Reisverslagen Tibet
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

'Mysterieus en onherbergzaam Tibet'

Tibet heeft altijd tot de verbeelding van mensen gesproken. Het ligt afgelegen, weggestopt achter gigantische woestijnen in het noorden en oosten en achter de hoge Himalayas in het westen en zuiden. Het ligt bovendien op een hoogvlakte tussen de vier- en vijfduizend meter. Daarom wordt het ook wel het dak van de wereld genoemd.

Het land is ongeveer twee keer zo groot als Frankrijk. Er wonen zo'n twee miljoen mensen, die een hard bestaan leiden omdat het bijna overal te droog en te koud is om ook maar iets te verbouwen.

Bezet land

Tibet is eeuwenlang een boeddhistische staat geweest. De religieuze leiders waren tevens de heersers van het land. Doordat het land zo afgelegen lag lukte het lang om buitenlanders buiten de deur te houden. Rond 1950 annexeerden de Chinezen het land echter. Met een serie brute acties, die hun hoogtepunt bereikten tijden de Culturele Revolutie, vernietigden de Chinezen een groot deel van de oude Tibetaanse cultuur. Meer dan een miljoen Tibetanen kwamen daarbij om het leven. De geestelijk leider van de Tibetanen, de Dalai Lama, vluchtte naar India een leeft daar sindsdien in ballingschap.

Later kwamen de Chinezen terug op deze politiek en werd de originele Tibetaanse cultuur wat minder onderdrukt. Er werd zelfs begonnen met het restaureren van vernietigde kloosters. Vanaf het midden van de jaren tachtig worden er ook weer mondjesmaat toeristen in Tibet toegelaten. Tibet blijft echter een bezet land, met alle excessen van onderdrukking en een totaal gebrek aan vrijheid van meningsuiting.

Tussen hoofdstad Lhasa en Zangmu (aan de Nepalese grens) loopt de 'Friendship Highway'. Deze 800 km lange weg is door de Chinezen aangelegd om Tibet te ontsluiten. De naam verwijst naar de 'vriendschap' van de Chinezen met de Nepali. Zelfs het deel van de weg dat in Nepal naar Kathmandu loopt is door de Chinezen aangelegd.

Visumaanvraag

Tibet is nogal een moeilijk land om te bereizen. Dat is het in het verleden ook altijd al geweest. De boeken van Peter Hopkirk over dit onderwerp zijn prachtig om te lezen. Sinds de Chinezen het land in de jaren vijftig bij het Hemelse Rijk voegden is het er niet beter op geworden. In principe is het voor mensen die alleen reizen niet toegestaan om naar Tibet te gaan. Als je probeert een visum aan te vragen en daarbij aangeeft dat je naar Tibet wilt, wordt dit subiet afgewezen. Daarbij word je verteld dat je een georganiseerde reis moet boeken en via de reisorganisatie een visum moet organiseren. Kathmandu is een heel goede plek om dit te doen.

De oplossing is: een visum aanvragen voor China en Chinese bestemmingen als Peking, Shang-Hai en Xian vermelden. Met dit visum kun je gewoon naar Tibet gaan. Iedereen in de reiswereld, en vooral in Kathmandu, zal je vertellen dat dit niet werkt en dat je zult worden teruggestuurd. Maar in de praktijk werkt dit al jaren en als er geen grote spanningen in Tibet zijn zal het ook blijven werken. Als er onlusten in Lhasa of elders in het land zijn is er een kans dat je wordt teruggestuurd maar dat overkomt zelfs georganiseerde groepen.

De situatie zoals die hier beschreven is is die van eind 1996. In de tussentijd is er nogal wat, voor de Chinezen negatieve, publiciteit over Tibet geweest. Er is ook een Amerikaanse senator 'illegaal' via dezelfde route als hier beschreven naar Lhasa gereisd. Hier waren de Chinezen zeer ontstemd over. Het gevolg is dat nu al een langere tijd individuele reizigers vanuit Nepal worden teruggestuurd. Als je van plan bent de reis te maken, stel je dan eerst op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. De nieuwsgroep rec.travel.asia is hier een perfecte plaats voor. Via zoekmachines kun je op het net ook heel veel informatie over Tibet vinden.

Er is nog een addertje onder het gras: het is onmogelijk in Kathmandu een Chinees visum aan te vragen. Dit waarschijnlijk om de groeps-reisindustrie in Nepal, waar de Chinezen zo gek op zijn, te beschermen.

Vanuit China zelf naar Tibet reizen is iets eenvoudiger. Met een gewoon Chinees visum kun je vanuit Chengdu vliegen naar Lhasa. Een avontuurlijker, en iets goedkopere, optie is om vanuit Golmud de bus naar Lhasa te nemen. Deze busreis duurt bijna twee dagen en is zeer enerverend. Vanuit Lhasa kun je meestal zonder problemen doorreizen naar Nepal. Al deze mogelijkheden staan uitgebreid beschreven in de Lonely Planet Tibet-gids.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden