Reisverslagen Thailand
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Thailand boeken

'Groen Thailand'

Nuttige adressen

Thais Verkeersbureau
Sarphatistraat 628
1018 AV Amsterdam
Tel: 020-6386667

Ambassade van Thailand
Laan Copes van Cattenburch 123, 2585 EZ Den Haag
Tel. 070-3450632

Voor België
Kanselarij Thailand
Terkamerendalsquare 2, 1150 Brussel
Tel. 2-640.68.10

Algemeen

Thailand werd eerst Siam genoemd. In 1939 is de naam door minister-president Phibun Songkhram veranderd in Thailand, hoofdzakelijk om afstand te nemen van het verleden. Letterlijk vertaald betekent Thailand: 'land van de vrijen'.

Thailand heeft een oppervlakte van 517.000 vierkante km en 61 miljoen inwoners, waarvan er 6 miljoen in hoofdstad Bangkok wonen. Van de inwoners is 75% Thai, 11% Chinees, 3.5% Maleis, plus nog diverse minderheden. De taal is Thai. Bestuursvorm: parlementaire monarchie.

Religie: 95% boeddhistisch, 4% islamitisch. In Thailand worden alle afbeelding van Boeddha als heilig beschouwd, ongeacht hun grootte of staat van verval. Klim nooit op een beeld voor een mooie foto! In tempels is het gebruikelijk om de schoenen uit te doen.

Klimaat en beste reistijd

Thailand ligt maar net boven de evenaar en is dus altijd warm. De temperatuur zakt nauwelijks onder de 30 graden. Het regenseizoen duurt van juni tot en met oktober. Het hete seizoen is van maart tot midden juni.

Het 'koele' seizoen duurt van oktober tot maart. Dit is de fijnste tijd om te reizen. In het noorden valt over het algemeen minder regen dan in het zuiden. Het oosten kenmerkt zich door lange perioden van droogte. Volgens metingen van de Wereld Meteorologie Organisatie is Bangkok de warmste stad ter wereld.

Geldzaken

Pinnen is in Thailand goed mogelijk, echter alleen in de grotere steden, op vliegvelden of op toeristische plekken. Travellercheques kun je overal verzilveren, maar mede door de hoge dollarkoers en de zeer lage wisselkoersen in Thailand, kost je dit aardig wat geld. Neem je ter plaatse contanten op, dan betaal je dus veel minder omwisselkosten.

Travellercheques, uitgeschreven in Amerikaanse dollars, zijn bij de meeste grote banken of bij een moneychanger inwisselbaar. Ze zijn in Nederland te koop bij alle hoofdpostkantoren en bij de meeste banken.

"Het betalen met een creditcard is in Thailand af te raden. Het plegen van fraude is op sommige plekken eerder regel dan uitzondering. 40% van de uitgekeerde fraude-claims door de grootste credit card-maatschappijen betreft oplichting van toeristen in Thailand." (bron: Lonely Planet)

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Fooien

Het was niet gebruikelijk om fooien te geven, maar in de toeristencentra is het nu gebruikelijk. De mensen die je zo vriendelijk bedienen verdienen erg weinig. In restaurants kan worden volstaan met het geven van losse munten die na het afrekenen overblijven. Geef wel een minimum van 5 Baht omdat 1 Baht als een belediging wordt gezien. Voor taxi's is een fooi niet noodzakelijk, tenzij de chauffeur zich buitengewoon hulpvaardig opstelt met bagage dragen, enz.

Als je je bagage laat dragen, geef de kruier dan iets (minimaal 10 Baht) en laat altijd iets achter voor het kamermeisje. Hun loon is gebaseerd op een fooiensysteem.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Actuele informatie over veiligheidszaken is altijd te vinden op de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Electriciteit

In Thailand gebruikt men 220 Volt. Het is echter wel handig om een verloopstekker mee te nemen omdat de vorm van de stopcontacten soms nogal afwijkt.

Post/telefoon/e-mail

Het versturen van post naar Nederland duurt ongeveer een week.

Telefoneren kan op postkantoren, in de betere hotels, in veel telefooncellen en in speciale telefoonwinkels. Bovendien kent Thailand een GSM netwerk. Houdt er wel rekening mee dat dat laatste erg kostbaar kan zijn.

In toeristische centra (Bangkok, Chiang Mai, Phuket) is het mogelijk om in speciale internetcafés berichten te ontvangen en te versturen. Dit is de voordeligste manier om met het thuisfront te communiceren.

Vakantie Thailand boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Thailand en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Thailand samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Thailand staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Thailand.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Thailand