Reisverslagen Tibet
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

'Tibet, het land waar de sneeuw vandaan komt'

Algemeen

Tibet werd in 1950 ingelijfd door de Chinezen en is sindsdien officiëel geen land meer maar een provincie van China. Veel Tibetanen denken daar uiteraard heel anders over. Van tijd tot tijd is het er onrustig. De mogelijkheden om het land te bezoeken en de eisen die de Chinezen stellen kunnen sterk wisselen. Stel je van tevoren goed op de hoogte.

Gezondheid en hoogteziekte

Omdat Tibet op grote hoogte ligt, zit het gevaar erin dat je hoogteziekte krijgt. Op 3000 meter hoogte zit er al éénderde minder zuurstof in de lucht. Hoogteziekte treedt op, wanneer iemand sneller stijgt dan zijn lichaam zich kan aanpassen.

De verschijnselen van hoogteziekte zijn hoofdpijn, eetlust-vermindering, misselijkheid, braken, prikkelbaarheid, vermoeidheid, moeilijk kunnen concentreren, slecht slapen en een verminderd prestatievermogen. In het minst erge geval verdwijnen deze symptomen nadat je een aantal dagen op hoogte bent. Wanneer de klachten niet afnemen maar verergeren is er maar één oplossing en dat is afdalen naar lager gelegen gebieden.

Fysieke conditie is geen garantie voor het wel of niet krijgen van hoogteziekte. Belangrijk is om het de eerste dagen rustig aan te doen en heel veel water te drinken, liefst 5 liter per dag.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Tibet