Reisverslagen Thailand
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Thailand boeken

'Kriskras door Thailand'

Nuttige adressen

Thais Verkeersbureau
Sarphatistraat 628
1018 AV Amsterdam
Tel: 020-6386667

Ambassade van Thailand
Laan Copes van Cattenburch 123, 2585 EZ Den Haag
Tel. 070-3450632

Voor België
Kanselarij Thailand
Terkamerendalsquare 2, 1150 Brussel
Tel. 2-640.68.10

Algemeen

Wij hebben ongeveer drie en een halve week op de bonnefooi rondgereisd. Ik had alleen een hotelletje in Bangkok vooraf geregeld via Internet, maar in feite was dat helemaal niet nodig: er is meer dan voldoende aanbod. We waren met zijn vieren: ouders en 2 kinderen van 12 en 15.

Je voelt je meteen perfect op je gemak in dit vriendelijke land; we hebben nergens ook maar het gevoel gehad dat het onveilig was. We hadden van tevoren een globaal reisschema opgesteld, dat achteraf gezien aardig goed is gelukt. We hebben één binnenlandse vlucht gemaakt, een spontane ingeving, van Krabi naar Chiang Mai (via Bangkok). Was binnen een half uurtje geregeld, voor een vlucht op dezelfde dag!

Bevolking

Thailand staat bekend als 'het land van de glimlach' en tijdens onze reis hebben wij ook regelmatig lachende en erg vriendelijke mensen ontmoet. Overal waar we aankwamen (treinstation, busstation) werden we tegemoet getreden door vriendelijke mensen (tuktuk-chauffeurs, iemand van een reisbureau of guesthouse) met de vraag waar we naar toe gingen.

Meestal hadden we binnen een paar minuten ons onderkomen geregeld, soms inclusief gratis vervoer. Ook bij het overstappen op een andere bus werden we altijd geholpen en werden we naar de juiste bus gedirigeerd.

De glimlach wordt ook gebruikt als men onzeker is of geen antwoord op een vraag weet. De meeste Thai doen erg hun best met de Engelse taal, maar je moet erg goed blijven opletten of ze je wel goed begrijpen.

Het Boeddhisme speelt een zeer belangrijke rol voor het overgrote deel van de bevolking. Men toont respect voor Boeddha door o.a. te offeren. Dat betekent: wierookstokjes branden, kaars branden of lotusbloem offeren. Dit zien we bij de tempels en bij de geestenhuisjes.

De Thai zijn ook bijgelovig. Voor ieder gebouw staan er wel een of meer geestenhuisjes. Dit zijn kleine gekleurde huisjes in de vorm van een tempeltje waarin de negen geesten wonen. Door offers te brengen aan deze geesten, dus door wierook te branden, verse lotusbloemen te leggen of een kaars te branden, blijven de geesten gunstig gestemd. Het geestenhuisje weert de boze geesten dan af. Je ziet deze tempeltjes bij woonhuizen, maar ook bij guesthouses of op bedrijfsterreinen!

Iedereen mag een Wat (tempel) bezoeken, maar je moet wel altijd je schoenen uit doen. Over het algemeen moeten vrouwen in elk geval ook hun schouders hebben bedekt. Bij sommige tempels is men voor wat betreft de kledingvoorschriften strenger als bij andere. Bij het Grand Palace in Bangkok was men het strengst!

Mensen die niet aan de kledingvoorschriften voldoen, moeten zich eerst omkleden! Er worden meestal kledingstukken of doeken verstrekt (tegen een geringe borgsom, of tegen betaling). Je moet nooit met je voeten naar Boeddha wijzen: dat is zeer beledigend.

De Thai hebben veel respect voor Koning Bhumipol en Koningin Sirikit. Overal in Thailand hangen enorme fotoposters van leden van de koninklijke familie. Grapjes maken over de koninklijke familie is uit den boze en dat geldt ook voor toeristen!

Klimaat en beste reistijd

Wij zijn zelf in de maand juli geweest, oftewel in het regenseizoen dat valt tussen juni en november. We hebben echter maar een beperkt aantal dagen echt last gehad van de regen. Een paar dagen op Ko Hai zijn echt verregend en heeft het ongewoon hard gewaaid. Ook in Bangkok heeft het een paar keer enorm gehoosd.

Eten en drinken

Het Thaise eten is heerlijk en soms lekker pittig. Je krijgt meestal rijst of noodles (in grootte variërend van zeer dunne sliertjes tot dikke linten), gecombineerd met verse groenten en vlees of vis.

Vaak kun je ook kiezen uit allerlei soorten 'westers' eten, zoals toast met gebakken eieren, pizza en kipfilet of steak met frites. Vooral de kinderen vonden dat wel fijn!

Wij hebben regelmatig bij stalletjes aan de weg (bijv. Bangkok aan de Thanon Khao San) of bij nachtmarkten (zoals in Chiang Mai en Ayutthaya) gegeten, zonder enig probleem of ongemak achteraf. Je kunt bij het ene stalletje aanwijzen welke soorten noodles, groenten en vlees of vis je wilt eten. Bij een ander stalletje kun je de drankjes of vruchtensappen bestellen. Hier zie je geen betuttelende bordjes met 'Meegebrachte etenswaren mogen hier niet worden genuttigd': je kunt gaan zitten eten en drinken waar je wilt.

Je kunt overal flesjes water kopen, van een halve liter tot grote jerrycans. De kosten variëren nogal, afhankelijk van waar je het koopt. Een flesje van een halve liter kost meestal niet meer dan 6 á 8 Baht. Op bijna alle kamers (zelfs van de goedkoopste guesthouses) krijg je elke dag gratis een fles(je) water.

Internetcafés

Er zijn letterlijk in elk plaatsje internetcafés te vinden. De prijzen variëren wel wat, maar zijn alleszins acceptabel. In Bangkok betaalden we 10 Baht voor een kwartier.

Elektriciteit

In Thailand gebruikt men 220 Volt. Het is wel handig om verloopstekkers bij je te hebben.

Souvenirs

Je kunt in Thailand van alles kopen, van nagemaakte merkartikelen tot handgemaakte sierparasols en houtsnijwerken.

Afdingen is zoals in veel landen een must. Vooral in Bangkok werden we op een gegeven moment wel een beetje flauw van de constante stroom van verkoopsters van prullaria (houten kikkers met een geribbelde rug, waar met een stokje overheen werd gegaan; armbanden, hoedjes, (heel erg grote) aanstekers en neptatoeages.

Tijdverschil

In de zomer is het in Thailand 5 uur later en in de winter 6 uur.

Vervoer

Het verkeer in de grote steden is lekker chaotisch. Taxi's, tuktuks, bussen, auto's, pick-ups en heel veel brommers bepalen het straatbeeld. Op de meeste brommers zitten minimaal twee personen, maar ik heb ook brommers met wel 4 mensen (natuurlijk allemaal zonder helm) gezien.

In sommige steden rijden er ook bromfietstaxi's en songtaew's. Ook zie je vrachtwagentjes met achterop een soort kooiconstructie, waar de spullen gewoon los in worden vervoerd. Meestal zitten of liggen er ook nog mensen op!

In Bangkok is er veel luchtverontreiniging en daarom dragen veel Thai een neus- en mondkapje. Die kapjes zag je sowieso veel vanwege de heersende Mexicaanse griep. Neem bij voorkeur een metertaxi en zorg ervoor dat die meter ook wordt aangezet! In Bangkok was het begintarief 35 Baht. In Bangkok hebben diverse metertaxi's geweigerd ons naar het treinstation te brengen met de meter aan! Als je een taxi moet nemen zonder meter, bespreek dan eerst de prijs voordat je instapt!

Tuktuks zijn meestal stukken duurder dan metertaxi's, maar ja, het zijn wel avontuurlijker (en lawaaiige) ritjes! Ook hier geldt dat je eerst de prijs moet afspreken. Neem zo mogelijk een visitekaartje van het hotel mee: op dit kaartje staat de naam van het hotel ook in het Thais en dan weet je zeker dat je bij het juiste hotel wordt afgezet.

Wij hebben regelmatig met de bus gereisd en dat is prima bevallen. De meeste bussen hadden airco aan boord en waren voorzien van behoorlijk ruime zitplaatsen. Het is handig om van tevoren wat eten en drinken mee te nemen, want de stoptijden waren meestal erg kort.

Ook hebben we twee keer de (snelle) nachttrein genomen en ook dat beviel uitstekend. De slaapplaatsen waren prima en er konden eenvoudige warme maaltijden worden gekocht. Ook komen er regelmatig verkopers van eten en drinken langs. Reizen met een stoptrein kost wel veel tijd, omdat er wel erg vaak wordt gestopt.

Geldzaken

De Thaise munteenheid is de Baht. In alle steden waar we zijn geweest konden we gemakkelijk pinnen. Er zijn overal ATM's te vinden.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Wij hebben zelf geen malariatabletten geslikt, maar de gewone "antimug" veiligheidsmaatregelen getroffen (gebruik van DEET en een citrus-stick). Klamboes hadden we wel bij ons, maar zijn uiteindelijk nergens gebruikt. Op elk kamer was een ventilator of airco aanwezig en hadden we weinig last van muggen.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Actuele informatie over veiligheidszaken is altijd te vinden op de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Thailand boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Thailand en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Thailand samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Thailand staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Thailand.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Thailand