SNP natuur- en cultuurreizen
Reisverslagen Roemenië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Roemenië boeken

'Met de caravan door Roemenië'

Nuttige adressen

Ambassade van Roemenië
Catsheuvel 55
2517 KA Den Haag
tel.: 070-3543796

Voor België:
Ambassade Roemenië
Rue Gabrielle / Gabriëllestraat 105
1180 Ukkel
tel.: 02.345.26.80

Visum

Er is geen visum meer nodig voor inwoners van de EU. Voor mensen uit andere landen meestal wel. U heeft wel een geldig paspoort nodig.

Taal

Het Roemeens is een Romaanse taal en lijkt op het Frans. Je kan je heel goed redden met Frans en Duits en de jongeren leren allemaal Engels.

Geldzaken

Het eenvoudigst is geld opnemen bij de geldautomaten: er zijn er legio in de grote steden, maar niet aan de grens. In- en uitvoer van Roemeens geld is niet toegestaan. Een vaste koers is niet te noemen, omdat de Roemeense lei een grote inflatie kent.

Creditcards zijn nauwelijks te gebruiken, alleen in de duurdere hotels en winkels of om geld mee op te nemen (duur). Persoonlijk gebruik ik ze om benzine mee te betalen, maar houdt in de gaten dat maar één van de tien stations een creditkaart accepteert (Shell, OMV, Mol). Let er op dat men ook vraagt uw PINcode in te typen.

Reischeques waren in RoemeniŽ alleen in de grote hotels en banken om te wisselen, lastig en moeilijk maar wel het veiligst.

Contante euro's en dollars waren het makkelijkst om te wisselen, zowel aan de grens als in het binnenland.

Eurobiljetten in kleine coupures zijn makkelijk buiten de gebaande paden om probleempjes op te lossen of iets te kopen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

RoemeniŽ heeft een landklimaat. Dit betekent grote temperatuursverschillen tussen zomer en winter. Over de Karpaten, dus in het oosten en in de buurt van Boekarest, kan het 's winters erg koud en 's zomers erg warm zijn. Vaak ontbreken de lente en de herfst en gaat de winter in enkele dagen tijd in de zomer over. De beste reistijd mei t/m september, waarbij mei, juni en september weer de beste temperatuur hebben. In deze maanden valt echter ook de meeste regen.

Campings

De Roemenen verstaan onder een camping wat anders dan wij. Zij noemen elk bungalowpark, met meestal vervallen, kleine huisjes, een camping. Reisgidsen en landkaarten nemen dit gebruik meestal gewoon over: neem deze dus met een korrel zout.

Veilig op reis

Onze groep heeft zich geen ogenblik onveilig gevoeld. We zijn overal zonder enige angst naar toegegaan. Een enkele keer werden we aangeklampt door bedelaars, maar die kan je beter negeren.

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Roemenië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Roemenië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Roemenië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Roemenië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Roemenië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden