Reisverslagen Tibet
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

'Kloosters en dorpen waar de tijd stil staat'

Algemeen

Tibet is een provincie van China. Het werd in 1950 ingelijfd door de Chinezen. Tibet ligt in het zuidwestelijke gedeelte van China. Lange tijd werden er geen westerlingen toegelaten in Tibet. Maar sinds begin jaren tachtig mogen westerlingen, meestal onder begeleiding van een gids, door Tibet reizen. Je hebt wel een permit nodig. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk zelf een landcruiser te huren. Een westerling mag hier niet zelf autorijden. Je moet dus altijd een chauffeur huren. Bemiddeling via officiële toeristen-organisaties is ook altijd nodig. Ook moet je paspoort nog een half jaar geldig zijn, na je bezoek aan Tibet.

Bevolking

Er wonen 3,4 miljoen mensen. Tibetanen zijn een gastvrij en vriendelijk volk. Ze leven vaak onder extreme omstandigheden, vooral in de dorpen die op grote hoogte liggen. In de meeste kloosters krijg je gemakkelijk contact met de monniken, vooral met degenen die een beetje Engels spreken.

In de bergen leven veel nomaden. Zij trekken met hun kuddes yaks en schapen van de winter- naar de zomerweide. De yak heeft zich zeer goed aangepast aan de hoogte en heeft een zeer dichte vacht. Hij levert melk waar boter en yoghurt van gemaakt wordt. De huid wordt gebruikt voor tentdoek en de uitwerpselen worden gedroogd en gebruikt als brandstof.

Behalve boeddhisten zie je ook veel moslims in Tibet. Zij zijn herkenbaar aan hun hoofdbedekking. De mannen dragen een fez, de vrouwen een hoofddoek. Tibetanen zijn erg gelovig en leggen honderden keren de pelgrimsroutes rond de kloosters af. Hierbij draaien ze aan de gebedsmolens of doen de route van staand, via knielend naar liggend af.

Klimaat en natuur

Tibet ligt op hoogte een van tussen de 3000 en 5000 meter. Tibet bestaat voornamelijk uit bergen en hoogvlakten. Het is een indrukwekkend landschap. De lucht is er nog zuiver. De uitzichten zijn overweldigend.

Door de hoge ligging heeft Tibet een droog bergklimaat. Er valt in verhouding weinig regen, meestal in de zomermaanden. Door de grote hoogte is er een groot verschil tussen zomer- en wintertemperatuur. Ook is er een groot verschil tussen de dag- en nachttemperatuur. In de zomer (juni t/m augustus) is er overdag een temperatuur van gemiddeld 20 graden in de zon. In de schaduw ligt de temperatuur aanmerkelijk lager. 's Nachts ligt de gemiddeld temperatuur in de zomer tussen de 0 en 8 graden.

Je kunt beter niet in de winter reizen, omdat het risico erin zit dat sommige passen dan zijn afgesloten. Door het vaak slechte weer in de wintermaanden, zijn er veel landslides (aardverschuivingen). De weg is dan compleet weggeslagen. Met een landcruiser kun je vaak een alternatieve route nemen. Voor een bus is het vaak onmogelijk erdoor te komen.

Kleding

Goede bergschoenen zijn een must in Tibet. Je kunt er prachtige bergwandelingen maken. Ook de vele pelgrimsroutes gaan vaak door bergachtig gebied. Een goede zonnebril is ook verstandig om mee te nemen. En niet vergeten zonnebrandcrême en pet of zonneklep, omdat de zon op hoogte extra hard aankomt. Een winddicht jack en dikke trui horen ook thuis in de bagage, wanneer je op de toppen van 4000 tot 5000 meter staat kan het behoorlijk koud zijn. Maar overdag, vooral in de zomermaanden, kan het warm zijn. Een afritsbare broek is dan handig.

Voor wie na het bezoek aan Tibet in Nepal gaat wandelen: in Lhasa zitten diverse sportzaken waar vrij goedkoop kleding, slaapzakken etc. gekocht kan worden. Ook in Nepal is hier overigens goedkoop aan te komen.

Gezondheid en hoogteziekte

Omdat Tibet op grote hoogte ligt, zit het gevaar erin dat je hoogteziekte krijgt. Op 3000 meter hoogte zit er al éénderde minder zuurstof in de lucht. Hoogteziekte treedt op, wanneer iemand sneller stijgt dan zijn lichaam zich kan aanpassen. Het is dan ook verstandiger Tibet over land vanuit China te bezoeken, dan met het vliegtuig in één keer naar Lhasa te vliegen. Je lichaam kan zich dan geleidelijker aan de hoogte aanpassen. Het is belangrijk heel veel water te drinken, liefst 5 liter per dag.

De verschijnselen van hoogteziekte zijn hoofdpijn, eetlust-vermindering, misselijkheid, braken, prikkelbaarheid, vermoeidheid, moeilijk kunnen concentreren, slecht slapen en een verminderd prestatievermogen. In het minst erge geval verdwijnen deze symptomen nadat je een aantal dagen op hoogte bent. Wanneer de klachten niet afnemen maar verergeren is er maar één oplossing en dat is afdalen naar lager gelegen gebieden. Inspanning moet zoveel mogelijk worden vermeden en het slachtoffer moet goed warm worden gehouden. Het is nooit te voorspellen of je hoogteziekte krijgt of niet. Fysieke conditie is geen garantie voor het wel of niet krijgen van hoogteziekte. Wat wel belangrijk is, is om het de eerste dagen rustig aan doen en nogmaals veel drinken.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

Alleen in Lhasa en Shigatze kun je travellers cheques wisselen. In China kun je nog wel heel makkelijk pinnen op de vliegvelden, dus dat is raadzaam.

De kosten in Tibet waren voor ons bijzonder laag. Zeker tijdens de rit per jeep was het nauwelijks mogelijk om geld uit te geven. Maar zoals in het verslag gemeld, kun je geld dat je over hebt bij de grens omruilen in Nepalese roepies. Als je bij de bank wilt wisselen, moet je wel het oorspronkelijke reçu hebben (van de geldopname c.q. het wisselen).

Onderhandelen is een vak dat de Tibetanen goed beheersen. Als je 1/4 a 1/3e van de vraagprijs biedt, zit je niet zo slecht. Zelfs al zullen ze heel zielig gaan doen. Meer dan de 1/2 van de vraagprijs betalen is absurd.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Tibet