Djoser sawadee
Reisverslagen Zweden
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Zweden boeken

'Backpacken door Zweden en Noorwegen'

Nuttige adressen

Zweeds Buro voor Toerisme,
Flevolaan 4,
1382 JZ Weesp.
Tel. 00 800 30 80 30 80 (tussen 09:00-19:00, gratis)
E-mail: holland@visitsweden.com
Internet: www.visitsweden.com

Voor België:
Kanselarij Zweden,
Luxemburgstraat 3, 1000 Brussel.
Tel. 2-289.57.60

Noors Verkeersbureau
Postbus 101, 2460 AC Ter Aar
www.visitnorway.com

Klimaat en beste reistijd

Het zomerseizoen in Lapland loopt van half juni tot half september. Dan zijn alle hutten open. Hoewel men niet op een grote hoogte wandelt moet men toch rekening houden met een arctisch klimaat. De sneeuwgrens ligt al op ongeveer 1000 meter. Denk er ook aan dat het weer snel kan omslaan. De rivieren zijn ijskoud, maar wel lekker drinkbaar.

Het winterseizoen in Lapland loopt van februari tot half april. Dan zijn ook alle hutten open, omdat je de Kungsleden ook langlaufend kunt doen.

Kungsleden

Het populaire Koningspad loopt zo'n 450 km langs de Noorse grens door Zweeds Lapland, van Abisko tot Hemavan. Het pad is goed onderhouden: er zijn bruggen en veerboten over rivieren en meren en knuppelpaden op drassige stukken. Ook is het pad goed bewegwijzerd. In het hoogseizoen is het druk en zitten de hutten vol.

Allemansrecht

Volgens het allemansrecht mag je in Zweden overal gaan en staan waar je wil. Dit houdt in dat je je tent overal mag opslaan voor 24 uur zolang je niets kapot maakt. Ook vuur maken mag overal, uitgezonderd in extreem droge gebieden.

Reizen met de trein

Als je veel met de trein wilt reizen, overweeg dan om een railpas te kopen want de trein is vrij duur. Je kunt kiezen tussen 5 of 10 willekeurige dagen in een periode van 2 maanden of 21 aaneengesloten dagen. Je kunt er in alle Scandinavische landen mee met de trein reizen, maar dan moet je de Scanrailpas wel hier al aankopen. Vergeet dan ook in Stockholm niet het treinurenboekje mee te pakken, dan weet je altijd waar en wanneer je ergens naar toe kan.

Geldzaken

In Zweden kost het weinig moeite om een bank te vinden om geld te wisselen of om een pinautomaat te vinden. In Noorwegen evenmin. Dat ligt uiteraard anders op het moment dat je dwars door de natuur trekt.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Zweden boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Zweden en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Zweden samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Zweden staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Zweden.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

SNP natuur- en cultuurreizen
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden