Reisverslagen Thailand
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Thailand boeken

'Thailand van zuid naar noord'

Nuttige adressen

Thais Verkeersbureau
Sarphatistraat 628
1018 AV Amsterdam
Tel: 020-6386667

Ambassade van Thailand
Laan Copes van Cattenburch 123, 2585 EZ Den Haag
Tel. 070-3450632

Voor België
Kanselarij Thailand
Terkamerendalsquare 2, 1150 Brussel
Tel. 2-640.68.10

Vervoer

Taxi's zijn vrijwel allemaal van goede kwaliteit, hebben vele kleuren en zijn voorzien van een taximeter. Je moet er echter wel op toezien dat ze die ook aanzetten. Anders uitstappen en een andere nemen. Er rijden er veel, dus dat is geen probleem. Gewoon even wapperen met je hand. Neem bij voorkeur geen taxi die pal voor het hotel staat. Die noemen vaak een (veel te hoog) bedrag, zonder meter gebruik. Loop ca. 50 meter door. Te duur is natuurlijk wel betrekkelijk hier. Het blijft naar Nederlandse maatstaven onwaarschijnlijk goedkoop: voor een rit van een half uur betaal je omgerekend ca. 2 euro.

Bedenk wel dat het zeer druk is in Bangkok en dat je vaak stil komt te staan, neem dus royaal de tijd. Ook van belang is om na te gaan of de chauffeur de bestemming wel echt weet. Het is n.l. vaak gezichtsverlies om toe te geven dat je het niet weet, dus gaan ze gewoon rijden en vragen dan ergens de weg.

Zorg altijd dat je een visitekaartje van je hotel- of andere bestemming hebt. Probeer ook thuis op internet al wat routes te bekijken of je te oriënteren. Zo heeft een routeprint van Google Earth mij goed geholpen. De man wist niet hoe hij het had, dat ik een complete route voor z'n neus hield.

Bij tuktuks moet je vooral bij het instappen zeggen: 'no factorys, no shops!'. Ze willen namelijk nog wel eens stoppen bij 'een neef van mijn zwager, met een mooie aanbieding die alleen vandaag is'.

Bevolking

De mensen zijn erg gastvrij, aardig, beleefd, voorkomend, onderdanig en gedienstig. Erg relaxed met een grote glimlach. Het tempo is niet altijd even hoog, maar het is Azië en je hebt vakantie. Het is 'not done' om je geduld te verliezen of met stemverheffing te praten.

Criminaliteit komt overal voor, dus ook in Thailand. Maar minder en anders dan bij ons. Zo komt graffiti en vandalisme vrijwel niet voor. Als toerist (ook als vrouw alleen) is het beslist veiliger dan in b.v. Amsterdam. Wij hebben ons beslist niet onveilig gevoeld. Alleen in platte toeristische oorden, zoals Pattaya, is het beter om meer op je hoede te zijn; straat- en tasjesroof, pas ook op bij pinautomaten.

Geldzaken

Er zijn volgens mij meer pinautomaten in Thailand dan in Nederland. Op vrijwel iedere straathoek is er wel een. Soms meerdere naast elkaar. Pinnen gaat net zo makkelijk als in Nederland. Alleen komt hier eerst het geld en dan het pasje terug. In Nederland is dat omgekeerd. De ATM's zijn meest tweetalig: Thais en Engels. Dit zelfs in de kleinere plaatsen.

Munten worden weinig gebruikt. De kleinste waarde in biljetten is 20 Bath. De prijzen van vrijwel alles zijn aanzienlijk lager dan in Nederland. Let wel op dat er dingen zijn die je in Nederland niet mag invoeren, zoals namaak (boven een bepaalde hoeveelheid) en de flessen whisky met slangen en schorpioenen erin uit Laos.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Actuele informatie over veiligheidszaken is altijd te vinden op de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Thailand boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Thailand en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Thailand samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Thailand staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Thailand.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Thailand