[an error occurred while processing this directive]
Reisverslagen Roemenië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Roemenië boeken

'Rondreis Transsylvanië en Walachije'

Nuttige adressen

Ambassade van Roemenië
Catsheuvel 55
2517 KA Den Haag
tel.: 070-3543796

Voor België:
Ambassade Roemenië
Rue Gabrielle / Gabriëllestraat 105
1180 Ukkel
tel.: 02.345.26.80

Nationaal Roemeens Verkeersbureau
Ministry of Transport, Construction and Tourism

Geldzaken

Het wemelt in Roemenië van de geldautomaten: er zijn er diverse in de grote steden, maar ook in de meeste dorpen was het geen enkel probleem om geld op te nemen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Verkeer

Wij hebben in de twee weken dat wij hebben rondgereden in Roemenië geen snelweg gezien. Dat betekende dus alleen maar provinciale wegen, waar je 90 kilometer per uur zou kunnen rijden. Maar dat is afhankelijk van de drukte op de weg, wel of geen vrachtauto's voor je, wel of geen paard-en-wagen voor je, enzovoort.

De Roemenen hebben een wat andere rijstijl dan wij: bumperkleven, inhalen op plekken waar het absoluut niet kan en dan weer vlak voor je gaan rijden. De kwaliteit van de wegen is erg wisselend. Er zijn hele stukken, tientallen kilometers lang, prima geasfalteerd. Andere delen zijn zeer slecht en zitten vol hobbels en gaten. Of de weg houdt op geasfalteerd te zijn: dan wordt het ineens een kiezelpad of een zandweg. Maar dat komt alleen maar bij de kleine dorpjes voor. In de dorpen zelf mag je maar 30 of 50 kilometer per uur, let op de borden. Kijk uit voor de vele zwerfhonden langs de kant van de weg. Ze zijn niet agressief of zo, maar steken op de meest onverwachte momenten over.

Onderdak

Wij hebben geen van onze overnachtingen in Roemenië van tevoren geserveerd: alles op de bonnefooi gedaan dus. Nergens een probleem gehad om onderdak te vinden. Er zijn veel pensiunea's (pensions) te vinden. Prima prijs-kwaliteitverhouding, met het ontbijt inbegrepen. Ook kun je er dineren.

Verder zijn er langs de grotere doorgaande wegen diverse motels te vinden (soms zelfs met buitenzwembad). In en bij de steden zijn er uiteraard vele hotels, maar daar hebben wij maar een keer gebruik van gemaakt.

Telefoneren en internet

Mobiel bellen is niet overal mogelijk: er is soms helemaal geen bereik. In de meeste accommodaties was er gratis wireless: jammer dat we geen laptop bij ons hadden!

Veilig op reis

We hebben ons steeds volmaakt veilig gevoeld in het land. Natuurlijk hadden we vooraf negatieve verhalen gehoord, o.a. over corrupte politiemensen die je staande houden en boetes opleggen voor vermeende overtredingen. We hebben er helemaal niets van gemerkt. Wel wordt er in de grote steden gebedeld, soms door oude vrouwen, soms door zigeuners met kleine kinderen. Het gebeurde op relatief kleine schaal.

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Roemenië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Roemenië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Roemenië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Roemenië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Roemenië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Wij hebben de Engelstalige Lonely Planet van Romania gebruikt. Deze voldeed prima, al gebruikten we het boek meer voor achtergrondinformatie dan voor het vinden van (budget)accommodatie. Daarnaast hadden we een autokaart bij ons, maar die bleek niet zo gedetailleerd te zijn: lang niet alle dorpen die we passeerden stonden er op. Onze navigatiesysteem bleek alleen doorgaande wegen te bevatten, maar dat bleek uiteindelijk voldoende te zijn.

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Transsylvania and Wallachia, Romania