeeltelijk hersteld. Als je goed uitkijkt voor kuilen met scherpe randen kun je er prima over fietsen met de smalste bandjes, mits je ze keihard oppompt.

Naar Lissabon

Vanuit Evora fietsten we in twee dagen naar Lissabon. Een route waarbij de grote verkeersdrukte rond de stad zoveel mogelijk wordt vermeden gaat van Evora naar Alcácer do Sal en vervolgens rond het natuurreservaat aan de monding van de Rio Sado. In deze omgeving fiets je tussen de rijstvelden en de zoutpannen. Een smal schiereiland brengt je naar het toeristenoord Tróia, waar je de veerboot naar Setúbal neemt.

In Setúbal kun je kiezen: rechtstreeks via Pinhal Novo naar Montijo voor de veerboot naar Lissabon of een paar dagen strand inlassen om te acclimatiseren. In dat geval fiets je het best door het natuurgebied Serra de Arrábida naar Sesimbra. Sesimbra is een aardig havenstadje, enigszins toeristisch maar vooral bezocht door Portugezen. Vanuit Sesimbra fiets je vervolgens naar Seixal voor de veerboot naar Lissabon.

Alle genoemde veerboten varen dagelijks zeer frequent (ongeveer eens per uur) en de fiets kan gewoon mee. Bij sommige veren moet je ervoor betalen, maar dat is nooit veel. De veerboten arriveren op het Estação Fluvial, pal naast het Praça de Comércio. Je zit dus meteen midden in het centrum van Lissabon.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Kaarten

Michelin nr. 940 Portugal, schaal 1:400.000
De meest betrouwbare kaart waar het de staat van de wegen betreft (verhard/onverhard, goed/slecht).

Falk Easy-Driver Portugal, schaal 1:300.000
Geeft een grove indikatie van de hoogteverschillen.

N.B. Bruikbare kaarten van Portugal met hoogtelijnen bestaan niet. Een goede vuistregel: naar de rivier daal je het rivierdal in, van de rivier af klim je het rivierdal uit. Het landschap is altijd golvend, behalve in een paar bergstreken zijn er nauwelijks lange hellingen: meestal merk je het niet eens, het golft dan gewoon over een lange afstand wat meer omhoog dan omlaag.

Vakantie Portugal boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Portugal en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Portugal samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Portugal staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Portugal.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

De Jong Intra Vakanties sawadee
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Alentejo, Portugal