SNP natuur- en cultuurreizen
Reisverslagen Roemenië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Roemenië boeken

'Landelijk Roemenië'

Nuttige adressen

Ambassade van Roemenië
Catsheuvel 55
2517 KA Den Haag
tel.: 070-3543796

Voor België:
Ambassade Roemenië
Rue Gabrielle / Gabriëllestraat 105
1180 Ukkel
tel.: 02.345.26.80

Nationaal Roemeens Verkeersbureau
Ministry of Transport, Construction and Tourism

Geldzaken

Het eenvoudigst is geld opnemen bij de geldautomaten: er zijn er legio in de grote steden, maar niet aan de grens. In- en uitvoer van Roemeens geld is niet toegestaan. Een vaste koers is niet te noemen, omdat de Roemeense lei een grote inflatie kent.

De logiesadressen hebben we met meegebrachte euro's betaald. De euro is waardevaster dan de lei en daarom heeft men die graag.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Verkeer

Als je geen haast hebt levert het verkeer geen problemen op. Uitgezonderd de weg tussen Gheorgheni en Sovata (13B). Met een maximum snelheid van 10 km/uur laverend en remmend tussen de gaten het asfalt zoekend. De onderkant van de auto en de banden hebben veel te lijden gehad. Gelukkig zonder gevolgen. Verkeersongelukken hebben we nergens gezien.

Onderdak

Op campings zijn cabana's te huur voor een gering bedrag. Dit zijn kleine houten trekkershutten. Kloosters bieden vaak ook logies aan.

We hebben alle overnachtingen in Roemenië van tevoren gereserveerd via www.ruraltourism.ro of door rechtstreeks aanschrijven. Toch was niet op alle gereserveerde adressen op ons gerekend, maar een oplossing werd snel gevonden: een heel huis dat tot onze beschikking werd gesteld of schoonmoeder die nog wel kamers overhad. Een bedbank is snel uitgeklapt. Bij het afscheid kregen we van alles mee, een mooi kleed, geknoopte boekenleggers, palinka (zelfgestookte brandenwijn) en wijn.

Telefoneren en internet

Er zijn volop openbare telefoons waar je met een telefoonkaart gebruik van kunt maken. In de wat grotere steden is meestal wel een internetcafé.

Veilig op reis

We moesten vooraf toch wel wat overwinnen en dan met name de vooroordelen over dit land: een extra set ruitenwissers meenemen, omdat ze van je auto gestolen worden, wieldoppen weg, extra hygiënedoekjes mee i.v.m. smerige toiletten, in scène gezette auto-ongelukken om de schuld op jou te wentelen of om je te beroven, politie die je zomaar een bon geeft, afzetten bij betalen, geld wisselen op straat, constant bedelende kinderen, zigeuners die je bestelen, onveilig verkeer door slechte straten en verlichting.

Met spanning gingen we de grens over: hier gaat het dus gebeuren, pas op je spullen. Zodra we in het land waren vroegen we ons af hoe we zo hebben kunnen denken. De mensen zijn erg aardig en behulpzaam en vooral gastvrij. De ruitenwissers, slechte hygiene... alles waar we bang voor waren, we hebben het niet ervaren. Of het moet onderweg in de Karpaten geweest zijn. Er liep een man met een hond op een rustig stuk weg. Ik zag die man een beweging maken en toen vloog de hond op onze auto af. Hij raakte de zijkant. Ik reed rustig door zonder uit te wijken. Waarom vloog die hond op ons af?

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Roemenië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Roemenië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Roemenië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Roemenië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Roemenië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden