sawadee Kras
Reisverslagen Senegal
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Senegal boeken

'Fietsvakantie Senegal'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Ambassade van de Republiek Senegal,
Avenue F. Roosevelt 196,
B-1050 Brussel.
Tel. 00-322/6730097/6737627
E-mail: senegal.ambassade@coditel.net

Visum

Voor Senegal heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort na vertrek uit Senegal nog drie maanden geldig te zijn.

Algemeen

Senegal was anders dan we verwacht hadden. Waar de aardrijkskundeboekjes over Nederland van veertig jaar geleden volledig achterhaald zijn, lijken ze hier nog te kloppen. Op heel veel plaatsen worden de huizen nog steeds gebouwd van gedroogde modder en is het dak van gedroogd gras. Rijst, maïs etc wordt in de dorpen nog steeds tot meel gestampt en niet gemalen. Water komt nog heel vaak uit waterputten die soms tot zo'n dertig meter diep zijn. Landbouw wordt nog volledig met de hand bedreven. We hebben wel geteld één tractor gezien. Eigenlijk zijn alle stereotiepe beelden van Afrika nog aan de orde van de dag. 

De Senegalezen vormen een prettig volkje. Vriendelijk, altijd zin in een praatje en onderling heel harmonieus. Iets waar ze zelf heel trots op zijn. Christenen en moslims zijn hier volledig geïntegreerd. Niemand kijkt raar op als een marktkoopman met een jerrycan een stukje van het looppad afzet om op zijn kleedje te gaan bidden. Kerstmis en Tabaski worden door beide bevolkingsgroepen gevierd.

En wat zijn ze verdraagzaam. Twee uur wachten bij de bank tot je aan de beurt bent omdat iemand een weekendtas met bankbiljetten komt brengen die met de hand geteld moeten worden, met veel te veel in een bus gepropt worden, de elektriciteit die drie keer per dag uitvalt; niemand die daar over zeurt.

Qua natuur is Senegal ons meegevallen. Het (zuidelijke) deel waar we doorheen fietsten, is tamelijk begroeid. Veel vogels; vooral in het deltagebied. Alles wat vliegt, lange poten heeft en Europa te koud vindt, is daar terug te vinden. Maar heel weinig land is in cultuur gebracht. De rest wordt gebruikt om hout te sprokkelen, kudden koeien en geiten te laten grazen van het dooie gras en om savannegras te snijden voor de daken van de hutjes.

Vijf weken fietsen in Senegal, we hebben er van genoten. Weer terug naar ons koude kikkerlandje is het gewoon dat je uit de kraan kunt drinken, het vuilnis wordt opgehaald en er altijd stroom uit het stopcontact komt.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Senegal boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Senegal en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Senegal samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Senegal staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Senegal.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Senegal