Reisverslagen Slowakije
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Slowakije boeken

'Beboste hellingen en hooggelegen kastelen'

Nuttige adressen

Ambassade van Slowakije,
Parkweg 1,
2585 JG Den Haag.
Tel. 070 - 4167777

Voor België:
Kanselarij Slowakije
Molièrelaan 195
1050 Brussel
tel.: 2-346.40.45

Handige websites:

Nationaal Park Slowaaks Paradijs
Nationaal Park Hoge Tatra
Bratislava
Slowaakse kastelen

Taal

De oudere Slowaken spreken over het algemeen een beetje Duits, hoewel ze dit niet altijd graag doen. De jongeren spreken wat Engels of Duits en zijn meestal erg vriendelijk.

Klimaat en beste reistijd

Wij waren in mei in Slowakije. In het westen van Slowakije hebben we heerlijk weer gehad met tempteraturen boven de 25 graden. In Poprad was het weer wat kouder, tegen de 20 graden, en in de Hoge Tatra's was het nog kouder, zo'n 10 graden. We hebben weinig regen gehad; twee zomerse onweersbuien in Trencin in de namiddag en een dag miezerregen in Poprad.

Geldzaken

De kaarten van visa, mastercard, cirrus en maestro zijn bij zo goed als alle pinautomaten bruikbaar.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Onderdak

Accommodatie in Slowakije is over het algemeen spotgoedkoop. Wij betaalden voor een pension in Poprad zo'n 6 euro per persoon per nacht. We hadden hierbij een eigen grote kamer met badkamer en televisie en deelden een nette keuken (met keukgerei) met een andere slaapkamer. Let wel dat accommodatie in Bratislava duurder is dan elders in het land. Hier betaalden we voor een simpele tweepersoonskamer met badkamer 25 euro pppn.

Eten

Ook het eten is spotgoedkoop. Vleesgerechten kosten tot 175 kronen (maar vaak veel goedkoper), waarbij het bestellen van bijgerechten meestal nog nodig was. In Slowakije bestel je namelijk meestal hoofdgerecht en bijgerechten los van elkaar. Vegetarische maaltijden kosten rond de 65 kronen, waarbij het bestellen van bijgerechten overbodig was. De variatie in de vegetarische gerechten was gering, maar ze smaakten over het algemeen goed. Veelal hadden restaurantjes een gerecht als rijst met groenten of gepaneerde kaas (een Slowaaks nationaal gerecht).

Het schijnt dat het water in Slowakije drinkbaar is maar lekker is het zeker niet. Het smaakt vaak erg naar chloor. Pas op bij het kopen van mineraalwater zonder prik. Let daarbij niet op een blauwe dop op een fles maar op het woord 'nesystena'. Dobre voda ('goed water') is een bekend merk.

Vervoer

Slowakije schijnt een goed netwerk te hebben van bussen en treinen, dat bovendien erg goedkoop is. Dit is dan ook een van de weinige goede overblijfselen uit de tijd van het communisme. Kijk op http://www.zsr.sk/english/index.html voor meer informatie.

Reizen met de auto is ook geen probleem, diesel is overal verkrijgbaar en op steeds meer tankstations is ook gas verkrijgbaar. De wegen zijn niet overal even goed maar ondanks dat goed te berijden. Om te rijden op de autobanen ben je, net als in Tsjechië, verplicht een kaart te kopen. Deze zijn niet al te duur, een maandkaart kost ongeveer 100 kronen.

Vakantie Slowakije boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Slowakije en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Slowakije samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Slowakije staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Slowakije.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Goedkope huurauto
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden