Reisverslagen Thailand
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Thailand boeken

'Noord-Thailand'

Nuttige adressen

Thais Verkeersbureau
Sarphatistraat 628
1018 AV Amsterdam
Tel: 020-6386667

Ambassade van Thailand
Laan Copes van Cattenburch 123, 2585 EZ Den Haag
Tel. 070-3450632

Voor België
Kanselarij Thailand
Terkamerendalsquare 2, 1150 Brussel
Tel. 2-640.68.10

Bevolking

Thailand staat bekend als 'het land van de glimlach' en tijdens deze rondreis hebben wij ook regelmatig lachende en vriendelijke mensen ontmoet. De glimlach wordt ook vaak gebruikt als de Thai onzeker is of geen antwoord op een vraag weet. Bijvoorbeeld als je hen naar de weg vraagt en ze hebben geen idee waar je naar toe wilt dan lachen ze vriendelijk.

Het Boeddhisme speelt een belangrijke rol voor het grootste deel van de bevolking. Men toont respect voor Boeddha door o.a. te offeren. Dat betekent: of wierookstokjes branden, kaars branden of lotusbloem offeren. Dit zien we m.n. voor de tempels en bij de geestenhuisjes.

Iedereen mag een tempel (Wat) bezoeken, maar je moet wel je schoenen uit, niet over biddende mensen heenstappen en niet met je voeten naar Boeddha of een Thai wijzen. Dat is namelijk zeer beledigend. Kinderen mag je trouwens ook niet een aai over het hoofd geven.

Bijna iedere man in Thailand is, meestal uit respect voor de ouders, minstens drie maanden monnik geweest. Monniken lopen in oranje gewaden en vrouwen mogen hen niet aanraken en zij mogen ook geen vrouwen aanraken. 's Ochtends om 05.00 uur gaan ze rond met een bedelpot en de bevolking geeft ze dan te eten. De bevolking verricht daarmee een goede daad en komt dan dichterbij Nirvana (verlichting).

De Thai hebben ook veel respect voor Koning Bhumipol en Koningin Sirikit. Dat zien we bijvoorbeeld aan de versieringen en portretten ter ere van de verjaardag van Koningin Sirikit op 12 augustus. Je mag ook nooit grapjes maken over de Koninklijke familie.

De Thai zijn ook bijgelovig. Voor ieder gebouw staan er wel een of meer geestenhuisjes. Dit zijn kleine gekleurde huisjes in de vorm van een tempeltje waarin de negen geesten wonen. Door offers te brengen aan deze geesten, dus door wierook te branden, verse lotusbloemen te leggen of een kaars te branden, blijven de geesten gunstig gestemd. Het geestenhuisje weert de boze geesten dan af.

De Thai begroet je met een 'Wai'. Men plaatst de handpalmen tegen elkaar, brengt ze naar het gezicht en buigt dan voorover. Hoe dieper de buiging, des te meer respect de Thai voor je heeft.

Klimaat en beste reistijd

Wij zijn zelf in het regenseizoen geweest, dat valt tussen juni en november, maar we hebben slechts twee dagen last gehad van de moesson. De moesson kenmerkt zich door hevige stortbuien. De luchtvochtigheidsgraad is wel hoog, waardoor je veel zweet. Drink daarom minstens twee liter per dag en trek lichte kleding aan.

Eten en drinken

Het Thaise eten is heerlijk en lekker pittig. Je krijgt meestal rijst of noodles (bami) gecombineerd met verse groenten en een vleesgerecht. Als je niet zo van pittig houdt, zeg dan 'Mai Pet'.

Je kunt ook vers fruit zoals ananas en papaja eten die bij de maaltijd in leuke, creatieve vormen wordt geserveerd. Dit helpt ook tegen het pittige eten.

Het eten in Thailand is goed en vers, maar eet geen rauwe salades of ongeschild fruit. Als je maag- en darmklachten krijgt komt dat meestal komt van het drinken van ijskoude drankjes, oververmoeidheid of de hitte. En wellicht overbodig om te vermelden: eet niet bij stalletjes langs de weg.

Mocht je toch last krijgen van je maag of darmen, drink dan lauwe cola waar de prik al uit is of drink een kommetje rijstwater. Bananen eten helpt ook.

Geldzaken

De munteenheid is de Thaise Bath en je ontvangt voor 1 Euro ongeveer 45 Bath.

In veel steden kun je makkelijk pinnen. Travellercheques zijn verzekerd tegen verlies of diefstal en kun je inwisselen in hotels en bij banken.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Internetcafés

Er zijn veel internetcafés in Thailand, vooral in Chiang Mai is het erg goedkoop.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Actuele informatie over veiligheidszaken is altijd te vinden op de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Electriciteit

In Thailand gebruikt men 220 Volt. Voor het gebruik van een föhn moet je wel een verloopstekker gebruiken. In het noorden kan de stroom wel eens uitvallen, dus neem in ieder geval je zaklantaarn mee.

Souveniers

Je kunt in Thailand van alles kopen, van nagemaakte merkartikelen zoals Rolex horloges en Lacoste T-shirts tot handgemaakte sierparasols en houtsnijwerken. Afdingen is zoals in veel landen een must. Laat je niet afschrikken door de opmerkingen van de verkoper die zegt dat hij bankroet gaat. Bedenk van te voren een prijs die jij wilt betalen en ga dan onderhandelen.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Thailand 5 uur later en in de winter 6 uur.

Vervoer

Het verkeer in de grote steden, vooral Bangkok, is erg chaotisch en wild en de Thai nemen de verkeersregels niet echt serieus. Tuk Tuks, auto's en brommers bepalen het straatbeeld en als je als voetganger wilt oversteken op een zebrapad, dan moet je niet verwachten dat men voor je stopt, in tegendeel. In Bangkok is er veel luchtverontreiniging en daarom dragen de meeste Thai een neus- en mondkapje.

Als je een taxi neemt, bespreek dan eerst de prijs voordat je instapt en neem altijd een visitekaartje van het hotel mee. Op dit kaartje staat de naam van het hotel ook in het Thais en dan weet je zeker dat je bij het juiste hotel wordt afgezet. Een ritje per Tuk Tuk is erg avontuurlijk, maar de bestuurders zijn erg wild en het is niet echt comfortabel door al dat lawaai van het verkeer. Ook hier moet je van tevoren onderhandelen over de ritprijs.

Vakantie Thailand boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Thailand en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Thailand samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Thailand staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Thailand.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Thailand