Koning Aap
Reisverslagen Soedan
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Soedan boeken

'De Nijl Expres'

Nuttige adressen

Ambassade van Soedan,
Laan C. van Cattenburch 81, 2585 EW Den Haag.
Tel. 070 - 360 53 00 / 427 97 82

Voor België:
Kanselarij Soedan,
F.D. Rooseveltlaan 124, 1050 Brussel.
Tel. 2-647.51.59 / 2-647.94.94

Een visum moet ruim van tevoren aangevraagd worden bij de Ambassade van Soedan.

Algemeen

Het is wat vreemd dat de Lonely Planet schrijft dat reizen in de Soedan niet is aan te raden. Het is politiek geen populair land - en terecht - maar het is voor de reiziger een land waar je nu eens niet 10 jaar te laat komt en het is er niet onveilig. Soedanezen zijn respectvol tegenover buitenlanders, vrouwen zullen weinig problemen ondervinden indien ze zich niet aanstootgevend gedragen.

Voor iedere reisbestemming buiten Khartoem is een travelpermit nodig, wat vaak enkele dagen kost. Zorg in ieder geval voor voldoende pasfoto's. In gebieden waar het onrustig is mag niet gereisd worden; een reis die vandaag nog wel gemaakt kan worden kan dat morgen misschien niet meer.

Soedanezen zijn mensen die liever vrienden maken dan vijanden en zijn oprecht behulpzaam en zeer gastvrij. Doen er zich problemen voor met de autoriteiten, blijf dan rustig en beleefd, wordt niet kwaad en blijf praten, liefst over andere dingen dan het probleem. Vaak kunnen dan de problemen opgelost worden. Onthaast, heb geduld en gedraag je als gast.

Klimaat en beste reistijd

De tijd met de beste temperatuur om te reizen is van november tot april. In de nachts en ochtend kan het soms erg koud zijn, een graad of zeven, dus je moet zeker een trui meenemen.

In de middag loopt de temperatuur op van 25 graden in januari tot 43 graden in april. De vochtigheidgraad is dan erg laag. In zomer, als de temperatuur dagelijks oploopt tot boven de 45 graden, zijn er de haboebs; een zandstorm die het zicht voor enkele uren kan verminderen tot enkele meters en waarna de stof dagenlang als eenmist in de lucht blijft hangen. De wereld ziet er dan uit of je door een bril kijkt met oranje glazen. In augustus komt de regen uit het zuiden en haalt meestal net Khartoem.

Eten en drinken

De hygiëne is in Soedan over het algemeen goed. Door de droogte rotten afval en uitwerpselen niet maar verdrogen. Zo krijgt ongedierte geen kans. Sinds kort is er in Khartoem water in flessen te koop maar leidingwater (en dus niet dat uit de stenen potten) is goed van smaak en betrouwbaar. Water uit putten is altijd verdacht.

Het eten onderweg is over het algemeen vers bereid, al moet je aan de entourage in de eethuisjes even wennen. Het nationale eten is foel, een prutje van bruine bonen dat warm wordt gehouden op een houtskoolvuurtje en overal te koop is. Het eten doe je met de handen en een stukje brood, en liefst met meerdere mensen van een bord.

Gezondheid

Malaria komt het hele jaar voor, dus bescherming met kleding en malariatabletten is nodig. Malaria voelt als een griep: voel je dat opkomen en er is gelegenheid, ga dan naar een dokter en laat je bloed nakijken voor je de extra doses tabletten inneemt. Het is beter om te weten of het echt malaria is geweest.

Zwemmen in de snel stromende Nijl is een sensatie maar vermijdt stilstaand water: daar is kans op besmetting met bilharzia.

Slaap altijd van de grond: de zandvlo, een parasiet, veroorzaakt Leismania / Kala-azar.

Blijf tijdens het reizen goed eten en drinken. Door de warmte en de niet altijd even smakelijke presentatie van het eten ben je geneigd niet te eten, wat je conditie snel kan laten verslechteren.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

Sinds 1996 is de munteenheid van Soedan de dinar maar de bevolking gebruikt nog steeds, naar men zegt uit burgerlijke ongehoorzaamheid, de oude Soedanese pond. 1 dinar is 100 pond.

Met een creditcard kan alleen worden betaald in de grote hotels. Contante dollars, mits onbeschadigd en niet ouder dan 10 jaar, zijn bij banken en op straat om te wisselen. Er is nauwelijks meer een zwarte markt.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Soedan boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Soedan en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Soedan samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Soedan staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Soedan.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden